Fredagen den 3 januari höjer SL sina priser igen. Ett månadskort till ordinarie pris kommer att kosta 930 kronor, det är en höjning med 40 kronor från nuvarande priset 890 kronor.
– Det är dåligt att de höjer hela tiden, säger Zainab Alkaabi i Rinkeby.

Den som planerar att köpa ett nytt SL-kort kan alltså spara pengar genom att köpa det idag istället för imorgon. Det rabatterade kortet för pensionärer, studenter och ungdomar under 20 år kommer också att höjas, från 590 till 620 kronor. Även enkelbiljetterna med reskassa blir dyrare. De höjs från 32 till 37 kronor för fullpris och de rabatterade kommer kosta 25 i stället för nuvarande 22 kronor. Däremot blir det billigare att köpa enstaka biljetter med sms, i automat eller i spärren. Priset på dem kommer att sänkas från 45 till 37 kronor för att alla enkelbiljetter ska ha samma pris. 

Det finns folk som inte har råd att åka buss

Zainab Alkaabi väntar på bussen i Rinkeby. Hon känner till prishöjningen eftersom hon använder appen Moovit som har informerat sina användare genom sms-utskick.
– Jag får kort från skolan men min mamma kommer köpa idag. Det är dåligt att de höjer hela tiden, det finns folk som inte har råd att åka buss. Det borde vara ett pris som passar alla, 600 kanske.

Landstingspolitikerna som bestämmer priserna på SL har de senaste åren försökt undvika chockhöjningar och starka reaktioner genom att långsamt öka lite varje år. Det är fjärde året i rad som biljettpriserna höjs vid årsskiftet och kommande års höjningar är redan annonserade. Från och med imorgon kostar månadskortet alltså 930 kronor, om ett år höjs det till 950 och år 2022 ska det kosta 970 kronor.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Elinsborgsskolans barn är bäst på att läsa böcker!

På Elinsborgsskolans skolgård samlades elever från årskurs 1 till 6, alla på coronasäkert avstånd. Tidigt på tisdagens morgon fick de pris som Årets bokväckare 2020, en tävling som Kulturrådet har utlyst. – Jag är riktigt stolt och det beror på det arbete som ni och skolans personal har gjort, sade rektorn Terhi Sörensen.

Stort intresse när Sveriges ambassadörer kom på besök

Ahmed Abdirahman från Global Village hälsade nio svenska ambassadörer välkomna till en fullsatt Tensta konsthall. – Sverige spelar en stor roll internationellt, i Afrika, Asien och Mellanöstern. Därför är det betydelsefullt att ni är här idag.

Välkommen till Rinkeby…

Två av tre rulltrappor i Rinkebys t-bana har varit sönder i flera veckor. Den enda som fungerar har rullat nedåt. ”Hur gick det till när rulltrappornas underhåll planerades? Vems perspektiv har styrt?” undrar Björn Erdal i ett inlägg på Facebook.

”Våld handlar inte om biologi”

– Attityder till våld är något man lärt sig. Våld handlar inte…