Fadwa Aqel har träffat flera av de 50 familjer som bor i SHIS bostäder på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. Men ingen av dem vill träffa media.
 – De är rädda, helt enkelt, säger Fadwa Aqel, projektkoordinator på Studiefrämjandet.

Fadwa Aqel arbetar med Kvinnokraft Järva, ett projekt som riktar sig till nyanlända kvinnor med kort utbildning. Projektet bedrivs av Studiefrämjandet i Tensta Träff i samarbete med Järvas stadsdelsförvaltningar. För att informera om denna verksamhet knackade hon dörr bland de nyanlända som bor på Elinsborgsbacken 7.
– Då förstod vi hur svårt de har det, familjer med flera barn som bor väldigt trångt.

Det handlar om 50 familjer, nyanlända främst från Syrien och Afghanistan, sammanlagt 219 personer, som den 31 juli måste lämna SHIS bostäder.
– Hur ska vi kunna gå en studiecirkel, sade de. Det enda de tänker på är hur de ska få en ny bostad.

Alla lägenheter de söker kräver att de har fast anställning

Familjerna kom under 2015 och de har alla uppehållstillstånd. När de har bott fem år i SHIS bostäder måste de ordna eget boende.
– De flesta av dem studerar eller praktiserar. Alla lägenheter de söker kräver att de har fast anställning, eller så är hyrorna så höga att de inte klarar av att betala hyran. Hur ska det gå till?

Stadsdelsdirektören Fredrik Jurdell har lovat att inga barnfamiljer kommer att ställas på gatan. Men troligtvis hamnar de i olika korttidsboenden. De som Fadwa Aqel har träffat är mycket oroliga för framtiden.
– De kan inte tänka på något annat. Flera av dem har dåliga erfarenheter från tidigare, när de bodde på vandrarhem med sina barn.

En del av familjerna har släkt här i landet.
– Men det innebär inte heller någon permanent lösning. Alla bor trångt och de kan inte stanna länge.

Fadwa Aqel tycker att familjerna måste få hjälp.
– De kom från kriget för att leva ett bra liv, men de hamnade i en mardröm.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu har Socialt center i Husby dragit igång igen

Fick du inte din lön? Riskerar du att bli vräkt? Varje tisdag, mellan 17 och 19, finns Socialt center utanför Folkets Husby eller inne i kaféet.  – Kom hit, få hjälp och ta fajten tillsammans, säger Basar Gerecci från Rörelsejuristerna.

Nu kan Dines målningar ses igen

Dine Malmsten ställer ut sin konst igen. Hennes omtyckta målningar med Rinkeby-motiv finns nu att beskåda på medborgarkontoret på Rinkebystråket. – Jag tycker det är roligt att jag fick erbjudandet att hänga mina tavlor där. Jag hoppas att många kommer att se dem, säger Dine Malmsten.

Ismahan Ayranci vinner Blåslampan 2020

Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci vann årets konsumentpris Blåslampan. Priset delades ut idag på Rinkeby torg. ”Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag” skriver juryn i sin motivering.

Vart har torghandeln i Tensta centrum tagit vägen?

Det är tomt på Tenstagången, utanför Tensta Centrum. Frukt- och grönsakshandlarna är borta. Våra läsare ringer och undrar oroligt. – Vad har hänt?