– Jag har kollat vad partierna har för ideologier och vilka som står pall mot populismen. För om de inte gör det nu, så kommer de inte göra det efter valet heller.
Mahammad Daud Ali, från Atletico Rinkeby, var en av förstagångsväljarna, som deltog i årets Järva Demokratiforum.

Paneldebatterna i Rinkeby Folkets Hus avlöste varandra under lördagseftermiddagen. Järva Demokratiforum är en plats för samtal mellan unga och gamla, mellan föreningsliv och politiker. Mahammad Daud Ali var en av de unga som på scenen berättade hur de tänker inför valet, vilka ämnen som engagerar dem och hur man kan påverka politiken mellan valen.
Jasmin Nasser från Edu orten gav ett konkret exempel på vad politik kan vara. Hon berättade att de hade stängt biblioteket i Bredäng, eftersom det hade varit stökigt där, något som drabbade många.
– Vi kollade upp vilka som fattat besluten, vad de hade för telefonnummer och så ringde vi. Jag ringde, alla ringde, vi ringde hela tiden. Istället för att ha stängt i flera månader, öppnade de igen efter två veckor. Det går att förändra.

Ett enat folk i orten kan ställa krav

Sakariya Hirsi, från organisationen Welcome 2 Second Chance, höll med.
– Det är viktigt, ett enat folk i orten kan ställa krav på politikerna.
Miljön, skolan, vården, rättvisefrågor och demokrati – många frågor engagerade panelen. Och en oro kunde märkas inför det kommande valet.
– Om SD får mer röster blir det knas, sade Jasmin Nasser. Då kommer det bli värre, vi måste kämpa mer, vi måste vara redo och backa varandra.

Tidigare på dagen hade Rinkeby Föräldraråd berättat som sitt framgångsrika arbete. De har tillsammans med stadsdelsförvaltningen startat en verksamhet i Ungdomens Hus för att nå de unga som varken arbetar eller studerar. I april drog verksamheten igång och hittills har de haft 400 besökare.

Därefter följde en debatt om antirasism, där deltagarna hade egna erfarenheter av diskriminering på grund av sitt ursprung. Naima Welin Grossman, från Tillsammans för Sverige, beklagade att judar och muslimer ställs mot varandra. Hudde Abdi, från Atletico Rinkeby, var stolt över att folket i orten organiserar sig och tror att många kommer att gå och rösta.

Det är bättre att stanna och kämpa

– Den största faran är om människor inte känner något hopp, sade Rashid Musa, från Sveriges Unga Muslimer.
Rashid Musa trodde att valet kommer gå ”åt helvete” och sade (på skämt) att han hade planer att flytta till Latinamerika.
– Nej, det är bättre att stanna och kämpa, på lång sikt kommer det att bli bättre.

Demokratiforums sista debatt handlade om tryggheten och alla partier som finns representerade i stadsdelsnämnden var med. Ilyas Hassan från Förorten mot våld höll i debatten, som ställde frågan – trygghet för vem?
Lawen Redar, riksdagsledamot för S, ansåg att ojämlika livsvillkor och diskriminering är orsaken till de dödliga skjutningarna i orten.
– Regeringen betraktar det inte som en nationell kris, men jag tycker att det är en nationell angelägenhet.
Det viktigaste är att vända skolresultaten och minska arbetslösheten, menade Lawen Redar.

M vill inte sätta in militär mot orten

Centerns Johan Hedin, riksdagsledamot, förnekade att Centern föreslår sänkta ingångslöner på arbetsmarknaden. Ali Esbati, V, som också sitter i riksdagen, höll inte med.
– Ni har lagt ett förslag om lagstiftning om lägre ingångslöner, 70 procent är mindre än 100, och ni bedriver en skattepolitik som gynnar de allra rikaste.
Ali Esbati krävde hårdare tag, mot skatteflyktingar och ojämlikhet.
Ole-Jörgen Persson, vice ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta och även riksdagskandidat för Moderaterna, fick frågan om moderaterna ville använda militären mot orten.
– Nej, det vill vi inte, och det har jag förklarat många gånger. Det var några enskilda moderater som lade fram ett sådant förslag, inte partiet. De enda partiledare som pratat om att sätta in militär är Stefan Löfven och Jimmie Åkesson.

En frågestund, där det stundtals hettade till, avslutade dagen..

FAKTA:
De som arrangerade årets Demokratiforum är ABF Stockholm, Atletico Rinkeby, Rinkeby Folkets Hus, Folkets Husby, Förorten mot våld, Nattvandrarna i Husby, Rinkeby Framtidskommitté, Rinkeby Föräldraråd, Rädda Barnen och Tensta City IK.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Du måste vara smart, ha moral och veta vem du jobbar med”

Punktlig och i svart bil anlände hon, Västerorts egen stjärna, Cherrie. Som artist, producent, låtskrivare och egenföretagare var hon inbjuden till Tibble Gymnasium Campus Kista för att tala om arbetsrätt. – Idag gör jag en ordentligt bakgrundskontroll innan jag går med i några samarbeten med olika företag. Om jag vet att något är fel, och det spelar ingen roll hur mycket pengar jag förlorar, så är det inte värt det. Jag vill inte att mina fans ska hata mig.

Parkleken Rinken får ansiktslyft inför sommaren

Parkleken Rinken i Rinkeby har rustats upp inför vår- och sommarsäsongen. I parkleken finns nu bland annat en ny lekborg, hinderbana och träskulptursdjur som besökande barn kan leka på.

Ut i svarta natten under Night Event i Rinkeby

I går kväll så samlades barn, ungdomar och vuxna på Rinkeby torg klockan 19.00. De deltog i Svenska bostäders Night Event som organiserades av lokala idrottsföreningar.

Svenska rappare i protest mot dödsskjutningarna

En ny version av Ison & Filles låt ”Lägg ner ditt vapen” från år 2006 släpptes idag. På singeln medverkar ett tiotal rappare från den svenska hiphopscenen, bland annat Rinkebybon Elias Abbas.