Det nylanserade kvinnonätverket Womenisa har delat ut utmärkelsen månadens Womeneur. Amal Said, verksamhetsansvarig för Womenisa, berättar om utmärkelsen och hur nätverket arbetar med kvinnlig utveckling och entreprenörskap.

Det var i fredags som utmärkelsen för månadens Womeneur delades ut av Womenisa, ett nätverk för kvinnlig utveckling och entreprenörskap. Grundarna av Womenisa Amal Said som är verksamhetsansvarig och Deqa Abukar som är operativ chef, kommer båda från organisationen BLING Startup som arbetar med affärsrådgivning och personlig utveckling.

– Vi såg tidigt redan på BLING Startup att kvinnor är en målgrupp som vi vill fokusera mer på. Vi vill lyfta upp kvinnliga entreprenörer och ge dem chansen att omdefiniera vad som är framgång för dem. Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga, därför grundade vi Womenisa som erbjuder stöd och information anpassat efter kvinnors verkliga situation.

– Genom att arbeta individanpassat kan vi hjälpa kvinnor att uppnå ekonomisk självständighet baserat på deras egna potential. Vi jobbar med förebilder för att inspirera, nyckelpersoner för att stärka nätverket samt social återvinning för att skapa hållbarhet. Det vill säga att kvinnorna kan gynna varandra genom att varje person som kommer till oss bidrar tillbaka till nätverket, säger Amal Said.

Månadens Womeneur är en del av inspirationsarbetet som Womenisa ägnar sig åt. Grundarna menar att en Womeneur är en kvinna som har skapat en positiv förändring för sig själv och för samhället. En förebild som människor känner igen sig i.

– Syftet med månadens Womeneur är att lyfta upp förebilder och skapa en igenkänningsfaktor. Att människor ska tänka ”kan hon, kan jag”. Vi tror att utmärkelsen kommer att inspirera fler kvinnor att starta företag och komma ut i arbetslivet, speciellt kvinnor från socioekonomisk utsatta områden. När någon ser ut som du, känner man igen sig i personen, och då kanske vägen att uppnå liknande mål inte verkar lika svår, säger Amal Said.

I fredags ägde den första utdelningen av utmärkelsen månadens Womeneur rum. Utmärkelsen delas ut varannan månad och vinnaren går hem med ett pris på 10000 kronor. Månadens vinnare var sextonåriga Sara Mihaljevic.

– Sara Mihaljevic representerar det en Womeneur står för. Hon är en poet, hennamålare och konstnär som använder sin konst för att bidra till en bättre värld. Det gör hon genom att hon auktionerar ut sin konst och skänker pengarna till välgörenhet. Hon skapar en samhällsförändring och därför inspirerar hon oss, säger Amal Said.

Amal Said menar att Womenisa kommer att ägna sig åt ytterligare inspirationsarbete framöver i form av inspirationskvällar, workshops och retorikkurser.

– Kvinnorna i vårt nätverk ska få chansen att samverka, nätverka och få de förutsättningar som samhället inte gett dem.

Eleni Terzitane
Bild: Semira Said
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Det går inte att säga att juridiken och lagen är objektiv”

I sommar blir det tredje året i rad som Akademin för Rörelsejurister genomför sitt årliga internat för juridikstuderande och unga jurister. Akademins initiativtagare är Husbybon Rami Al-Khamisi.

Cordobaskolans VD är en av näringslivets mäktigaste kvinnor

När näringslivets mäktigaste kvinnor listas i Dagens Industri finns Cordobaskolans grundare och VD Ulla Parkkinen med. Hon fick pris som årets entreprenör.  –  Priset är till alla dessa kvinnor som står bakom mig.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 36. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Idén som ska hjälpa studenter i förorten

– DYAMO demokratiserar vägen till framgång, säger Hiba Adem och Safae Berrahmoune. DYAMO är en digital plattform som vann andra plats i idétävlingen För-orten.