ungdomar och barn gympar utomhus

Under sommaren har Löparakademin anordnat Summer Boot Camp i Rinkeby.
– Vi har ett stabilt gäng som är här idag, de har kommit hit vid varje träningstillfälle, säger Senhit Berhane, en av ledarna.

Ett flertal ungdomar hade samlats till träningen utanför Rinkeby Ungdomsgård. De hade precis satt igång och skulle börja göra löpövningar. Men när de har avslutning på måndag då blir det annat.

 – Då kör vi grill och överraskningar till alla som har varit med. De har träffats vid två, tre tillfällen per vecka under fyra veckor. Fokus har varit att röra sig genom lekar, som en slags introduktion till löpningen. Vi har haft intervallträningar, styrketräning och sådana träffar som alla mår bra av, säger Senhit Berhane, som är 24 år och har varit ledare ett tag nu hos Löparakademin.

 – Jag pluggar på folkhälsoprogrammet och har varit engagerad i olika föreningar som har med barn att göra. Jag är väldigt intresserad av träning och därför sökte jag till Löparakademin från första början, säger hon. 

Det är bra att ungdomarna har något att göra under sommaren

Yassin Kridih, 17 år, är en annan av ledarna.
 – Jag var först en deltagare, som inte hade mycket för mig på dagarna. När Löparakademin kom på besök i vår skola så ville jag självklart vara med. Mitt intresse växte och nu är jag en av sex ledare för Summer Camp.

Löparakademins Summer Camp har haft mellan 10 och 15 ungdomar varje dag.

– Det är kul och samtidigt viktigt med träning och man lär känna många i området. Det är bra att ungdomarna har något att göra under sommaren. Det är viktigt att lära känna rätt människor så man inte dras med att gå fel väg. Jag har sett många som tyvärr har hamnat fel, du måste vara försiktig med vem du hänger med.

Ett minne Yassin bär på är när en vän sköts till döds i Tensta för ett halvår sedan.
– Det var tufft och väldigt sorgligt för hans familj och vänner. Jag tänker mycket på honom och hans familj. Han var så otroligt snäll, omtänksam och skulle aldrig skada någon.

Det bästa har varit gemenskapen

Yassin tycker det är bra att Löparakademin finns, så att unga kan göra något meningsfullt och samtidigt sudda bort den negativa bilden av Järva som media förmedlar.
– Vi kan visa världen att vi kan vara vänner och inte fiender, säger han.

Zakaria ”Zaki” Ali är 15 år och bor i Kista. Han är en av ungdomarna som deltagit i Summer Camp. Han hoppas på att kunna bli ledare i Löparakademin när han fyllt 16 år.
 – Jag har verkligen haft det skitbra och jätteroligt här på Boot Camp. Jag har fått många nya vänner och ledarna har också blivit mina kompisar. Det bästa har varit gemenskapen man känt och att kunna ha lärt känna så många som man annars inte skulle ha träffat, säger Zaki och ler.

Krista Sirviö

Fakta:
Löparakademin är en en religiöst och politiskt obunden organisation, som verkar för jämlik hälsa och social inkludering. Genom nära samarbeten med företag, boende, skolor och föreningar vill de skapa naturliga plattformar för integration och öppna möjligheter för såväl individer som områden att utvecklas. Gemensamt för många av deras projekt är att de använder löpning som ett redskap för att nå sociala förbättringar.
Föreningen har bedrivit ungdomsverksamhet i Rinkeby-Kista stadsdel sedan 2009 (tidigare under namnet Husby Marathon).

tre ledare i Löparakademien står tillsammans utanför Rinkeby ungdomsgård.
Senhit, Zaki och Yassin.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Avbytarbänkens sista summering, del 3: Italienska ligan

Turen har kommit till den italienska ligan. De spolar först tillbaka bandet till förra året och kollar hur de trodde säsongen skulle sluta. Skulle Juventus ta sin nionde ligatitel i rad? Hur skulle överraskningen och underbarnet Dejan Kulusevski klara sig? Zlatan Ibrahimovics återkomst till Milano. Hur gick det med Inters storsatsning? Vilka åkte ner? 

Kvinnorna i föreningen Gesguud är besvikna på förvaltningen

Ayan Mohamed läste i Nyhetsbyrån Järva att fem föreningar i Spånga-Tensta fått extra föreningsbidrag för arbete under corona. – Vår förening har arbetat så mycket, vardagar, helger och kvällar. Vi visste inte ens att det fanns ett bidrag att söka.

Nattfotbollen i full gång igen

På lördagskvällen besökte Nyhetsbyrån Järva Ärvingehallen i Kista. Där var det full fart, korta matcher som avslutas antingen efter 2 mål eller när 4 minuter har gått. –Vi vill att alla som kommer hit ska känna att de får mycket speltid, säger Abdirahim Mohamed Ali som är 23 år, och en av ledarna.

21 nya skidtränare på Spånga IP

I tisdags gick 21 lärare, fritidspedagoger och andra nyckelpersoner Rinkeby Runs tränarkurs tillsammans med Stockholms Hockeyförbund och Svenska Skidförbundet. De nya tränarna har nu tillgång till alla skidorna och skridskorna på Spånga IP. Det betyder att de på kort varsel kan gå dit och hålla skidåkning med elever på den egna skolan.