Fältare och medborgarvärdar, från förvaltningen och olika samverkande organisationer, samlades med ungdomar och anhöriga för en minnesstund efter den senaste dödsskjutningen i Rinkeby. 

 – Det var många människor ute. Vi rörde oss också överallt i Rinkeby, vid ängen och på stråket. Vi ville skapa en dialog med medborgarna, främst med unga, för att stötta och trösta, säger Nour Said Ramadan, uppsökare från Fryshuset i Husby.

Aweis Abdulkadir, verksamhetsansvarig på Fryshuset, brukar ha sommaraktiviteter i samverkan med förvaltningen och olika fritidsgårdar i Järva. 
– Men nu hade vi en särskild händelse så vi körde en minnesstund istället och efteråt samlades vi och grillade. 

Vi måste öka synligheten av vuxna, få en ökad närvaro av socialarbetare ute på fältet

 Aweis Abdulkadir leder projektet ”Vi behövs”. Det är en grupp unga som har utbildats som en resurs vid krissituationer lokalt. Syftet har varit att förebygga och förhindra fortsatta gängrekryteringar. 
 – Jag tycker att vi måste öka synligheten av vuxna, få en ökad närvaro av socialarbetare som är ute på fältet. Då kan man förhindra skjutningar. Alla unga bör reflektera lite grann och inte trappa upp konflikten ännu mer.

Den största gruppen som lyssnade var ungdomar från området, vänner till offret och deras familjer. 
– Man tvättar inte blod med blod, sade Aweis Abdulkadir.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag var ensam med tre barn när jag startade mitt företag”

Nu ansluter Kowsar Aden till Womenisa i Järva. – Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga. Nu är jag en del av gänget och det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Kowsar Aden.

”Reactor blev en länk till mycket och många i samhället”

Winta Tesfamariam började gå till Reactor när hon skulle fylla 16. – Jag var väldigt intresserad av musik och dans och på Reactor fanns både  en studio och en danslokal.

Lärare och barn beskjutna med plastkulor

En främmande person utanför Husbygårdsskolan har skjutit med en soft air gun mot skolan. Tre barn och en lärare uppges ha träffats av gummikulorna. Polisen är på plats.

”Vi måste tala med varandra – inte om varandra”

När landets vice statsminister Isabella Lövin vill veta mer om situationen i Järva kallar hon på Ahmed Abdirahman från Global Village. – Jag bad om det här mötet eftersom vi vet att Järva är väldigt drabbat av corona, sade Isabella Lövin vid en pressträff på fredagen.