Tenstas mammor lyssnar på Mikael Damberg.
Mikael Damberg på besök i Tensta.

Med anledning av de senaste skjutningarna var inrikesminister Mikael Damberg i Tensta och träffade mammorna i Blå huset. 
– Jag har läst mycket om ert engagemang för att öka tryggheten. Mitt fokus idag är att lyssna på er.

Salen i Blå huset var fullsatt, alla satt med tillåtet avstånd mellan varandra och de flesta med munskydd. Till allra största delen bestod deltagarna av Tenstas mammor, som knutit ett rött band runt huvudet som en symbol för allt blod som spillts. Inrikesministern inledde med att tala om sig själv.
– Jag har själv nästan vuxna döttrar hemma, och vet hur orolig man är när de är ute om kvällarna. Men det är ju ingenting mot att ha unga killar och bo i ett område som drabbats av skjutningar.

Vi känner inte igen vårt Sverige när det skjuts så mycket

Mikael Damberg sade att ”vi känner inte igen vårt Sverige när det skjuts så mycket”.
– Även om jag är polisminister, så är jag inte här bara för att prata om polis och straff, utan vi ser att enda sättet att långsiktigt bekämpa våldet är att minska segregationen och ge barn och ungdomar en bra start. Jag vet att många av er är engagerade på olika sätt, både för er egna barn, men också för ert område, er skola, fritidsverksamhet. Så jag är här för att lyssna på er.

Några pappor var också med på mötet och en bad om ordet. Han berättade att han förlorat sin son i december förra året, bara för att sonen råkade befinna sig på fel plats på fel tid.

Det vi från regeringens sida kan göra är att satsa på fler poliser lokalt i området

– Bara i Järva har 17 personer som blivit ihjälskjutna. Vi behöver hjälp från regeringen så att vi kan skydda våra barn, sade han.

Inrikesministern uttryckte sitt deltagande och beklagade vad som hänt. Han konstaterade att nästan hälften av det dödliga våldet sker i Stockholm, och mycket är knutet till Järvafältet.
– Därför måste vi göra insatser både på kort och lång tid. Det vi från regeringens sida kan göra här och nu är att satsa på fler poliser lokalt i området. Det har funnits poliser som åkt radiobil in och ut, men vi behöver fler poliser som känner området, kan jobba förebyggande och hitta de ungdomar där det börjar gå snett.

Inrikesministern meddelade att regeringen har ändrat på lagstiftningen, så att det är lättare att sätta upp kameror.
– Många tycker att det har blivit tryggare i centrum när kamerorna kommit upp. Det hjälper inte mot allt, men skapar en viss trygghet.

Det ska bli lättare att få skydd om man vittnar

Han konstaterade att många brott sker på kvällar och nätter och att folk inte vågar vittna.
 – Vi håller på att ändra lagen så att det ska bli lättare att få skydd om man vittnar och det blir hårdare straff om någon skrämmer någon från att vittna. Men också kan den som är anklagad för ett brott få lägre straff om de berättar vad de vet. Det har vi inte haft i Sverige förut. Det är för att få bort den där tystnadskulturen.

Numera är straffen längre för innehav och användning av vapen. Polisens befogenheter har utökats på flera sätt.

– Vi har också gett polisen möjlighet att bryta sig in i mobiltelefonen och läsa vad man skriver till varandra. Nästan vid alla mord så har man skickat meddelanden till varandra innan, och att kunna bevisa det är viktigt.

Dessa åtgärder beskrev inrikesministern som ”den hårda sidan”.
– Sedan försöker vi arbeta med skola, socialtjänst och förebyggande. Ungefär hälften av eleverna i Järva lämnar grundskolan med ofullständiga betyg. Vi måste ha jämlika skolor i Sverige, det här är en jätteviktig fråga. Grunden är att få en bra skolgång.

En mamma konstaterade att politikerna har sagt samma sak i tio år och ändå blir det ingen ändring

En mamma begäde ordet och konstaterade att politikerna har sagt samma sak i tio år och ändå blir det ingen ändring. Vad har ni för konkret plan för att förbättra skolorna?

– Vi har vänt upp skolresultaten, men segregationen är fortfarande stor. Gett mer pengar till skolor i tuffare områden, högre löner till lärare som arbetar där. Det finns en marknad på skolornas område, och det vill vi socialdemokraterna ändra på. För nu kan man inte rikta resurser till enskilda skolor, på grund av att skolsystemet ser ut som det gör, sade Mikael Damberg.

En förälder frågade vad som görs för dem som inte klarar av skolan. Vad ska hända med dem?

– Vi öppnar upp för kortare yrkesutbildningar mot branscher där det finns gott om jobb. Vi har också vänt oss till näringslivet för att få fler praktikplatser, som en satsning mot ungdomsarbetslösheten, sade Mikael Damberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Ikväll utses Ortens bästa poet!

I eftermiddag börjar finalen i Ungdomens Hus i Rinkeby. Åtta finalister kommer…

Aysha Jones blev Årets viktigaste mama

Isatou Aysha Jones utsågs idag till Årets viktigaste mama av Expressen och tidningen Mama. Aysha Jones är entreprenör, trebarnsmamma och initiativtagare till Black Lives Matter Sweden.

Välkommen till Rinkeby…

Två av tre rulltrappor i Rinkebys t-bana har varit sönder i flera veckor. Den enda som fungerar har rullat nedåt. ”Hur gick det till när rulltrappornas underhåll planerades? Vems perspektiv har styrt?” undrar Björn Erdal i ett inlägg på Facebook.

Gångbron i Rinkeby är fortfarande avstängd

Den 26 april körde en lastbil in i femte Rinkebybron och gångbron över stråket skadades och stängdes av. Enligt Trafikkontoret skulle bron repareras redan den 30 april. Men ännu har inget hänt.