Första gången jag skulle rapportera från ett möte i stadsdelsnämnden glömmer jag aldrig. Det var ett mycket välbesökt möte i Tensta Träff.

Publiken ställde frågor, gjorde inlägg, var kritiska. ”Kom ihåg, all makt utgår från folket”, sade Hagi Farah. Jag var imponerad. Här fick politiker och tjänstemän förklara och försvara sig. Även om stadsdelsnämndernas makt har beskurits, så kändes mötet betydelsefullt. Som demokrati, faktiskt.

Om moderaterna får som de vill kommer 13 stadsdelsnämnder slås ihop till fem

De här mötena, sista torsdagen i månaden, blev viktiga. Inte bara för reportrar, utan för många. Men snart är de antagligen historia. Om moderaterna får som de vill kommer de 13 stadsdelsnämnderna slås ihop till fem. Hur många kommer att åka till Vällingby eller Bromma för att träffa politiker och tjänstemän? Och vad kommer politiker och tjänstemän veta om Risingeplan? Eller Trondheimsgatan?

Jag var på ett möte i Kista Galleria igår. Numera kallas det ”Town Hall Meeting”. König Jerlmyr, Dousa och polischefen var några i panelen. Publiken verkade till stor del vara moderater. ”Är du ny medlem?” frågade en man en annan.

Frågorna var många och svaren förväntade

Frågorna var många och svaren förväntade. ”Vi är imponerade av det polisen gjort på Rinkeby torg, det är en mycket tryggare plats nu”, sade Benjamin Dousa. ”Vi vill importera det hit.” Och när inget svar fanns: ”Vi tar med oss din fråga.”

Är det så här det kommer att bli? Ingen regelbundenhet i mötet med medborgarna. Mycket svårare att mobilisera lokalt. Tjänstemännen behöver aldrig möta de medborgare de ska tjäna. Och politiker gör sporadiska besök hos verkligheten.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.

Jag är faktiskt lite nervös

Jag har världens roligaste yrke, i en bransch som krymper. Fler journalister…

”Fake news” och vem som faktiskt bestämmer

Sajten faktiskt.se är en satsning där SVT och Sveriges Radio (ägda av…

Inlåst i tvättstugan på Rinkebysvängen

”Kan du öppna?” Nej, jag har ingen nyckel. Jag är bara på besök för att skriva om den nya, supermoderna tvättstugan på Rinkebysvängen. Kvinnan har råkat stänga dörren till tvättrum 7 bakom sig. Där inne finns hennes tvätt i maskinen, men även hennes hemnyckel och mobil.