Happy Hilmarsdottir, grundskolechef för de kommunala skolorna i Järva, ger sin syn på konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld. Hon har valt att svara på Nyhetsbyrån Järvas frågor per mejl.

– Vi har fattat beslut om bland annat avsked eftersom vi anser att några av våra medarbetare agerat i strid med sitt anställningsavtal.

Varför har man satt upp kameror i syfte att sätta dit personalen i stället för att prata med dem om vad som gäller?

– Jag håller med dig om att en arbetsgivare ska tala med sin personal om vad som gäller och vi anser att tydligheten avseende vad som gäller fanns/finns. Arbetsgivaren misstänkte ekonomiska oegentligheter och systematiska stölder av flera, därav beslut om kameraövervakning. Generellt sett kan jag säga att man som chef alltid har samtal med medarbetare om man misstänker oegentligheter eller stölder. Det har vi haft i det här fallet också. Mer detaljer om vem som sagt vad i våra samtal går jag inte in på.

Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det 

Du säger i Aftonbladet att det finns ett tydligt regelverk kring hanteringen av överbliven mat. Hur ser det regelverket ut? Vi skulle gärna ta del av det.

– Jag håller inte med om att det här handlar om överbliven mat. Det finns många regler kring hantering av mat.  Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det –  det finns regler för förmånsbeskattning och annat – än mindre får du ta hem överbliven mat utan att betala för den.

Slutligen, vad vill du säga till dem som upplever det här agerandet som ett sätt att skrämma personalen till tystnad?

– Det är en väldigt tråkig situation som uppstått. Det är inget jag önskat att vi behövt hantera, men tyvärr är det så. Min uppfattning är inte att detta handlar om någon konflikt mellan skolledning och personalen.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Demokratiforum 2018 – orten förbereder sig inför valet

– Jag har kollat vad partierna har för ideologier och vilka som…

Järvabor vidare i entreprenörstävlingen Shift

Den järvabaserade organisationen BLING Startup har tillsammans med nyhetssajten Breakit initierat entreprenörstävlingen Shift för ett mer inkluderande näringsliv. Över 1000 entreprenörer anmälde sig till tävlingen och 400 av dem har gått vidare – flera är från Järva.

StreetGäris fick en Oscar för sitt folkbildande arbete

StreetGäris fick årets Oscarspris för sitt folkbildande arbete. Medlemmar från styrelsen var…

Handlarna är redo inför ramadan

På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta. – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.