”En egen tidning?”
Ja, jag tänkte det.

Blicken förändras när hon ser att jag menar allvar, går från skeptisk till förvånad och sedan utbrister hon i en uppmuntrande ton “så häftigt!”.

Ja, det är häftigt och på gränsen till galet. Själv pendlar jag mellan hybris och känslan av att det är omöjligt. Men vi måste försöka. Tillsammans med Yasemin Öztenar startar jag Nyhetsbyrån Järva.

I 20 månader arbetade jag på lokaltidningen i Järva, sedan blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist. Inte för att det råder brist på arbete, tvärtom, men det är ont om pengar. Tidningarna som trycks på papper har det tufft och branschen krymper för varje år.

I drygt 35 år har jag arbetat som journalist och tiden i Järva har varit bland det roligaste jag har gjort. Jag har skrivit om allt från ockuperade p-platser och trasiga tvättstugor till demonstrationer mot bostadsbolagen. Jag har gjort politikerintervjuer och rapporterat från finalen i tävlingen Ortens bästa poet, skrivit om brott och bråd död och om kommunal verksamhet som förtjänar uppmärksamhet. Jag har känt att jag har gjort skillnad, i alla fall emellanåt. Därför vill jag fortsätta rapportera från Järva. Jag jobbar vidare, helt enkelt, som jag har gjort hittills. Men nu kommer inte tidningen i brevlådan, istället blir det en tidning utan papper, som du kan läsa i din dator eller mobil.

Du måste söka efter www.nyhetsbyranjarva.se Där finns redan en hel del viktigt att läsa och under sommaren kommer åtminstone en ny artikel varje vecka. Senare, under augusti, blir det mer fart på sidan. Följ med på den här resan!

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

För många betyder midsommar inget särskilt alls

Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.

”Fake news” och vem som faktiskt bestämmer

Sajten faktiskt.se är en satsning där SVT och Sveriges Radio (ägda av…

”Vad fan får vi för pengarna?”

Jag tillhör dem som länge hade en fast telefon. Det har jag inte längre, men jag håller fast vid Telia. Varför, frågar en del. Ja, jag orkar liksom inte byta.

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”