Tenstas inhemska Leyla Aksoy driver det populära hudvårdskontot Leyglow på Instagram. Vi tog ett snack med henne för att prata sociala medier, klass, konsumtionshets, barns drömmar i orten och givetvis inte minst hudvård.

Leyla Aksoy arbetar till vardags som lärare. Vid sidan om läraryrket driver hon dock ett populärt Instagramkonto. Hon har alltid haft ett intresse för sociala medier, fotografering och hudvård. Men hur fick hon egentligen hela det svenska skönhetscommunityt att prata om fenomenet Leyglow?

Hur föddes Leyglow?

– Jag bestämde mig bara en dag för att skapa ett hudvårdskonto på Instagram för att dela med mig av min kunskap kring hudvård. Kruxet var att jag valde en okonventionell plattform för kontots koncept. Instagram är ju ett medium med fokus på bilder och korta rubriktexter. Men på Leyglow följs inläggen av långa pedagogiskt förklarande texter. Jag ville göra något man inte sett förut.

– Jag vill inte att folk ska söka sig till Leyglow endast för produkttips, utan för att de är intresserade av hudvård och vill lära sig mer om det. Många som hör av sig till mig hävdar att de aldrig fått hudvård förklarat för sig så tydligt och pedagogiskt. Vilket är kul eftersom många inte vet att jag är lärare. Mitt jobb går ju ut på att varje dag förklara saker för andra människor.

Är det alltså de pedagogiska texterna som utmärker Leyglow?

– Kontot har lyckats för att det är inkluderande och lättillgängligt. Du förstår innehållet vare sig du är hudvårdsnörd eller nybörjare.

Jag vill att Leyglow ska vara som ett facit. När du undrar något ska du kunna på in på kontot och hitta svaren du behöver – precis som i en skolbok.

Du klassas som en influenser – Vad hoppas du att folk säger att du influerar dem till?

Jag ogillar det ordet men jag influerar absolut människor till att intressera och söka sig till hudvård. Jag kan få den minst intresserade människan att bli en hudvårdsfantast. Följare har berättat att de tvättade ansiktet med handtvål och smörjde in sig med fotkräm innan de började följa mig.

Men det jag hoppas att jag influerar dem till är att söka kunskap om sitt intresse. Att inte bara köpa en produkt eftersom jag eller någon annan tipsat om den. Bara för att något fungerar på mig betyder det inte att det kommer att fungera på dig. Ju mer kunskap man har desto bättre kan man själv utforma sin egna hudvårdsrutin.

Du pratar mycket om konsumtion ur ett miljö- och klassperspektiv. Många influensers pratar inte om sådant. Varför är det viktigt för dig att belysa detta?

– Jag vill inte uppmana till konsumtionshets och därför förklarar jag ständigt att produkterna jag äger har jag ofta fått i pressutskick. Man behöver inte 70 olika serum och man ska absolut inte köpa nytt om det gamla ännu inte har tagit slut. Jag tipsar även alltid om budgetalternativ när jag skriver om en dyrare produkt.

– Jag är en medveten person och det skulle därför kännas konstigt om jag privat bryr mig om dessa frågor, men på nätet spelar aningslös influenser. Jag kommer från en arbetarklassfamilj i Tensta. Även om jag idag som vuxen kan köpa det jag vill så kan jag inte förbise att det finns människor där ute som inte kan det.

På tal om att växa upp i Tensta. De finns många barn där som inte får lov att drömma stort. Vågade du drömma? Och känner du att du har uppnått dina drömmar? 

– Inte när jag var yngre eftersom vår värld var så begränsad, drömmarna blev därför också begränsade. Livet kretsade runt Tensta och vi tog oss sällan utanför västerort. Det såg jag även hos mina elever när jag arbetade i Tensta.

– Jag tror jag åkte in till stan när jag gick i gymnasiet. Ju vuxnare jag blev, desto mer vidgades mina vyer och då började jag drömma och vågade ta mig an utmaningar. Leyglow var inte direkt en dröm, men jag är stolt över att jag vågade skapa kontot. Jag är stolt att jag kämpade i fem år med mina lärarstudier. Jag är medveten om att jag gjort en klassresa, men jag är stolt att jag inte glömt mina rötter på vägen.

Angående läraryrket – Leyla, hur fungerar det egentligen att arbeta heltid som lärare, driva Leyglow och springa på olika PR-event?

