Happy Hilmarsdottir, grundskolechef för de kommunala skolorna i Järva, ger sin syn på konflikten i Hjulsta grundskola där tre anställda avskedats efter påstådd matstöld. Hon har valt att svara på Nyhetsbyrån Järvas frågor per mejl.

– Vi har fattat beslut om bland annat avsked eftersom vi anser att några av våra medarbetare agerat i strid med sitt anställningsavtal.

Varför har man satt upp kameror i syfte att sätta dit personalen i stället för att prata med dem om vad som gäller?

– Jag håller med dig om att en arbetsgivare ska tala med sin personal om vad som gäller och vi anser att tydligheten avseende vad som gäller fanns/finns. Arbetsgivaren misstänkte ekonomiska oegentligheter och systematiska stölder av flera, därav beslut om kameraövervakning. Generellt sett kan jag säga att man som chef alltid har samtal med medarbetare om man misstänker oegentligheter eller stölder. Det har vi haft i det här fallet också. Mer detaljer om vem som sagt vad i våra samtal går jag inte in på.

Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det 

Du säger i Aftonbladet att det finns ett tydligt regelverk kring hanteringen av överbliven mat. Hur ser det regelverket ut? Vi skulle gärna ta del av det.

– Jag håller inte med om att det här handlar om överbliven mat. Det finns många regler kring hantering av mat.  Du får inte ens köpa mat som blivit över utan att ha tillstånd för det –  det finns regler för förmånsbeskattning och annat – än mindre får du ta hem överbliven mat utan att betala för den.

Slutligen, vad vill du säga till dem som upplever det här agerandet som ett sätt att skrämma personalen till tystnad?

– Det är en väldigt tråkig situation som uppstått. Det är inget jag önskat att vi behövt hantera, men tyvärr är det så. Min uppfattning är inte att detta handlar om någon konflikt mellan skolledning och personalen.

Anna Nygård

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Med örat mot marken och blicken framåt

Diskussionen om otrygghet har präglat bilden av Järva. Nu har Folkets Husby, tillsammans med forskarna Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wolgast, och tio sommarjobbare, gjort en stor trygghetsundersökning i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby och Kista.

Före detta elever om Hjulsta Grundskola

– Att våra småsyskon inte känner någon skollust alls och att 80 procent av skolpersonalen gått emot skolledning säger mycket, säger Kafia Nur. Före detta elever från Hjulsta Grundskola är ännu en röst som genom en namninsamling gör uppror mot skolans ledning.

”Nu måste något göras åt toalettkaoset i Akalla by!”

Med hänvisning till de anställdas arbetsmiljö stängs toaletten i stallet på 4H-gården i Akalla By. Problemen har påtalats i flera år till ansvariga på trafikkontoret i Stockholms stad utan att något har hänt. 

BK Bussenhus är med i kampen mot corona

BK Bussenhus är med i arbetet att sprida information om Covid-19 i Tensta centrum. Uppdraget att informera om hur viktigt det är att följa myndigheternas rekommendationer har de fått av Stockholms stads samordnare.