Det var en av de där ljuva sommarkvällarna, som den här sommaren har bjudit oss. Ängen mellan Tensta och Spånga IP var full med folk och filmen Black Panther visades på en gigantisk filmduk. Det är historien om det afrikanska landet Wakanda, som utvecklats utan kolonisation och i splendid isolation. Ett land med oändliga rikedomar, som de använt på bästa sätt. De känner till omvärlden, men världen känner inte till dem.

Det är en saga om hur ett samhälle kan blomstra på egen hand och av ett folk som aldrig förslavats. Drömmen om ett bättre samhälle finns och har alltid funnits. Ibland handlar det om religion, ibland om politik. Det är en vacker dröm, en utopi, som människan behöver. Särskilt i vår tid. För nog kan vi bättre än så här?

Naturligtvis går inget lätt, även Wakanda har fiender. Det enda som stör mig är att snubben från CIA framstår som en hygglig typ. CIA som stått bakom så många militärkupper och invasioner att det är svårt att hålla räkning på dem.

Men i filmen segrar de goda. Såklart. Det avancerade samhället Wakanda beslutar sig för att dela med sig av sina rikedomar och kunskaper. ”De kloka bygger broar”, säger Wakandas kung T’Chaka. ”De dumma bygger murar.”

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad är det som är så svårt att fatta?

Jag är en av dem som en gång läste och lyssnade på…

Jag håller med Zlatan

Jag läste att Fryshuset utsett Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, till Årets påverkare. Nä, av mig hade han inte fått något pris. Jag håller med Zlatan.

En värld utan journalistik, den vill vi inte ha…

I debatten om media i utsatta områden, som genomfördes under Järvaveckan senast, sade Martin Schibbye något klokt. ”En värld utan journalistik, den vill vi inte ha.” Nej, det vill vi inte. Ett samhälle där makthavare och politiker aldrig riskerar att granskas önskar ingen. I alla fall inte i teorin. Verkligheten verkar vara en annan.

Om skatten, SVT och sanningen

Om nu någon har missat det. Förra året gick Region Stockholm 5,8 MILJARDER plus. Det var samma år som vårdpersonalen höll på att arbeta ihjäl sig och besparingarna var ständiga. ”Byt inte lakan så ofta, använd inte så många bindor, den där bedövningen är för dyr…”