Joakim Larsson (M) Stadsbyggnadsborgarråd för Stockholms Stad. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Ordföranden i Svenska Bostäders styrelse, moderaternas Joakim Larsson, har träffat företrädare för Husby moské.
 – Vi måste hitta en lösning för moskén som är i närheten av den plats de har nu.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson träffade företrädare för moskén på måndagseftermiddagen, samma dag som Nyhetsbyrån Järva skrev om församlingens oro för framtiden.
– Vi har haft kontakt under resans gång. Det är inte konstigt att de känner sig oroliga när moskén inte finns med i detaljplaneförslaget.

Fastigheten där Husby moské finns nu ska rivas och där ska istället byggas ett bostadshus på fem våningar. Om moskén får hyra de planerade lokalerna i bottenvåningen är inte klart.
– Det är för tidigt säga något bestämt.Men jag förstår att det skapar oro och därför träffar jag församlingen redan nu.

Joakim Larsson vet inte vad det kommer att bli för lösning, om det blir en lokal i ett flerfamiljshus eller en fristående byggnad.
– Verksamheten i sig är inte störande, det finns liknande verksamhet i bostadshus. Men egentligen behöver församlingen en bättre anpassad lokal för verksamheten, den de har nu är inte heller optimal.

Moskén i sig skapar trygghet i området, vi behöver människor som rör sig i centrum

Han tycker dock att det är viktigt att moskén finns kvar i Husby centrum.
– Moskén i sig skapar trygghet i området och vi behöver människor som rör sig i centrum. Svenska Bostäder tittar nu på vad som är möjligt att göra.

Församlingen är oroad att moskén förvisas till någon avlägsen lokal i något industriområde, under byggtiden och kanske för alltid.
– Det ligger inte i någons intresse. De vill vara en del av samhället.

Enligt Stadsbyggnadskontoret väntas rivningen av fastigheten och det nya bygget komma igång någon gång under 2022.
– Vi ska använda de här månaderna för att hitta en bra lösning. Vi behöver inventera området för att se vad det kan finnas för tillfällig lokal i området. Ju mer permanent lösning vi hittar, desto bättre, säger Joakim Larsson.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Pressbild: Margareta Bloom Sandebäck
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ismahan är nominerad till årets Blåslampa

Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön ut Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris. Bland årets finalister finns Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci.

Ifrah tog sin första dos vaccin

Ifrah-Degmo Mohamed fick sin första dos vaccin mot covid-19 igår och lade ute en bild på Facebook om det.  – Jag gjorde det eftersom jag vet att många är oroliga, men jag tycker att alla ska vaccinera sig. Det är farligare att drabbas av corona eller smitta andra med sjukdomen.

”Det känns som om vi bor i tredje världen”

I helgen anordnade nätverket Ort till Ort gårdsfika i Husby, som en del av kampanjen Kommunalisera Hembla. Hyresgästerna är missnöjda med hyresvärden som anklagas för slarviga renoveringar och dåligt underhåll av lägenheter. – Om fler träder fram och delar med sig av sina upplevelser kan vi påverka situationen, säger Elvedina Spahovic.

Hyresgästerna sjuka av mögel på Glömmingegränd

De boende på Glömmingegränd i Tensta har länge plågats av mögel och dålig ventilation. Sedan februari har flera lägenheter dessutom en fuktskada, som inte har åtgärdats.  – Jag har blivit sjuk av möglet och hela min familj påverkas.