Louie Marti är skådis, byggare, kock och målare. Han har spelat med i såväl Beck-filmer som i en julkalender. Louie har haft en minst sagt brokig resa från Rinkeby.
– Det Rinkeby där jag växte upp finns inte mer, säger han.

Numera dyker Louie upp i de mest skilda sammanhang i medierna. Rinkebysonen håller på att bli något av en kändis. När Louie var tonåring och gick på Rinkeby fritidsgård lärde han känna Alexandra Pascalidou, som arbetade där då. Alexandra har skrivit om honom, hon är en vän och Louies mamma finns också med i en av Alexandra böcker, Mammorna.
– På vår tid såg man inte om man var turk, indier, grek eller vilken etnicitet som helst. Och man brydde sig inte alls om om man var muslim eller kristen. I dag verkar det inte finnas samma samhörighet i förorten och inte i samhället heller.

Uppväxten var som en ’spansk telenovela’

Louie är spansk rom, men kallar sig envist zigenare. I intervjun som Alexandra Pascalidou gjorde i Expressen säger han att uppväxten var stökig, som en ”spansk telenovela”. Familjen hade husvagn och han beskriver det livet som ”Sunes sommar goes gypsy”. Rinkeby var hela hans värld.
– Det är mer individtänk nu. Jag kommer ihåg när grekerna gapade och skrek åt varandra och det var inte för att de hatade varandra utan det var så de pratade. Man fattar varför vissa är som de är, traditioner och koder som man uppfattar och tar till sig. Så det är ingen nackdel att komma från Rinkeby, faktiskt tvärtom. Kommer väl ihåg svennarna som pratade blattesvenska. Det var en fucking rolig upplevelse. Det där finns inte längre.

Louie Marti har fortfarande många vänner kvar från uppväxten i Rinkeby.
– Jag är halvzigenare så var det lite mer struggle. Jag är ett levande exempel på att man bara måste köra på. Jag började från minus noll, men jag sket i det, jag skulle lyckas och fixa det här.

Louie Marti säger att han har arbetat jämt. Han började sälja kopior av märkesjeans redan i högstadiet och han hade egen firma innan han fyllt 20. Han har hunnit med allehanda yrken; jobbat på sjön, som kock, varit försäljare och medverkat i ett antal filmer och teveserier. 2019 sände SVT Play en dokumentär om honom, ”Ingen ängel” av Johan Palmgren, men den kan inte ses längre. Och nu håller han själv på att skriva en bok om sitt liv.

Jag fick 15000 kronor för att spela mig själv

Louie Marti bor idag på Bergby herrgård, som han även hyr ut till födelsedagsfester, företagsevents och dylikt. Men han fortsätter att satsa på filmen och har planer på att börja producera. Hur kom du i kontakt med filmindustrin?

– Det är en rolig historia, jag känner ju folk lite överallt och det var en tv-serie som skulle handla om riktiga huliganer och de behövde någon som skyddar producenten under inspelningarna. Jag såg till att alla skötte sig och efter ett tag, sade producenten att jag såg ut som en skådespelare. Så efter sex månader fick jag en mindre roll och fick 15000 kronor för att spela mig själv, skrattar Louie Marti. 

Så snart sätter han även producent på sitt CV.
– Det har alltid varit en dröm. Jag vill lära mig allt om filmbranschen. Men just nu är det covidtider och det har aldrig i hela mitt liv varit så dåligt som det är nu. Sämsta ekonomin någonsin, men jag vet vad jag är kapabel till och jag ska bara uppåt. Jag är inte klar, bara halvvägs, säger Louie Marti.

Krista Sirviö
Bilder: Instagram
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Samir vill ge alla en andra chans

Samir Sabris liv har varit kantat av kriminalitet och droger. Men det livet han har lämnat bakom sig och istället jobbar han idag förebyggande med ungdomar. Det gör han genom organisationen 2ndChance, en ungdomsverksamhet som han grundat. 

”Jag kan se Järvaborna i ögonen”

Efter ett kvarts sekel i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings tjänst slutar han. Långe Ali går i pension.  – Efter omständigheterna så känns det bra, säger han.

Förebilder i förorten

– Jag blir själv lycklig över att se andra bli lyckliga. Moosa Assal är föreläsare och fritidsledare. Han är nominerad till Årets folkbildare på Förortsgalan 2019 för sitt engagemang med ungdomar, i synnerhet i Järva. Han berättar om sitt arbete med ungdomar, hans drivkraft och Gud.

De som fattar besluten om Reactor har inte pratat med oss

Fatuma Yussuf är 20 år och var med när Reactor tvingades flytta från huset vid Kvarnbacka fotbollsplan till lokalen i Husby centrum. – De sade att de värnade oss tjejer, men de lyssnade inte alls på det vi sade.