I Sverige har man nu kunnat se de första tecknen på att vaccinet mot covid-19 börjar ge effekt, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. På en vecka mer än halverades smittofallen på äldreboenden, de sjönk med 69 procent, vilket är en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället.

Pandemin drabbade i synnerhet äldreboenden där smittspridningen och dödligheten har varit hög. För snart två månader sedan startade vaccinationen mot covid-19 och just boende på bland annat äldreboenden och servicehus har varit bland de första att få vaccin i en stor skala.

Data visar att smittan minskar snabbt på äldreboenden, men också bland äldre med hemtjänst och övriga personer som är över 70 år, dock i lägre omfattning. Den dramatiska minskningen är enligt analysen en trolig effekt av vaccinet, men det kan finnas andra orsaker som inte kan uteslutas.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har fått ta del av siffrorna och säger till Dagens Nyheter att minskningen av smittan är ett tydligt resultat av vaccineringen mot covid-19.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att siffrorna speglar en effekt av vaccinet. Vi har hela tiden trott att vaccinet fungerar, men det är ju väldigt skönt att få siffror på det.

Foto: Matthias Zomer/Pexels
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sarah och Rayana gläds åt sommarens tjejläger

Tillsammans med Healthy Women och Kista SC får unga tjejer i Järva chansen att åka på tjejläger till Vässarö, som ligger en timme utanför Stockholm. Evenemanget äger rum under fyra dagar med start från och med den 22 Juli. – Det kommer att bli många roliga aktiviteter och vi får möjlighet att umgås, säger Susan Dahlbeck, grundare för Healhty Women.

God stämning under Föreningarnas dag i Tensta centrum

I lördags var det femte året i rad som Fastpartner AB anordnade Föreningarnas dag i Tensta centrum. Nyhetsbyrån Järva och ett trettiotal andra föreningar var på plats och interagerade både med besökare och föreningar.

Tips på saker att göra under en påsk i karantän

Vad ska jag göra……..? En fråga som alla ställer sig ibland, gammal som ung, tjej som kille. Särskilt i dessa dagar.

Awad Hersi om livet efter drevet

Han var heltidsanställd ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och satt för Miljöpartiet i…