Första gången jag skulle rapportera från ett möte i stadsdelsnämnden glömmer jag aldrig. Det var ett mycket välbesökt möte i Tensta Träff.

Publiken ställde frågor, gjorde inlägg, var kritiska. ”Kom ihåg, all makt utgår från folket”, sade Hagi Farah. Jag var imponerad. Här fick politiker och tjänstemän förklara och försvara sig. Även om stadsdelsnämndernas makt har beskurits, så kändes mötet betydelsefullt. Som demokrati, faktiskt.

Om moderaterna får som de vill kommer 13 stadsdelsnämnder slås ihop till fem

De här mötena, sista torsdagen i månaden, blev viktiga. Inte bara för reportrar, utan för många. Men snart är de antagligen historia. Om moderaterna får som de vill kommer de 13 stadsdelsnämnderna slås ihop till fem. Hur många kommer att åka till Vällingby eller Bromma för att träffa politiker och tjänstemän? Och vad kommer politiker och tjänstemän veta om Risingeplan? Eller Trondheimsgatan?

Jag var på ett möte i Kista Galleria igår. Numera kallas det ”Town Hall Meeting”. König Jerlmyr, Dousa och polischefen var några i panelen. Publiken verkade till stor del vara moderater. ”Är du ny medlem?” frågade en man en annan.

Frågorna var många och svaren förväntade

Frågorna var många och svaren förväntade. ”Vi är imponerade av det polisen gjort på Rinkeby torg, det är en mycket tryggare plats nu”, sade Benjamin Dousa. ”Vi vill importera det hit.” Och när inget svar fanns: ”Vi tar med oss din fråga.”

Är det så här det kommer att bli? Ingen regelbundenhet i mötet med medborgarna. Mycket svårare att mobilisera lokalt. Tjänstemännen behöver aldrig möta de medborgare de ska tjäna. Och politiker gör sporadiska besök hos verkligheten.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inga läkartider, men 2,2 miljarder i vinst

Nya chefen för vårdcentralen i Tensta uppmanar Tenstaborna att lista sig där. Fler patienter ger mer pengar och bättre vård, säger hon. Det stämmer naturligtvis. Men när folk ringer till vårdcentralen finns inga lediga läkartider. Och akuten i Tensta stängdes för länge sedan. Det är ont om pengar, säger verksamhetschefen.

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

Om polisen, visitationszoner och husrannsakningar

Moderaterna vill ha visitationszoner, säger de, så att polisen ska kunna visitera människor i tid och otid. Varför kräver de det? Det är att slå in en öppen dörr, visitationszonerna finns redan.

Ingenting förändras av sig själv

Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte…