Joakim Larsson (M) Stadsbyggnadsborgarråd för Stockholms Stad. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Ordföranden i Svenska Bostäders styrelse, moderaternas Joakim Larsson, har träffat företrädare för Husby moské.
 – Vi måste hitta en lösning för moskén som är i närheten av den plats de har nu.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson träffade företrädare för moskén på måndagseftermiddagen, samma dag som Nyhetsbyrån Järva skrev om församlingens oro för framtiden.
– Vi har haft kontakt under resans gång. Det är inte konstigt att de känner sig oroliga när moskén inte finns med i detaljplaneförslaget.

Fastigheten där Husby moské finns nu ska rivas och där ska istället byggas ett bostadshus på fem våningar. Om moskén får hyra de planerade lokalerna i bottenvåningen är inte klart.
– Det är för tidigt säga något bestämt.Men jag förstår att det skapar oro och därför träffar jag församlingen redan nu.

Joakim Larsson vet inte vad det kommer att bli för lösning, om det blir en lokal i ett flerfamiljshus eller en fristående byggnad.
– Verksamheten i sig är inte störande, det finns liknande verksamhet i bostadshus. Men egentligen behöver församlingen en bättre anpassad lokal för verksamheten, den de har nu är inte heller optimal.

Moskén i sig skapar trygghet i området, vi behöver människor som rör sig i centrum

Han tycker dock att det är viktigt att moskén finns kvar i Husby centrum.
– Moskén i sig skapar trygghet i området och vi behöver människor som rör sig i centrum. Svenska Bostäder tittar nu på vad som är möjligt att göra.

Församlingen är oroad att moskén förvisas till någon avlägsen lokal i något industriområde, under byggtiden och kanske för alltid.
– Det ligger inte i någons intresse. De vill vara en del av samhället.

Enligt Stadsbyggnadskontoret väntas rivningen av fastigheten och det nya bygget komma igång någon gång under 2022.
– Vi ska använda de här månaderna för att hitta en bra lösning. Vi behöver inventera området för att se vad det kan finnas för tillfällig lokal i området. Ju mer permanent lösning vi hittar, desto bättre, säger Joakim Larsson.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Pressbild: Margareta Bloom Sandebäck
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Handla billiga ekogrönsaker i Hjulsta

I Hjulsta gamla kolonilottsområde odlar Föreningen för Den GULLIGA Folkrörelsen (DGF) ekogrönsaker sedan 2014. För varje år blir skörden bättre och bättre och i år finns massor av romansallad, persilja, bönor, potatis, zucchini och jordärtskockor. Många har redan hittat dit för att självplocka ekogrönsaker till humana priser.

Kvinna skjuten i kinden av luftgevär

Larmet kom strax efter halv tre på måndag eftermiddag. En kvinna kom in till vårdcentralen i Rinkeby och sade att hon hade blivit skjuten.

Viktig verksamhet drabbas av överdrivet nitiska tjänstemän

Flera föreningar som är aktiva i Järva får inga föreningsbidrag för sina verksamheter. Akalla 4H-gård och Rinkeby Run är två av dem som blev utan pengar i Rinkeby-Kista i år.

Hembla och Victoria Park nya medlemmar i allmännyttan

Igår blev det känt att bostadsbolagen Hembla och Victoria Park har blivit associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. – De uppfyller de krav som finns för medlemmar, säger organisationens socialdemokratiska ordförande Åsa Johansson.