Sommarjobbande ungdomar startade tidningsredaktion och gjorde sitt eget fanzine på Tensta konsthall. Nyhetsbyrån Järva träffade två av ungdomarna, Aisha och Nadira, som gjorde en enkät om ungas syn på diskriminering.

Ett fanzine klätt i ungdomarnas egentillverkade marmorerade papper blev resultatet av tre veckors arbete. Sommarjobbarna på Tensta konsthall startade sin egen tidningsredaktion under handledning av konstpedagogen Cornelia Blom Lidén och arbetade fram texter under rubriken ”Här & nu”. 17-åringarna Aisha och Nadira, som tillsammans med en tredje sommarjobbare arbetade med en enkät om ungas syn på diskriminering, berättar om hur idén kom till.


– Vi brainstormade kring ämnet ”här och nu” och vi tänkte först och främst på rasism. Vi ville ställa frågor till folk om rasism och om de upplevt det eller inte, men vi tyckte det var svårt – alla har ju inte upplevt rasism. Diskriminering är mer generellt så det blir lite lättare för folk att beskriva om de varit med om diskriminering. Så därför valde vi just diskriminering som topic, säger Aisha.

Med sig från arbetsveckorna på konsthallen har Aisha ett nyvunnet konstintresse

Genom att låta unga i Blå huset i Tensta fylla i ett frågeformulär där de fick definiera sig själva samt besvara frågor om diskriminering samlades svaren till texten in. När textförfattarna granskar resultatet menar de att synen på vägen framåt varit samstämmig bland deltagarna.
– När vi ställde frågor om hur det kunde lösas svarade många att man kan lära ut mer om det i exempelvis skolor, genom att gå tillbaka till historien. Det handlar mycket om kunskap basically, menar Nadira.

Sommarjobbarna, som tidigare inte jobbat med textproduktion i denna form, är överens om att det varit en rolig erfarenhet. Med sig från arbetsveckorna på konsthallen har Aisha ett nyvunnet konstintresse:
– Det har varit väldigt lärorikt och kul, jag har aldrig varit så intresserad av konst förut tills jag började jobba på konsthallen faktiskt, säger Aisha.

Utdrag ur enkäten:

Har du någonsin upplevt diskriminering?

– Man har sagt till mig att till och med Michael Jackson ville vara vit och kallat mig bajskorv som liten, svarar en 19-årig svensksomalisk kvinna.

Vilka tror du blir diskriminerade som mest i samhället och varför?
– Folk som har annorlunda etnicitet/sexualitet/kön än vad som ses som normen. Det ses som ”onormalt” att inte vara del av västvärlden, alltså vara cis/vit och heterosexuell, säger en 18-årig bisexuell kvinna.

Har du någonsin upplevt diskriminering?
– Jag jobbar som kameraman och har filmat allt från rasister till nazister. De har uttryckt sig rasistiskt om människor som ser ut som mig, berättar en 19-årig muslimsk man.

Hur kan man försöka minska problemet?

– För att kunskap saknas, och genom att ta upp denna diskussion i bland annat skolor/ förskolor, menar en 18-årig kristen kvinna.


Nina Elmi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fyra aktieägare om Nyhetsbyrån Järva

Under Nyhetsbyrån Järvas bolagsstämma i lördags ställde vi tre frågor till ett par aktieägare som var på plats. Möt Are Karim, Ulla Parkkinen, Anders Österberg och Mårten Westberg.

Grillkväll med Fryshuset i Husby

Fryshuset hade en grillkväll och en föreläsning med kvinnligt fokus. De försöker nå ut till alla och försöker få hit både tjejer och killar från hela Järva från 13 år och uppåt.

Aisha nekades jobb på grund av sin slöja

Aisha Hussein sökte en tjänst som flygplatskontrollant för Securitas på Bromma flygplats. Hon blev nekad jobbet på grund av sin slöja, då slöjan är en symbol som Securitas policy inte tillåter.  – Jag kommer inte ta av mig min slöja för ett jobb.

Hon anmälde skolan till Skolinspektionen – skolan svarade med orosanmälan

En elev ska ha blivit mobbad på Engelska Skolan i Kista till den grad att hon har velat ta sitt liv. Mamman till barnet ska då ha försökt kommunicera med skolan för att hitta en lösning, men har upplevt att hon inte tagits på allvar. Hon har därför anmält skolan till Skolinspektionen och menar att rektorn på skolan har hämnats genom att göra en orosanmälan mot henne till socialtjänsten.