Ung man sitter framför en storbildsskärmen som ska visa EM utomhus på Husby gård.

Under fotbolls-EM har landslagets matcher visats på storbildsskärm på Husby gård. Finalen kommer att visas där på söndag och arrangörer är Quaison Foundation.
– Vi tog tillfället i akt när EM drog igång, men våra ambitioner sträcker sig långt utanför fotbollen, säger Poja Tahmi, en av de fem grundarna av Quaison Foundation.

När Sverige spelade senast visades båda åttondelsfinalerna, och även om kvällen slutade med förlust, så var arrangemanget en stor succé. Massor med folk, gratis grill och fantastisk stämning.
 – Det är stort, mottagande har varit enormt, säger Poja Tahmi.

Quaison Foundation började med att fem barndomskamrater ville göra skillnad.
– Tankarna har funnits hur länge som helst, men vi satte oss två veckor före EM. Vi pratade om de drastiska förändringar som skett i området sedan vi växte upp. Det var inte alls så här när vi var yngre.

De upplever att klimatet har hårdnat och våldet eskalerat till en nivå, som de vill göra något åt.
– Vi vill både vara en hjälpande hand och visa unga att det finns andra vägar framåt. Vägar som vi fem, och många, många andra har tagit.

Vi vill öppna dörrar som vi själva har varit tvungna att sparka upp

Killarna i Quaison Foundation vill ge dagens unga de verktyg, som de själva saknade.
– Våra familjer har inte varit här i generationer, vi är inte etablerade på samma sätt och har inte kontakter och nätverk som andra. Du ska inte behöva vara 25 år innan du får höra om sparande, hur du söker lån eller hur fonder fungerar. Men det handlar inte om barn med invandrarbakgrund, utan om barn och unga i utsatta områden. Vi vill vara kraften som gör vägen till den sortens information kortare.

Fotbolls-EM använde de för att introducera sig.
– Vi tog tillfället i akt. Vi fokuserar på viktiga saker, och med vårt driv och engagemang och vår kunskap så tror vi att vi kan visa vägen för nästa generation.

De har många planer för framtiden, som de ska fundera ännu mer kring innan de går ut med offentligt.
– Vi vill öppna dörrar som vi själva har varit tvungna att sparka upp.

Vi kan vara mer snabbfotade

Quaison Foundation har inget ekonomiskt stöd från vare sig staden eller staten, och de har inga planer på att söka något heller.
– Därför är vi fria att göra vad som behövs och vi vet vad som behövs eftersom vi är målgruppen. Vi vet vad vi saknade när vi var yngre. På det sättet kan vi vara mer snabbfotade än de som är en del av kommunala eller statliga verksamheter.

Nu inför EM-finalen på söndag och det sista utomhusarrangemanget, vill Poja Tahmi tacka dem som Quaison Founation har samarbetat med.

– Vi vill rikta ett jättestort tack till Folkets Husby, de har verkligen hjälpt oss med det här eventet. Vi har också samarbetat med ungdomsgårdarna i Akalla och Husby. 

Poja Tahmi hoppas på ett fortsatt samarbete och hoppas i framtiden få kontakt med fler föreningar och även företag. 
 – Alla är välkomna att kontakta oss, alla som ror åt samma håll. Vi jobbar alla ideellt, vi gör det här för att göra gott, inte för att tjäna pengar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Finalen i fotbolls-EM visas på Husby Gård söndagen den 11 juli kl 21.00.

Fotboll på storbildsskärm utomhus.
Åttondelsfinalerna i fotbolls-EM visades på Husby Gård.
Fotboll på storbildsskärm utomhus.
Finalen visas 21.00 på söndag.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Löparfesten på Järva avgjord

Ett av Sveriges största idrottsevenemang för barn, Skolstafetten Järva, där 1 000 barn deltog är nu avgjord. Årets vandringspokaler togs hem av Solhemskolan med flest deltagare och av Rinkebyskolan med flest andel deltagare i relation till antal elever på skolan.

Avbytarbänken, avsnitt 82: 103 dagar

Avbytarbänken är tillbaka! Det nya avsnittet handlar om fotboll under den rådande pandemin och hur livet har varit utan fotboll. Samt om Marcus Rashford och titelstriderna i Spanien och Italien. Och om varför alla har slutat prata om Manchester Citys ban.

”Det är en stor delseger i kampen för en bättre bostadspolitik”

Kampanjen Nej till marknadshyra har spritt sig över hela landet men hela tiden varit starka i Järva. De har arrangerat demonstrationer och torgmöten, skrivit debattartiklar och protestbrev. Och nu har de skrivit historia.

Stopp för fler ordningsvakter i Järva

Politikerna vill ha ordningsvakter på fler platser i Järva men nu har polisen sagt nej. Polismyndigheten anser att det varken finns rättsliga förutsättningar eller ett särskilt behov av fler vakter.