Sommarjobbande ungdomar startade tidningsredaktion och gjorde sitt eget fanzine på Tensta konsthall. Nyhetsbyrån Järva träffade två av ungdomarna, Aisha och Nadira, som gjorde en enkät om ungas syn på diskriminering.

Ett fanzine klätt i ungdomarnas egentillverkade marmorerade papper blev resultatet av tre veckors arbete. Sommarjobbarna på Tensta konsthall startade sin egen tidningsredaktion under handledning av konstpedagogen Cornelia Blom Lidén och arbetade fram texter under rubriken ”Här & nu”. 17-åringarna Aisha och Nadira, som tillsammans med en tredje sommarjobbare arbetade med en enkät om ungas syn på diskriminering, berättar om hur idén kom till.


– Vi brainstormade kring ämnet ”här och nu” och vi tänkte först och främst på rasism. Vi ville ställa frågor till folk om rasism och om de upplevt det eller inte, men vi tyckte det var svårt – alla har ju inte upplevt rasism. Diskriminering är mer generellt så det blir lite lättare för folk att beskriva om de varit med om diskriminering. Så därför valde vi just diskriminering som topic, säger Aisha.

Med sig från arbetsveckorna på konsthallen har Aisha ett nyvunnet konstintresse

Genom att låta unga i Blå huset i Tensta fylla i ett frågeformulär där de fick definiera sig själva samt besvara frågor om diskriminering samlades svaren till texten in. När textförfattarna granskar resultatet menar de att synen på vägen framåt varit samstämmig bland deltagarna.
– När vi ställde frågor om hur det kunde lösas svarade många att man kan lära ut mer om det i exempelvis skolor, genom att gå tillbaka till historien. Det handlar mycket om kunskap basically, menar Nadira.

Sommarjobbarna, som tidigare inte jobbat med textproduktion i denna form, är överens om att det varit en rolig erfarenhet. Med sig från arbetsveckorna på konsthallen har Aisha ett nyvunnet konstintresse:
– Det har varit väldigt lärorikt och kul, jag har aldrig varit så intresserad av konst förut tills jag började jobba på konsthallen faktiskt, säger Aisha.

Utdrag ur enkäten:

Har du någonsin upplevt diskriminering?

– Man har sagt till mig att till och med Michael Jackson ville vara vit och kallat mig bajskorv som liten, svarar en 19-årig svensksomalisk kvinna.

Vilka tror du blir diskriminerade som mest i samhället och varför?
– Folk som har annorlunda etnicitet/sexualitet/kön än vad som ses som normen. Det ses som ”onormalt” att inte vara del av västvärlden, alltså vara cis/vit och heterosexuell, säger en 18-årig bisexuell kvinna.

Har du någonsin upplevt diskriminering?
– Jag jobbar som kameraman och har filmat allt från rasister till nazister. De har uttryckt sig rasistiskt om människor som ser ut som mig, berättar en 19-årig muslimsk man.

Hur kan man försöka minska problemet?

– För att kunskap saknas, och genom att ta upp denna diskussion i bland annat skolor/ förskolor, menar en 18-årig kristen kvinna.


Nina Elmi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jullov i Järva

Ännu ett jullov i Järva fullspäckat med aktiviteter! Träffa Wizzy Wov, stjärnproducent från London som arbetat med artister som Stormzy, delta på pepparkakstävling eller välj en eller flera av Techtenstas jullovsaktiviteter. 

En film som absolut alla måste se

Gör inte misstaget och tro att Les miserables är en musikal. Eller dissa den eftersom den är fransk och bara visas på ett fåtal biografer. Det är en film som borde ses av alla, och särskilt av beslutsfattare och tjänstemän.

Månadens recept med @cookingwithnawaal

Nawaal Ali Salad, läkarstudent från Tensta, har utvecklat ett stort intresse för bakning och matlagning. Hon öppnade upp ett konto vid namn @cookingwithnawaal, som blev ett sätt att koppla av efter massvis av studietimmar. 

”Bror, hur mår du egentligen?”

Edu orten har i podcastavsnitt #31 ”Om inte du ska ta första steget, vem ska ta det?” bjudit in Mohamed Yusuf och Sharmarke Said Ahmed från Husby, för att prata om psykisk ohälsa bland unga män i förorten.