vatten, vass och ett trädäck med bänkar

Sedan i lördags är det fritt fram att besöka grodorna på Järvafältet i deras nya damm. Då togs staketet bort och idag invigs den nyanlagda dammen med promenadstigar, broar och bänkar.

Många som promenerat över Järvafältet i det senaste året har lagt märke till den inhägnade delen av fältet nära bäcken i Ärvinge. Det satt skyltar med information om att en damm för grodor höll på att byggas och att den skulle öppna för besökare sommaren 2021. Men det var först nu i helgen som det gick att komma in till dammen.

Enligt informationstavlor vid trädäcket med sittplatser finns det både vanliga grodor, åkergrodor, paddor och mindre vattensalamandrar vid dammen. Men när Nyhetsbyrån Järva var på plats för ett par dagar sedan syntes inga groddjur. Bara sländor, sniglar och fjärilar.

Anläggningen besiktigas och invigs idag

Anledningen till att det dröjt så länge innan den öppnade är att gräset runt dammen behövde etablera sig för att inte bli nertrampat direkt av besökare. Men nu är det färdigvuxet och anläggningen besiktigas och invigs idag av bostads-och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin, miljö-och klimatborgarråd Katarina Luhr och medarbetare från Stockholms stad.

Ärvinge groddamm har anlagts som en kompensationsåtgärd för bygget av Järvabadet. Det är vanligt när mark tas från ett naturområde att man kompenserar för det genom att skapa en damm, hage eller något annat som ska gynna djur och växtliv i området. Trafikverket håller just nu på att anlägga en hage i Akalla för att kompensera för bygget av Förbifart Stockholm enligt samma logik.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag har inte fått en krona”

Fatuma Mohamed var med i SVT:s program Agenda i söndags. Hon var inbjuden för att tala om det dödliga våldet i Järva. Efteråt finns det de som tror att hon har fått betalt för sin medverkan. – Man får inte betalt för att medverka i svensk media. Jag har inte fått en krona.

Stor demonstration mot marknadshyror igår

Under lördagen arrangerade nätverket Rädda Hyresrätterna en demonstration som samlade drygt 600 personer på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera mot marknadshyror och för en social bostadspolitik.

”Som förvaltning står vi inte bakom ett sådant uttalande”

Kahin Ahmed har krävt en offentlig ursäkt av Rinkeby-Kistas stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld. Anledningen var att en av förvaltningens tjänstepersoner uttalat sig om somalier i en artikel i Expressen, som många upplevt som kränkande.

Said Ali dömdes i tingsrätten

Idag föll domen. Said Ali dömdes till 1500 i böter för bilbältesförseelse av en enig tingsrätt. – Det var väntat, säger han.