När Leo Ahmed från Akalla smittades av coronaviruset insåg han snabbt vilken krissituation som råder inom sjukvården. Han understryker vikten av att följa myndigheternas råd och stanna hemma för att inte belasta vården och sprida smittan.

För drygt två veckor sedan blev akallabon Leo Ahmed förkyld, men ganska snabbt stod det klart att var något som inte stämde.
– Jag är diabetiker och mitt blodsocker brukar ligga runt 10–11 men plötsligt steg det till 28–29. Under natten mådde jag sämre och sämre, till slut åkte jag in till S:t Görans sjukhus. Men det fanns inga platser. De sade att det förmodligen var corona men att jag skulle åka hem och vila.

Leo Ahmed tog en taxi hem för att undvika att sprida smitta i kollektivtrafiken, men hemma blev influensan allt värre. När han fick svårt att andas sökte han hjälp på Kista vårdcentral som rådde honom att åka in till akuten. Återigen blev han hemskickad och tillsagd att ta tunnelbanan eftersom det inte fanns några sjuktransporter.

Situationen på sjukhuset påminner om hur det ser ut i krigsfilmer

Efter ytterligare kontakt med vårdcentralen uppmanades han än en gång att åka in akut.
– Situationen på sjukhuset påminner om hur det ser ut i krigsfilmer. Först möts du av Securitas, sedan får du gå in i ett tält där de tar prover och därefter vänta tillsammans med alla andra patienter. Det är överfullt, många timmars väntetider och det finns ingen mat eller någonting.

– Jag tog taxi fram och tillbaka hela tiden, att åka kollektivt fanns inte för mig. Det sista jag ville var att smitta någon. Jag skyller inte på läkarna, det fanns verkligen inga sjuktransporter. Men det är såklart en ekonomisk fråga och jag kan tänka mig att många hade tagit tunnelbanan.

Leo Ahmed som är medveten om att många som kör taxi har det tufft nu föreslår att sjukvården borde göra ett avtal med något taxibolag, förse bilarna med skyddsutrustning och omvandla dem till sjuktransporter. Han vet inte säkert hur han blev smittad, men efter uppgifterna om att Järva är särskilt hårt drabbat av coronaviruset välkomnar han förslaget om att testa boende i området.

Många sade att Järva är safe för att ingen härifrån åker till Alperna

– I början av den här pandemin var det många som sade att Järva är safe för ingen härifrån åker till Alperna på sportlovet. Men det finns människor här som besökte sina hemländer på lovet. Iran till exempel som är väldigt hårt drabbat av corona.

Han tycker att det är viktigt att prata om sjukdomen för att undvika att coronaviruset blir något stigmatiserande eller skamfullt. Han understryker också vikten av att följa myndigheternas råd och stanna hemma så länge det bara går för att inte belasta vården och sprida smittan.

– När jag gick ut och skrev på min facebooksida att jag var sjuk fick jag så mycket kärlek och massa erbjudanden om hjälp. Både av vänner och olika nätverk i Järva. Det gör att jag mår så mycket bättre nu, även om jag fortfarande inte är frisk.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kvinnorna som sparkades från Hjulsta grundskola: ”Det handlar om rasism”

Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.

Checkpoint – en podd om svartas perspektiv

Kommunikatörerna Anbara Hussein, Brandon Sekitto och Nicole Kavander har arbetat inom kommunikationsbranschen i många år. I december lanserade de podden Checkpoint där syftet är att låta röster som vanligtvis osynliggörs få höras och att ge plats för normkritiska samtal genom svartas perspektiv. De vill utbilda, nyansera retoriken och ändra bilden som målas upp om svarta i dagens samhälle.

Idétävlingen För-orten kan spridas nationellt

The Side Hustle är en nystartad podcast som vill utbilda det svenska folket om ekonomisk självständighet och därmed motverka ekonomisk segregation. Varje säsong samlar de in pengar till en aktör. Den här säsongens utvalda är den Järvabaserade idétävlingen För-orten. Målet är att samla in en miljon kronor och på så sätt anordna tävlingen i Göteborgs och Malmös förorter.

Anders Österberg (S) vill ser fler kulturinstitutioner i Järva

Anders Österberg, riksdagsledamot (S) vill se Historiska muséet, Kungliga Operan, dansakademin och motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygga filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.