Flera ungdomar från Järva sprang 10-kilometersloppet på Kungsholmen i lördags. Inför loppet var det tio veckors förberedelser med träningar och workshop anordnade av Löparakademin.

Löparakademin är en ideell organisation som sedan 2009 har anordnat träningar och workshop för flera ungdomar i Järva. Det är gratis träning med flera olika ledare som jobbar ideellt.

Under 2013 expanderades ungdomsprogrammet till andra städer som Malmö, Göteborg och Uppsala. Organisationen arrangerar även Kistaloppet, Think big lectures och Skärholmsloppet.

Under träningarna jobbar man för att kunna nå målet, att springa tio kilometer. På tisdagar och torsdagar jobbar man med styrketräning, kondition och löpteknik. Ledarna har ett rullande schema för vem som håller i träningarna. Det brukar alltid vara två personer.

 – Man följer även ett distanspass som ökar för varje vecka för att man ska bli bättre på att löpa, berättar Isabella Kebedom, som är ledare tillsammans med Dina, Simona, Stephanie, Murre, Harun, Linda och Hamse.

Varannan söndag är det workshop där man fokuserar på personlig utveckling. Där går tränarna igenom exempelvis hur man sätter upp delmål, hur man motiverar sig själv och andra övningar. 

Varför bestämde du dig att vara med i tio-veckors programmet?
– Från början ville jag vara med för att utveckla min kondition och för att se om det påverkar mina studier. Sedan blev det roligare och roligare så jag fortsatte gå till träningarna, sade Talha Özuer, som är en ny deltagare och som bor i Rinkeby.

Hur var det att springa 10-kilometersloppet idag?  
– Jag känner mig jättestolt. Det var otroligt jobbigt och utan ledarna hade jag inte klarat av det. Jag sprang tillsammans med ledaren Isabella som peppade mig hela vägen, sade Fatima Shubbar, som bor i Tensta.

Har du personligen utvecklats av träningarna och workshop?
– Jag har utvecklats rent socialt. Träningarna gav liksom en paus från allt annat som studierna. När jag pluggade blev jag mer fokuserad, sade Sabina Mastafa, som bor i Rinkeby.

Vad har varit det roligaste under alla dessa veckor?
– Det roligaste under med löparakademin var att ledarna sedan start fick oss att lära känna varandra på djupet. Vårt umgänge har växt och jag skulle vilja ha fortsatt kontakt med alla efteråt, sade Alland Koyikoyan, från Tensta.

Hans kompis Ali Saleh tyckte likadant:
 – Ja, gemenskapen har varit det roligaste.

Fatma Qureshi (som också sprang 10 km)
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Healthy Women startar kurs i självförsvar

Självförsvarskursen i Akalla by har dragit igång två kvällar i veckan.   – Vi har 30 deltagare och är utomhus i Akalla by för att kunna göra det mer smittsäkert och har anpassat kursen med att undvika allt för nära grepp på grund av Corona, säger Susan Dahlbeck från Healthy Women.

Avbytarbänken: Friday. Bara Friday.

Nytt avsnitt av podden Avbytarbänken, närmare bestämt nummer 74. Det handlar om fotboll. Maktskifte i hela Europa. Pinsamma Corriere dello Sport. Ciao allora Ancelotti. Willkommen Poch. Röda Manchester.

Kom i (stav)gång i höst

Pandemin har slagit hårt mot Järva, och väldigt många har suttit hemma. Men nu startar Fahyma Alnablsi och Ayan Mahamed stavgång med start på Tensta konsthall varje lördag kl 11-13.

Nu satsar Kista SC ännu mer på fotboll för tjejer!

Det är isande kallt den här söndagsförmiddagen på fotbollsplanen vid Akalla by. Ett tjugotal föräldrar har kommit dit med sina döttrar, som vill börja spela fotboll. – Hej allihopa! Vi börjar med att samla alla tjejer och så får föräldrarna stå vid sidan om.