Årets Husbyfestival var en blandning av musik och mat, sockervadd och brända mandlar, samhällsinformation och partireklam. Solen sken och god stämning.
 – Men det är lite folk jämfört med tidigare, sade Nada Yussuf, som satt utanför Medborgarkontoret.

Det var inga karuseller i år och alla aktiviteter var koncentrerade till centrum.
 – Det känns som om det blir sämre och sämre, förut var det bord ända bort till vattenfallet. Jag tror att det skulle bli bättre om ungdomar fick mer ansvar och var med och organiserade, sade Nada Yussuf, som annars arbetar med Studier&Arbete i stadsdelen.

Vad hände med den feministiska stadsplaneringen?

Flera Husbybor kände likadant och undrade vad som händer med Husby centrum. Ombyggnaden är långt ifrån färdig och många lokaler verkar stå outhyrda. 
 – Varför har inte affärerna öppnat ännu? Vad hände med den feministiska stadsplaneringen, undrade Ilhan Kellecioglu.
Dessutom planeras många nya bostäder i stadsdelen. Ilhan Kellecioglu efterlyste mer information och inflytande i processen.
 – Fler bostäder behövs naturligtvis, men är vi redo för en förtätning med ytterligare 4000 bostäder? 
Dessa frågor kommer att diskuteras på Folkets Husby under hösten.

Özz Nujen var årets konferencier under Husbyfestivalen och han gjorde det som det proffs han är. 
 – Svenskan är ett konstigt språk. ”Det är ingen ko på isen”, säger man. Det var i juli, klart att det inte var någon ko på isen!

Özz Nujen, som är uppvuxen i Rinkeby, kände igen många i publiken.
 – Hälsa mamma, ropade han till en liten kille bland alla besökare.

På scenen hade bostads- och fastighetsborgarrådet, Dennis Wedin, invigt festivalen tidigare på dagen. Sedan avlöste uppträdandena varandra; efter en boliviansk dansgrupp kom ännu en dansgrupp och sedan några ABBA-kopior. Senare på kvällen uppträdde den somaliske sångaren Yahye UK och kvällen sista artist var Gladys del Pilar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Nada Yussuf tillsammans med sina kolleger Omar Omran och Mohamed Guled.
Ilhan Kellecioglu
Manlai, 2 år, kom i egen bil.
Özz Nujen in action.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vårens sista Town Hall Meeting med borgarråden i Stockholm

Vårens sista Town Hall Meeting var det mest välbesökta digitala mötet hittills, som Stiftelsen Global Village anordnat. Melody Farshing fördelade ordet mellan de drygt 60 deltagarna och de sex borgarråden som styr i Stockholms stad.

Man skjuten i Tensta tidigt i morse

Klockan var 02.33 när polisen fick samtal om att en man i Tensta blivit skjuten utomhus. Det är oklart hur svårt skadad mannen är, men polisen uppger att han var vaken och talbar när han fördes iväg i ambulans till sjukhus.

Satsning på studier och arbete i Husby

Nu är stadsdelshuset i Husby centrum invigt. Medborgarkontoret, Familjehuset med öppen förskola, ungdomsgården Reactor och Studier&Arbete finns under ett och samma tak.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 18. Idag är det 1:a maj, en helgdag i Sverige och arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas över hela världen sedan 1890. I år är dock alla möten och demonstrationer inställda på grund av coronan. Här kommer en nyhetssammanfattning av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.