Ända sedan skolavslutningen för ett par veckor sedan har Som United kört öppen gratisträning för alla fotbollssugna barn mellan 6 och 15 år varje vardagskväll. Mellan klockan 16 och 20 är alla som vill välkomna till Knutby bollplan i Rinkeby. 

Det är nästan bara killar på planen. Runt om sitter föräldrar och småsyskon som fikar, leker och hjälper till på olika sätt. På måndagar och torsdagar är det särskilda träningar för tjejer, men några av tjejerna kommer varje dag och spelar med killarna.

Alla är välkomna! Killar, tjejer, svarta, vita, gröna…

– Alla är välkomna! Killar, tjejer, svarta, vita, gröna… Det spelar ingen roll. Barnen kommer hit från hela Järva och en del kommer utifrån också, säger Hatun Abdulkadir som är en av tränarna i Som United.

Nilas Eriksson, 11 år, och hans pappa Sven Eriksson har åkt från Bromma för att vara med och spela. Nilas har fram tills nyligen spelat fotboll med Brommapojkarna, men i höst börjar han i Som United.

– Där vi bor kostar det 2000 kronor för en veckas träning under sommaren och det har vi inte råd med helt enkelt. Alla är trevliga här, vi har något kul att göra några timmar och lär känna nytt folk, säger pappa Sven Eriksson.

Det är många föräldrar på plats och tränaren Hatun Abdulkadir säger att utan deras stora engagemang vore det svårt att genomföra fotbollsträningen. De gör sitt bästa för att barnen ska hålla fysisk distans på planen och ser till att de regelbundet går ut och tvättar händerna.

Barnen längtar till klockan fyra varje dag

Sadia Yusuf har två av sina söner på planen. Hon är glad över möjligheten till sommarträning.
– Det är verkligen jättebra. Barnen längtar till klockan fyra varje dag. Jag önskar att det skulle fortsätta hela sommaren för vi kan ju inte resa någonstans.

Hatun Abdulkadir önskar också att träningen skulle fortsätta hela sommaren, men föreningen har bara fått tillstånd att använda planen i fyra veckor. Efter vecka 28 tar det slut om inte Stadsdelsförvaltningen eller Idrottsförvaltningen ändrar sitt beslut.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Personrån i Akalla – två gripna

Två knivbeväpnade gärningsmän misshandlade och rånade en person i Akalla. När de försökte sig på ytterligare rån greps de ombord på en buss.

Misstänkt skottlossning i Tensta

Vid 20.17 på söndagskvällen rapporterar polisen om misstänkt skottlossning i Tensta. Ingen skadad är anträffad. Flera polispatruller är på plats.

”Vi välkomnar polisen till Rinkeby”

Iman Elmi och Mohamed Hagi Farah, två av de tonårsföräldrar som regelbundet nattvandrar, står utanför det nya polishuset i Rinkeby. – Vi är glada att vi har polisen här i Rinkeby, säger Iman Elmi.

Dramatisk aktion mot Förbifart Stockholm i Hjulsta

Trafikverket som bygger det stora motorvägsprojektet Förbifart Stockholm öppnade under söndagen upp byggarbetsplatsen i Hjulsta för allmänheten. Tanken var familjefest med kaffe och bulle, men bygget har många motståndare och en grupp klimataktivister passade på att genomföra en aktion.