Det var fullt framför scenen när P4 Stockholm anordnade debatt om hur vi ska få slut på skjutningarna i Stockholm. På plats fanns ordföranden för socialdemokraterna i Stockholm Anders Ygeman och moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. När det var deras tur att stå på scen märktes det tydligt att det snart är val.

På Tomas Tobé lät det som om situationen under nuvarande regering helt spårat ur. ”Läget är så pass allvarligt att det numera inte räcker med fler poliser och längre straff. Vi måste börja tänka om när det gäller anonyma vittnesförhör och vittnesskydd.”

Anders Ygeman, som verkade vara både snuvig och grinig, tappade humöret. ”Ni får ursäkta, men det här är som att debattera med en guldfisk. Tomas Tobé har inget närminne alls.”

Enligt Ygeman hade allt blivit sämre under alliansen, men nu hade regeringen satsat mycket pengar på att vända utvecklingen i våra förorter. ”En kraftfull förebyggande åtgärd är att satsa på en bättre mödravård, och det tar kanske 20 år innan det visar resultat”, sade han.

Men det var Lena Öhlander, nattvandrare från Sätra, som gjorde starkast intryck: ”När bilar brinner, då är alla ute. Men när våra barn dör, då går vi hem och stänger dörren. Vi måste organisera oss, förena oss och göra något gemensamt. Vi måste sluta skylla på polisen och alla andra.”

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag vill se en teveserie om livet längs riktiga blå linjen

Tunna blå linjen heter SVT:s senaste stora satsning. Det är tio avsnitt, sammanlagt tio timmar, om uniformerade poliser i Malmö. Recensenter hyllar serien, som ”osminkad vardagsrealism och ”unik tonträff.

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.

Tenstabor – är det här sant?

 Utegångsförbud i Tensta? Vad är det som pågår? 

Jimmies svenska dröm är dansk

En av mina vänner fick för flera år sedan ett fint jobb…