Ju längre längs blåa och röda linjen man åker, desto glesare är det med yogaställen.
– Jag tror att många fler verkligen skulle må bra av att yoga, säger Irini Dougias Andersson.

 – Men det finns många fördomar mot yoga, som att den är religiös och flummig och att man måste vara och leva på ett visst sätt för att passa in. Jag tror att det av den anledningen kan vara svårt att nå ut till människor.”

Orden kommer från Irini Dougias Andersson, 31, uppvuxen i Botkyrka och sedan flera år boende i Hässelby. Hela barndomen var dans hennes stora intresse, hon dansade på en dansskola hos Alby Fejmare och på Subtopia i Alby. Som tonåring höll hon själv klasser för yngre barn, och på den vägen är det.

Det finns många fördomar mot yoga

Irini är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Hon säger att hennes drivkraft aldrig har varit att tjäna stora pengar, utan att hon brinner för att förmedla sin passion.

Redan som tjugofyraåring startade hon 2012 sin egen dansstudio, Yogansa, på Kungsholmen. Hon hyrde in sig i lokalen där hennes pappa drev backgammonklubb. Tre kvällar i veckan släpade hon och hennes pappa spelborden fram och tillbaka för att frigöra yta för dansen.

De första åren höll hon nästan alla klasser själv, som mest tolv i veckan, samtidigt som hon hade två extrajobb för att försörja sig. Med tiden anlitade hon andra lärare, och idag kan både barn och vuxna välja att dansa allt från klassisk balett till street, hip hop och mycket annat.

2014 utökades verksamheten med yogaklasser, och de blev snabbt populära eftersom hon lyckats knyta till sig många duktiga yogalärare via yogaläraren Anders Asker. 2016 arrangerades för första gången en yogalärarutbildning i samarbete med I’s Yoga International och här har Anders Asker utbildat ungefär tolv nya yogalärare årligen sedan dess.

Jag tror att yogan skulle passa många, om den bara fick en chans.

– Jag har funderat mycket på varför dansklasserna verkar locka till sig elever från orten, medan yogan inte gör det. Jag utbildade mig till yogalärare förra året och nu har jag tankar på att öppna en studio utanför stan. Jag tror att yogan skulle passa många, om den bara fick en chans.

Hon konstaterar att det finns så många olika typer av yogaklasser, och att de flesta människor kan hitta någon form de gillar, vare sig de är ute efter fysiskt utmanande träning eller en mer meditativ praktik.

– Jag tänker kontakta några av de många föreningarna som verkar i Järva och på så sätt väcka nyfikenhet. Kanske får jag komma och hålla några klasser om det finns intresse.

Annika Skarf
Lämna ett svar
You May Also Like

Ett eget rum för svarta singlar i dejtingdjungeln

Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.

”Covid-19 har lärt oss att vi behöver varandra”

Moskén är stängd, ingen bön, ingen samling, ingen gemensam iftar, och inget firande av Eid al-fitr. – Vi bara väntar och det är likadant över hela världen, säger Hussein Farah, imam vid Islamiskt kulturcenter i Rinkeby.

Konst, Chile och Tensta

– Förortens självbild kommer att skadas den dagen den bedöms av utomstående. Carlos Martínez som växt upp i Tensta och är konstnär berättar om uppväxten i Chile och i Sverige, om konst och om kultur i orten.

Tredje gången gillt för nya stadsdelsdirektören

Den nya stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta, Toni Mellblom, är inte ny i stadsdelen. Han återvänder för tredje gången, denna gång som förvaltningens högste chef. – Det känns jätteroligt. Jag blev jätteglad när jag fick frågan och möjlighet att komma tillbaka.