Deqa Abukar träffade Stefan Lundell från Breakit för att diskutera om riskkapital i orten. Breakit har gjort en granskning som visar att entreprenörer i orten bara får 0,81% av allt riskkapital.
 – Då föddes en idé om Shift, en plattform där vi kan sammanlänka entreprenörer och investerare, säger Deqa Abukar.

Shift vill koppla samman entreprenörerna i orten och landsorten med de främsta investerarna från hela landet. Kapitalet har varit en homogen grupp, så många missar chansen att få sina bolag att växa. Men Bling och Breakit menar att det behövs riskkapital för att företag ska kunna växa sig starkare. Entreprenörerna med de bästa idéerna kommer att få pitcha sina idéer inför investerarna. Utbildning, bakgrund, var man bor eller etnicitet är inte avgörande.

 – Vi kommer att ha ett draknäste med de tio bästa idéerna som kommer att få vara med i en slutfinal. Det kommer vara en bootcamp med utbildningar från näringslivet och att kunna finslipa allt man lärt sig inför en jury, säger Deqa Abukar. 

De tio bästa idéerna som kommer att få vara med i en slutfinal

De kommer prioritera de som är i behov av kapital och en fördel är att komma från orten.
 – Så detta blir som en testpilot, en gamechanger. Vi ser främst kvinnor och folk från förorten från hela Sverige är välkomna att söka sig till oss, säger Deqa Abukar. 

Deqa Abukar har alltid brunnit för samhällsfrågor och som 19 åring började hon studera till statsvetare. Hela hennes familj, och främst kvinnorna, har haft business eller varit entreprenörer. Så tidigt visste hon vad hon ville och det var att förändra och förbättra på mikro- och makronivå. 

 – För oss i BLING är entreprenörskap ett mindset, ett verktyg och en metod som man kan använda sig av både i individuell nivå och i samhällsnivå. Att låta entreprenören bestämma och kunna ha sin egen makt och drivkraft oberoende av andras fördomar. Vi förstår vår målgrupp och vi är målgruppen, allt är individanpassad.

Anmäl dig och ditt företag här.  Sista anmälningsdag den 27 februari.

Krista Sirviö

Fakta: BLING startade 2014 som en reaktion på entreprenöriell segregation och som ett försök att driva positiv samhällsförändring samt motverka utanförskap genom gott ledarskap, entreprenörskap och innovationer.
Breakit är en nyhetssajt som både intervjuar och skriver om entreprenörer och investerare. Breakit fokuserar på det nya näringslivet, inte gårdagens industri. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Hur stoppar vi skjutningarna och hur ska vi samarbeta?”

Polisen bjöd in till möte i Rinkebyskolan igår kväll för att diskutera hur föräldrar och myndigheter bäst kan samarbeta mot skjutningarna i området. – Det finns en stor sorg, det är många som har dödats, och det är viktigt att ni vet vilken hjälp ni kan få av oss, sade områdespolisen Martin Marmgren, som ledde mötet.

Hur blir det med sommarjobben i Järva i år?

Coronapandemin har gjort det omöjligt för unga att sommarjobba i förskolor och på äldreboenden. – Men vi försöker ordna på andra håll i stadsdelen, säger Susanne Tengberg, avdelningschef för Förebyggande, fritid och medborgarservice i Rinkeby- Kista.

”Vad har han gjort?”

– Vad har han gjort, skriker tjejen som filmar händelserna i ingången till…

I Kämpingehallen samlas muslimer både till suhur och iftar

I Kämpingehallen i Tensta samlas muslimer under ramadan. Där serveras suhur, måltiden som inleder fastan, och iftar, måltiden som bryter fastan.  – Vi kan dela ut allt gratis och det är något som uppskattas högt, säger Ramsis ”Moosa” Assal, som är en av arrangörerna i moskén.