Fadwa Aqel har träffat flera av de 50 familjer som bor i SHIS bostäder på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. Men ingen av dem vill träffa media.
 – De är rädda, helt enkelt, säger Fadwa Aqel, projektkoordinator på Studiefrämjandet.

Fadwa Aqel arbetar med Kvinnokraft Järva, ett projekt som riktar sig till nyanlända kvinnor med kort utbildning. Projektet bedrivs av Studiefrämjandet i Tensta Träff i samarbete med Järvas stadsdelsförvaltningar. För att informera om denna verksamhet knackade hon dörr bland de nyanlända som bor på Elinsborgsbacken 7.
– Då förstod vi hur svårt de har det, familjer med flera barn som bor väldigt trångt.

Det handlar om 50 familjer, nyanlända främst från Syrien och Afghanistan, sammanlagt 219 personer, som den 31 juli måste lämna SHIS bostäder.
– Hur ska vi kunna gå en studiecirkel, sade de. Det enda de tänker på är hur de ska få en ny bostad.

Alla lägenheter de söker kräver att de har fast anställning

Familjerna kom under 2015 och de har alla uppehållstillstånd. När de har bott fem år i SHIS bostäder måste de ordna eget boende.
– De flesta av dem studerar eller praktiserar. Alla lägenheter de söker kräver att de har fast anställning, eller så är hyrorna så höga att de inte klarar av att betala hyran. Hur ska det gå till?

Stadsdelsdirektören Fredrik Jurdell har lovat att inga barnfamiljer kommer att ställas på gatan. Men troligtvis hamnar de i olika korttidsboenden. De som Fadwa Aqel har träffat är mycket oroliga för framtiden.
– De kan inte tänka på något annat. Flera av dem har dåliga erfarenheter från tidigare, när de bodde på vandrarhem med sina barn.

En del av familjerna har släkt här i landet.
– Men det innebär inte heller någon permanent lösning. Alla bor trångt och de kan inte stanna länge.

Fadwa Aqel tycker att familjerna måste få hjälp.
– De kom från kriget för att leva ett bra liv, men de hamnade i en mardröm.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkets Husby har blivit med läsebibliotek

För två veckor sedan slog Folkets Husby upp portarna för sitt läsebibliotek. Nu kan besökare läsa alltifrån fack- till skönlitteratur när de besöker huset.

Antal smittade av corona i hela Stockholms län redovisas

Smittskydd Stockholm redovisar antalet smittade personer fördelat per kommun eller stadsdel där de smittade är bosatta. Värst drabbade är stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Ska handlarna i Tensta centrum tvingas flytta?

Fem av företagarna i Tensta centrum har sagts upp och erbjudits ett sämre hyresavtal.  – Vi har arbetat här länge, sju dagar i veckan, och nu slänger de bara ut oss. Har vi inga rättigheter här i Sverige, undrar Mohammed Said Ibrahim.

Var uppmärksam när du tar rulltrappan i Tensta t-bana

Det står en livsfarlig byggställning i starten/slutet på (beroende hur man ser det) av rulltrapporna i Tensta t-bana.  – Den står så lågt att man riskerar att kapa sitt eget huvud eller bryta nacken om man inte ser den, säger Jeffrey Ighe. Nu lovar SL att åtgärda det omedelbart.