Ju längre längs blåa och röda linjen man åker, desto glesare är det med yogaställen.
– Jag tror att många fler verkligen skulle må bra av att yoga, säger Irini Dougias Andersson.

 – Men det finns många fördomar mot yoga, som att den är religiös och flummig och att man måste vara och leva på ett visst sätt för att passa in. Jag tror att det av den anledningen kan vara svårt att nå ut till människor.”

Orden kommer från Irini Dougias Andersson, 31, uppvuxen i Botkyrka och sedan flera år boende i Hässelby. Hela barndomen var dans hennes stora intresse, hon dansade på en dansskola hos Alby Fejmare och på Subtopia i Alby. Som tonåring höll hon själv klasser för yngre barn, och på den vägen är det.

Det finns många fördomar mot yoga

Irini är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Hon säger att hennes drivkraft aldrig har varit att tjäna stora pengar, utan att hon brinner för att förmedla sin passion.

Redan som tjugofyraåring startade hon 2012 sin egen dansstudio, Yogansa, på Kungsholmen. Hon hyrde in sig i lokalen där hennes pappa drev backgammonklubb. Tre kvällar i veckan släpade hon och hennes pappa spelborden fram och tillbaka för att frigöra yta för dansen.

De första åren höll hon nästan alla klasser själv, som mest tolv i veckan, samtidigt som hon hade två extrajobb för att försörja sig. Med tiden anlitade hon andra lärare, och idag kan både barn och vuxna välja att dansa allt från klassisk balett till street, hip hop och mycket annat.

2014 utökades verksamheten med yogaklasser, och de blev snabbt populära eftersom hon lyckats knyta till sig många duktiga yogalärare via yogaläraren Anders Asker. 2016 arrangerades för första gången en yogalärarutbildning i samarbete med I’s Yoga International och här har Anders Asker utbildat ungefär tolv nya yogalärare årligen sedan dess.

Jag tror att yogan skulle passa många, om den bara fick en chans.

– Jag har funderat mycket på varför dansklasserna verkar locka till sig elever från orten, medan yogan inte gör det. Jag utbildade mig till yogalärare förra året och nu har jag tankar på att öppna en studio utanför stan. Jag tror att yogan skulle passa många, om den bara fick en chans.

Hon konstaterar att det finns så många olika typer av yogaklasser, och att de flesta människor kan hitta någon form de gillar, vare sig de är ute efter fysiskt utmanande träning eller en mer meditativ praktik.

– Jag tänker kontakta några av de många föreningarna som verkar i Järva och på så sätt väcka nyfikenhet. Kanske får jag komma och hålla några klasser om det finns intresse.

Annika Skarf
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fredrik Jurdell om föreningsliv och pengar

Under Föreningarnas dag i Tensta centrum var stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta Fredrik Jurdell på plats. Nyhetsbyrån Järva diskuterade med honom om hur föreningslivet kan stärkas i Järva.

”Förälskelse kan vara som ett gift”

Seluah Alsaati har skrivit sin första bok. ”Inte din baby” har precis kommit från tryckeriet. – Det är jätteroligt att boken äntligen kommer ut, säger hon.

Det var Gabriel Moraga som tog dansen till byn

Gabriel ”Gabbe” Moraga var den första som tog hip-hopen till Rinkeby. Han började dansa redan som tolvåring och var en stjärna under 1980-talet.   – Det fanns en fritidsgård i Rinkeby där de snyggaste tjejerna var och man ville styla, skrattar han.

”Rinkeby har format mig till den jag är idag”

Förra året skulle Özz Nujen ha turnerat landet runt med sin jubileumsföreställning efter 20 år på scenen. Så blev det inte. – Nej, just nu har jag näringsförbud på grund av corona.