– Att våra småsyskon inte känner någon skollust alls och att 80 procent av skolpersonalen gått emot skolledning säger mycket, säger Kafia Nur. Före detta elever från Hjulsta Grundskola är ännu en röst som genom en namninsamling gör uppror mot skolans ledning. 

Sex före detta elever från Hjulsta Grundskola träder nu fram i ett ännu ett uppror mot skolans ledning. Både föräldrar till elever på skolan och 80 procent av lärarna och övrig skolpersonal kräver att ledningens ska entledigas. De före detta eleverna har alla yngre syskon som går i skolan och menar att skillnaderna mellan deras erfarenheter av skolan är anmärkningsvärt stora.

Det är Aya Rubai, Mariam Mardini, Flor Jimenez, Sofia Musse, Kafia Nur och Helen Sharif som gick i Hjulsta Grundskola mellan 2015 till 2019. Majoriteten av dessa gick ut grundskolan 2018 och under deras sista termin började den nuvarande rektorn arbeta i skolan.

– Vi kände inte av hennes närvaro så mycket i början, vi såg ju aldrig henne och hon presenterade aldrig sig själv, säger Aya Rubai.

När vi gick i skolan hade vi jättebra lärare som motiverade oss.

Kafia Nur säger att Hjulsta Grundskolan var den tryggaste skolan i Järva, och att ingen känner sig trygg där längre är känns konstigt.

– När vi gick i skolan hade vi jättebra lärare som motiverade oss. Vi alla gick ut med bra betyg och fick med oss mycket kunskap till gymnasiet. När vi gick i Hjulsta Grundskola var undervisningen så bra att det knappt fanns behov till att plugga inför ett prov. Det räckte med att vara med på lektionerna.

– När rektorn kom förändrades allt, men vi hann inte drabbas utan istället blev det våra småsyskon, säger Sofia Musse.

När vi gick i skolan fick våra föräldrar frånvaro-sms bara vi var en enda minut sena. Men nu finns det ingen koll alls.

Precis som föräldrarna till eleverna i skolan och skolpersonalen vittnat om, vittnar även tjejerna om en rad olika problem som ställer till det för alla inblandade. Exempelvis avsaknaden av klasslistor säger Aya Rubai.

– Det saknas scheman och klasslistor och därför kan lärarna inte ta närvaro på eleverna. När vi gick i skolan fick våra föräldrar frånvaro-sms bara vi var en enda minut sena. Men nu verkar det inte finnas någon koll alls.

– Systemet fungerar inte, personalen säger att det beror på en bugg. Men rektorn skyller på personalen när det egentligen är hennes uppgift att åtgärda problemet.

– Ja, och det går inte heller att prata med henne. Hon tystar ner och hyschar åt folk, och hon har generellt en väldigt uppkäftig ton, säger Sofia Musse.

Man undrar om detta hade fått fortsätta om det var en skola innanför tullarna.

De vittnar vidare om kaos i matsalen, slagsmål i kafeterian, offentliga bråk mellan rektorn och lärare, personal som säger upp sig, minskade resurser, och lärare som undervisar i ämnen de inte är behöriga i.

– Att våra småsyskon inte känner någon skollust alls och att 80 procent av skolpersonalen gått emot skolledning säger mycket, säger Kafia Nur.

– Man undrar om detta hade fått fortsätta om det var en skola innanför tullarna, frågar Aya Rubai.

Tjejerna har därför påbörjat en namninsamling där cirka 90 före detta elever har skrivit under ett krav på att skolledningen ska entledigas till Skolinspektionen, precis som föräldrar och skolpersonal redan gjort.

– Vi kommer inte ge upp förrän det blir en ny skolledningen, och lärarna och eleverna känner sig trygga, säger Helen Sharif.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu är Atusa tillbaka i Järva igen

Atusa Rezai är uppvuxen i Norra Järva och har spenderat nästan hela sitt liv där. Sedan en ung ålder har Atusa varit involverad i många olika slags föreningar.  – För mig är Järva mitt hjärta, säger hon.

Nytt attentat mot Spånga kyrka natten till söndag

Spånga kyrka utsattes för ett nytt brandattentat inatt. De exakta omständigheterna är oklara, men någon eller några har försökt sätta eld på kyrkan. Ett fönster krossades vid attacken, men i övrigt uppstod inga skador på byggnaden.

Hårt kritiserad chef i Spånga-Tensta har fått sparken

Ditte Westin, avdelningschef i Spånga-Tensta med ansvar för trygghetsfrågor, har fått gå…

Demokratiforum 2018 – orten förbereder sig inför valet

– Jag har kollat vad partierna har för ideologier och vilka som…