Petros Stefanidis, tenstabo sedan 44 år, smittades  av coronaviruset i början av mars. Men nu är han frisk och tillbaka i Tensta igen.

Petros Stefanidis är 60 år och arbetar i vanliga fall som städledare i ett stort företag. Han ansvarar för städningen i flera företag och har ingen aning om hur han blev smittad.
 – Men jag kände mig trött, frös i hela kroppen och blev andfådd.

Han ringde 1177 och pratade med dem om sina problem. De rådde honom att han skulle stanna hemma, dricka varmt och mycket vatten. Han skulle ringa om han blev sämre.

Han blev så trött att han till slut ringde 112

Nästa dag fick han hög feber, hostade och hade inga krafter. Han blev så trött att han till slut ringde 112. Ambulansen kom och hämtade honom. I ambulansen på väg till S:t Görans sjukhus tog ambulanspersonalen flera prover. Där testades han positivt för coronavirus. De tog också flera prover och bedömde att det var bättre att flytta honom till Karolinska sjukhuset.

Och så blev det. På Karolinska tog de fler prover, röntgade honom och tog EKG. Han fick syrgas för att underlätta andningen och varje dag tog de flera prover. 

 – Jag gjorde allt som läkarna sade och lite till. Det var krävande med masken och andningen.

I en vecka hade Petros Stefanidis hög feber

I en vecka hade Petros Stefanidis hög feber.  Ner andra veckan började gick febern ner och han började  känna sig bättre och bättre. När andra veckan gått tog läkarna av syrgasmasken och syreupptagningen var bra. Då var Petros fri och kunde komma tillbaka till livet.

I två veckor var han sedan i karantän hemma, men det värsta var över.
 – Ni som blir sjuka, stanna hemma, lyd läkarna. Det är livet som står på spel, säger Petros Stefanidis. 

Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”När ballongerna flög på himlen då startade Rinkebyfestivalen!”

Ismail ”Izzy” Kale är född och uppväxt i Rinkeby. Han älskar ”byn” och bär på så många minnen. I centrum kände sig ”Izzy” bekräftad och sedd. Många år var han riktigt illa ute, med både missbruk och kriminalitet. – Men jag hittade till slut tolvstegsprogrammet, som hjälpte mig att sluta missbruka och komma bort från den misär jag levde i.

”Vi är alla med i samma lag”

Fredrik Jurdell har nu suttit som stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta i drygt 100 dagar. Eller suttit, han har mest varit ”ute på turné” och träffat medborgare och medarbetare. Hur känns det? – Det känns bra, tycker jag. Att jobbet innebar utmaningar, det visste jag.

Ali satsar på en plats i Europaparlamentet

Imorgon, den 8 maj, inleds valet till Europaparlamentet. Abdukadir Salad Ali är den enda Järvabon som ställer upp som kandidat. – Jag ska ge utanförskapet ett ansikte, säger han.

Enbacksskolan satsar på podcast

– Vi ser att det här arbetet har väckt intresse, engagemang och entusiasm hos eleverna, säger Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta. Skolan har redan en skolradio och satsar från och med i år även på en podcast.