Happy Hilmarsdottir, grundskolechef för de kommunala skolorna i Järva, ger sin syn på konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld. Hon har valt att svara på Nyhetsbyrån Järvas frågor per mejl.

– Vi har fattat beslut om bland annat avsked eftersom vi anser att några av våra medarbetare agerat i strid med sitt anställningsavtal.

Varför har man satt upp kameror i syfte att sätta dit personalen i stället för att prata med dem om vad som gäller?

– Jag håller med dig om att en arbetsgivare ska tala med sin personal om vad som gäller och vi anser att tydligheten avseende vad som gäller fanns/finns. Arbetsgivaren misstänkte ekonomiska oegentligheter och systematiska stölder av flera, därav beslut om kameraövervakning. Generellt sett kan jag säga att man som chef alltid har samtal med medarbetare om man misstänker oegentligheter eller stölder. Det har vi haft i det här fallet också. Mer detaljer om vem som sagt vad i våra samtal går jag inte in på.

Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det 

Du säger i Aftonbladet att det finns ett tydligt regelverk kring hanteringen av överbliven mat. Hur ser det regelverket ut? Vi skulle gärna ta del av det.

– Jag håller inte med om att det här handlar om överbliven mat. Det finns många regler kring hantering av mat.  Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det –  det finns regler för förmånsbeskattning och annat – än mindre får du ta hem överbliven mat utan att betala för den.

Slutligen, vad vill du säga till dem som upplever det här agerandet som ett sätt att skrämma personalen till tystnad?

– Det är en väldigt tråkig situation som uppstått. Det är inget jag önskat att vi behövt hantera, men tyvärr är det så. Min uppfattning är inte att detta handlar om någon konflikt mellan skolledning och personalen.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”De tolkar inte statistiken korrekt”

Stiftelsen The Global Villages rapport i serien Fakta för förändring visar att arbetslösheten är högre och ekonomin sämre bland svensksomalier än bland befolkningen i övrigt. – Det är bra med fakta, men de tolkar inte statistiken korrekt, säger Mohamed Hagi Farah, den före detta medborgarvärden som har lång erfarenhet från föreningslivet i Järva.

Många deltog i minnesstunden i Rinkeby

Fältare och medborgarvärdar, från förvaltningen och olika samverkande organisationer, samlades med ungdomar och anhöriga för en minnesstund efter den senaste dödsskjutningen i Rinkeby.

Här sjönk smittan med 69 procent – tecken på vaccinets effekt

I Sverige har man nu kunnat se de första tecknen på att vaccinet mot covid-19 börjar ge effekt, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. På en vecka mer än halverades smittofallen på äldreboenden, de sjönk med 69 procent, vilket är en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att spridningen av covid-19 fortsätter, och en uppmaning om social distansering. Dessutom information om man har öppnat för drop-in vaccinering runtom i Stockholm och att man snart kommer att öppna även i Järva. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.