”Om jag berättar något för dig, har du tystnadsplikt då?”
Jag försäkrade kvinnan som ringde att en journalist aldrig röjer sina källor. Då började hon prata.

Det samtalet ledde till att jag träffade en grupp grannar till fastigheten som tidigare var Fristads servicehus i Bromsten. ”Politikerna sade att huset måste stambytas och tvingade 105 gamla människor att flytta. Nu hyrs lägenheterna ut för höga hyror av två olika företag. De har inte slagit i en spik ens!”

Några i gruppen grannar hade haft sina anhöriga på Fristad. ”Min pappa trivdes där, hade vänner, och ville bo kvar. Ingen ville flytta, en del ville hellre dö än flytta därifrån. Men politikerna körde över dem allihop.”

Kvinnan vittnade om ett slags desperation, gav känslan av att hon tappat allt förtroende för vårt samhälle. Därför lyssnade jag

Jag mindes protesterna på Fristad och artiklarna i media i slutet av 2019. Då skrev vi inte, eftersom Bromsten egentligen ligger utanför vårt bevakningsområde. Men politikerna som beslutade om försäljningen den gången är i alla högsta grad ansvariga för besluten i Järva idag. Och kvinnan vittnade om ett slags desperation, gav känslan av att hon tappat allt förtroende för vårt samhälle. Därför lyssnade jag.

Det ledde till en serie artiklar som vittnar om maktlöshet och maktmissbruk, kortsiktiga politiska beslut och slöseri med resurser. Ibland undrar jag om politiker och tjänstemän vet vad de beslutar, eller i varje fall vilka följder det får.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs de artiklar som följde om utförsäljningen av Fristads servicehus, om protesterna, om de ansvariga politikerna och om Stockholms stads som säljer ut samhällsfastigheter för miljarder.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

När de höjde priset till tunnelbanan då brast det

När de höjde biljettpriset till tunnelbanan då brast det. Det var en i raden av prishöjningar som drabbar vanliga människor. Folk fick nog. Tusentals gick ut på gatorna i Santiago, Chile, igår.

Där de riktiga historierna finns

I mitt hus, med 20 lägenheter, är det en enda som prenumererar…

Erik Helmerson har ingen koll alls

Polisen är inte ”ortens fiende” slår Erik Helmerson i Dagens Nyheter fast i en krönika för några veckor sedan. Som om han har någon koll.

Alla pratar om lagen om anställningsskydd

Jag arbetade en gång som redaktör på en tidskrift som hade runt 100.000 läsare i månaden. En konflikt uppstod och redaktionschefen fick sparken på grund av ”personliga skäl”.