Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan flera nya riktlinjer för att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Munskydd rekommenderas nu både i kollektivtrafiken och andra innomhusmiljöer.

Antalet smittade av coronaviruset fortsätter att öka i Stockholm, men stadsdelarna i Järva har fortfarande få testats positivt jämfört med resten av staden. I vecka 7 hade Rinkeby-Kista 71 bekräftade fall, det motsvarar 14 per 10000 invånare. För Spånga-Tensta var motsvarande siffra 56 fall som även det motsvarar 14 per 10000 invånare.

De senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten gått ut med nya riktlinjer för att minska smittspridningen. För Stockholm gäller att icke nödvändiga resor ska undvikas och i kollektivtrafiken rekommenderas användning av engångsmunskydd oavsett tidpunkt. Munskydd ska även användas i andra inomhusmiljöer där flera människor vistas tillsammans under längre tid. Högstadie- och gymnasieskolor uppmanas att bedriva distansundervisning veckan efter sportlovet för att bryta eventuella smittkedjor som kan ha bildats under lovet.

Äldre som fått två doser av vaccinet kommer kunna träffa sina anhöriga

Ytterligare åtgärder som föreslagits är att restauranger och caféer ska få begränsade öppettider och stänga senast 20.30 oavsett om stället serverar alkohol eller ej, butiker ska uppmana kunder att handla ensamma och tävlingsverksamhet under elitnivå kommer inte tillåtas. Förslagen är skickade på remiss och kommer att börja gälla från och med den 1 mars om de beslutas.

De positiva nyheterna är att de äldre som redan fått två doser av vaccinet kommer kunna röra sig friare och träffa sina anhöriga. Två veckor efter det andra vaccinationstillfället är det fritt fram att träffa och krama vänner och familj förutsatt att de är symtomfria.

Källor och diagram: Folkhälsomyndigheten

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Byggstart med bekymmer

Entreprenören NCC har nu börjat sätta upp stängsel på Järvafältet, och avverka buskar och mindre träd. Men byggstarten av begravningsplatsen har stött på problem.

Möt Nooshi Dagostar på Zoom imorgon

Imorgon den 25 februari gästar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar ett digitalt Town Hall Meeting som arrangeras av Stiftelsen The Global Village.

Imorgon höjer SL priserna

Fredagen den 3 januari höjer SL sina priser igen. Ett månadskort till ordinarie pris kommer att kosta 930 kronor, det är en höjning med 40 kronor från nuvarande priset 890 kronor. – Det är dåligt att de höjer hela tiden, säger Zainab Alkaabi i Rinkeby.

Adam Tensta är med när Tensta Centrum firar 50 år

En av ortens egna stjärnor kommer när Tensta Centrum fyller ett halvt sekel. Adam Tensta uppträder under firandet lördagen den 16 november.