Nu har Framtid Stockholm Järva öppnat i sina lokaler på Rinkebystråket. Under fyra år satsar staden 40 miljoner för att fånga upp ungdomar mellan 15 och 20 år som riskerar att hamna i drogmissbruk eller kriminalitet. Måtte de pengarna hamna rätt. Så många miljoner har plöjts ned i Järva, som har gett många nya arbetstillfällen. Men sällan till dem som bor i Järva.
Jag läser Stockholms universitets utvärdering av SIG, Sociala insatsgruppernas verksamhet i Rinkeby och Tensta. Där finns utdrag ur de intervjuer som gjorts med deltagarna. Det är hjärtskärande berättelser om hur unga killar placerats på hem med vuxna, tunga narkomaner. ”Du vaknar upp och går in på toaletten och du ser blod på väggarna och sen ligger det en nål där du ska tvätta ditt ansikte…”
Och så han som var hemlös, men inte fick någon hjälp av soc, eftersom han inte var kvar i en och samma kommun hela tiden. Skälet var att han åkte tunnelbana på nätterna…
Men hos Sociala insatsgrupperna tror ungdomarna att de kan få ordning på sina liv. ”…andra projekt har varit skämt, tomma löften”. Här är det annorlunda, ”de frågar vad du behöver och utgår från det.” Det borde vara en självklarhet, kan man tycka.
Forskarna bedömer att Sociala insatsgruppernas verksamhet kan vara av långsiktig nytta och rekommenderar en fortsättning. Det är ju för väl.

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det

Järvaveckan är över för den här gången. Fem dagar i tält, alldeles frivilligt. Första kvällen höll vi på att frysa ihjäl. Kväll nummer två var det varmt, men duggregn. De sista tre dagarna var det sol och ökenhetta.

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.

Dagen efter det som inte fick hända

Dagen efter dödsskjutningen i Rinkeby är det märkligt lugnt i centrum. Men…

Det finns inget farligare än hopplöshet

Det började redan förra sommaren, med alla bränder och hettan som inte gav sig. Den här sommaren har jag märkt att katastrofkänslan sprider sig. Inte bara det faktum att isarna smälter, och djurarter utrotas, utan även hotet om krig är påtagligt. Min yngsta oroar sig för framtiden och jag försöker lugna henne. Exemplen från historien är många, då det sett nattsvart ut men människorna ändå har lyckats vända utvecklingen rätt.