 – Jag går på det jag kan, men tackar nej till det mesta. Jag är först och främst lärare. Visst tar det tid att skapa innehåll på Leyglow, även om man kanske inte tror det. I början var jag stressad över att få ihop det med mitt lärarjobb, men inte idag.

– Jag har byggt upp kontot precis som jag vill ha det. Det har numera gjort sitt avtryck och jag skapar innehåll när jag har tid. Jag vill inte pressa mig själv, poängen är att det ska vara kul.

Jag minns att det inte var länge sedan du hade som mål att nå 10K följare. I dagsläget är du nästan uppe i 20K och även fått en blogg på ELLE.se. Alla pratar Leyglow! Vad är det som gjort att du växt så mycket?

Jag kan bli besatt av mina mål. Jag kommer att lösa det på ett eller annat sätt. Jag hade även som mål att en stor tidning skulle höra av sig till mig. Och det där är en fråga om privilegier. Jag är ingen innerstadstjej som känner någon som kan tipsa om mig till någon som sitter på någon redaktion. Jag måste prestera så pass mycket att folk nästan inte kan ignorera mig.

– Sedan tror jag också att nyckeln till att Leyglow blivit ett lyckat koncept är för att jag interagerar väldigt mycket med mina följare. Jag har en relation med dem och jag tror därför även att det går bra för mig eftersom de unnar mig framgång. Alla vet hur mycket tid och hjärta jag har lagt på detta. De sprider kontot från kompisgäng till kompisgäng och därför växer Leyglow så det knakar.

Jag kan instämma med att du interagerar väldigt mycket med dina följare. Det ser jag som en av dina följare. Men hur hinner du svara på alla nu när du växt så mycket?

– Jag har alltid älskat responsen. Oavsett hur många följare jag har vill jag alltid fortsätta ha den här interaktionen med mina följare. I början svarade jag på varenda kommentar och meddelande. Numera har jag inte samma kapacitet, men det har löst sig eftersom kontot gått från att jag skötte narrativet till att det blivit ett community.

– Folk svarar på varandras kommentarer, vilket inte alls är särskilt vanligt. Det är inte direkt vanligt att gå in på någon annans konto och svara på hens kommentarer. Men på Leyglow känner sig folk bekväma med att göra det och jag älskar det. Jag har aldrig haft ett jag-tänk med kontot, utan snarare ett vi-tänk. Det har även lett till att kontot numera sköter sig självt.

Vad är nästa mål? Skulle du kunna tänka dig lämna läraryrket och och ägna dig åt Leyglow på heltid?

– Jag vill se Leyglow fortsätta växa på olika sätt. Just nu är det fokus på siffror, jag vill nå 20K innan sommaren.

– I dagsläget nej, eftersom jag älskar mitt yrke. Ibland tänker jag att hade jag haft mer tid att lägga på Leyglow hade jag gjort kaos, jag hade tagit kontot till en annan nivå. Men just nu fungerar det att arbeta som lärare på heltid och driva kontot vi sidan om, därför vill jag fortsätta så här. Behöver jag välja en dag får jag ta det då.

Eleni Terzitane
Bild: Kollage – Rasmus Lindahl/leyglow@Instagram
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Enbacksskolan satsar på podcast

– Vi ser att det här arbetet har väckt intresse, engagemang och entusiasm hos eleverna, säger Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta. Skolan har redan en skolradio och satsar från och med i år även på en podcast.

”Jag kom direkt till Tensta och här har jag stannat”

Det är en av de där riktigt heta sommardagarna. Fahyma Alnablsi drar sin dramaten från sin arbetsplats på Tensta konsthall, ner genom Nydalsparken och under motorlederna ut på Järvafältet. – Där nere ligger Tensta fritidsträdgårdar sedan mer än 40 år tillbaka. Dit ska vi.

Mustafa Zatara vill hylla sin pappa

Mustafa Zatara är en samhällsengagerad digital kreatör och snart även författare av boken ”ViaMinSon”. Boken är en biografi om hans pappa, Hasan Zatara, som var en av tio överlevare efter Lasermannens attentat i Stockholm 1992.  – Media beskrev min pappa som ett offer, vilket han är, men han är mycket mer än så. Med boken har jag velat undersöka den min pappa var, inte den han blev, säger Mustafa.

Läkaren ser strukturer och politik bakom pandemin

Läkaren Roya Hakimnia befann sig mitt i coronapandemins första våg när den sköljde in över Järva och fick ambulanserna att gå i skytteltrafik. – Vi ska inte vara nöjda, jag tycker att det här är en skandal i modern tid och de ansvariga bör ställas till svars.