Sedan förra veckan kan stockholmare som är 40 år eller äldre boka tid för vaccination. Således har drygt halva den vuxna befolkningen i Stockholms län hittills fått en vaccindos. Men det dröjer ett tag till innan den sista gruppen i fas 4 erbjuds vaccin.

Vaccinationen av allmänheten fortgår och i dagsläget har 47,8 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län fått sin första vaccindos. Samtidigt har hälso- och sjukvården i länet sedan igår återgått till normalläge efter att ha varit i förhöjt beredskapsläge med anledning av covid-19. Men ännu kan vi inte utropa någon seger mot pandemin av covid-19, enligt Region Stockholm.

Det är viktigt att så många som möjligt nu prioriterar att vaccinera sig under sommaren så att så många som möjligt har så gott vaccinationsskydd som möjligt till hösten

– Att vi går över till normalläge innebär inte att det är läge att återgå till hur allt var innan pandemin. Nu har nästan 50 procent av länets vuxna invånare fått sin första dos vaccin – men det betyder samtidigt att 50 procent ännu inte hunnit få något vaccinationsskydd.

– Det är viktigt att så många som möjligt nu prioriterar att vaccinera sig under sommaren så att så många som möjligt har så gott vaccinationsskydd som möjligt till hösten, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

Fas 4 av vaccinationen av allmänheten inleddes i maj i Region Stockholm, och hittills har över 1,1 miljoner doser getts. Åldersgruppen vid start av fas 4 var personer födda 1966 eller tidigare, och förra veckan öppnade bokningen för personer som är födda 1981 och tidigare.

Det är vår bästa bedömning just nu

Den sista gruppen att erbjudas vaccin kommer att vara personer mellan 18-29 år och beräknas få vänta till början på augusti, enligt regionens rådande prognos. Det dröjer alltså två månader till innan alla vuxna stockholmare har blivit erbjudna en första vaccindos.

– Det är vår bästa bedömning just nu, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare på Region Stockholm till Dagens Nyheter.

Eleni Terzitane
Bild: Gustavo Fring/Pexels
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Svensksomalier i vården startar nytt nätverk i Järva

Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.

Skottlossning i Rinkeby

Vid klockan 17.18 larmades polisen om en skottlossning mot en bostad i Rinkeby.

Järva allt mer kameraövervakat men ingen tillsyn sker

I Järva finns det största antalet poliskameror som övervakar offentliga platser. Men någon tillsyn av polisens allt mer omfattande kamerabevakning görs inte av Integritetsskyddsmyndigheten som har det ansvaret.

Nu stänger alla bibliotek, simhallar och sporthallar

För att ytterligare medverka till att folksamlingar och trängsel begränsas och att resandet i regionen hålls på en låg nivå stänger stadens bibliotek, kulturskolan och idrottsanläggningar från och med idag, söndag den 20 december till 24 januari.