Sedan förra veckan kan stockholmare som är 40 år eller äldre boka tid för vaccination. Således har drygt halva den vuxna befolkningen i Stockholms län hittills fått en vaccindos. Men det dröjer ett tag till innan den sista gruppen i fas 4 erbjuds vaccin.

Vaccinationen av allmänheten fortgår och i dagsläget har 47,8 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län fått sin första vaccindos. Samtidigt har hälso- och sjukvården i länet sedan igår återgått till normalläge efter att ha varit i förhöjt beredskapsläge med anledning av covid-19. Men ännu kan vi inte utropa någon seger mot pandemin av covid-19, enligt Region Stockholm.

Det är viktigt att så många som möjligt nu prioriterar att vaccinera sig under sommaren så att så många som möjligt har så gott vaccinationsskydd som möjligt till hösten

– Att vi går över till normalläge innebär inte att det är läge att återgå till hur allt var innan pandemin. Nu har nästan 50 procent av länets vuxna invånare fått sin första dos vaccin – men det betyder samtidigt att 50 procent ännu inte hunnit få något vaccinationsskydd.

– Det är viktigt att så många som möjligt nu prioriterar att vaccinera sig under sommaren så att så många som möjligt har så gott vaccinationsskydd som möjligt till hösten, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

Fas 4 av vaccinationen av allmänheten inleddes i maj i Region Stockholm, och hittills har över 1,1 miljoner doser getts. Åldersgruppen vid start av fas 4 var personer födda 1966 eller tidigare, och förra veckan öppnade bokningen för personer som är födda 1981 och tidigare.

Det är vår bästa bedömning just nu

Den sista gruppen att erbjudas vaccin kommer att vara personer mellan 18-29 år och beräknas få vänta till början på augusti, enligt regionens rådande prognos. Det dröjer alltså två månader till innan alla vuxna stockholmare har blivit erbjudna en första vaccindos.

– Det är vår bästa bedömning just nu, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare på Region Stockholm till Dagens Nyheter.

Eleni Terzitane
Bild: Gustavo Fring/Pexels
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hästa Gårds framtid nu i Peabs händer  

Stockholms stads enda kvarvarande jordbruk, Hästa Gård i Akalla, har nu övertagits…

KTH Kista ger inspiration till unga i Järva

KTH höll inspirationsdagar i förra veckan. De bjöd in högstadieelever till sitt campus i Kista där elever från närområdet under tre dagar provade på olika teknologier och fick inspiration och information om studier på KTH. – Tidigare bjöd vi in gymnasieelever, men nu är det första gången vi satsar på målgruppen högstadieelever, säger Alexandra Leyton, projektledare för eventet.

Basketlag från Minnesota på besök i Rinkeby

Tre dagar i rad blir det basket på högsta nivå i Ungdomens…

En person åtalas för sprängdåden i Järva

I onsdags åtalades en 22-årig man för de två sprängladdningarna som detonerade i Husby och Kista i januari i år. Mannen är misstänkt för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse.