Stadsbyggnadsnämnden har beslutat om förtätning av Husby. Men kvarteret Oslo 9, där Husby Islamiska Kulturcenter ligger, kommer att behandlas separat.

Det ursprungliga förslaget till detaljplan innebar att fastigheten där moskén håller till skulle rivas och istället skulle två femvåningshus med lägenheter byggas på platsen. Förslaget har oroat medlemmarna i Husby Islamiska Kulturcenter och en namninsamling  skickades in till nämnden i protest. Svenska Bostäder har inte kunnat erbjuda någon alternativ lokal till församlingen och inte heller gett några besked om vad som skulle hända.

Mötet i stadsbyggnadsnämnden ägde rum den 21 december 2020. Detaljplanen klubbades, men den del av planförslaget som rörde kvarteret Oslo 9 återremitterades. Dagen efter mötet, den 22 december, kontaktade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, Husby moskés ungdomskommitté och informerade om beslutet.

Vi får vara kvar tills Svenska Bostäder hittar en lösning

– Han betonade hur viktig moskéns verksamhet är i Husby och sade att vi får vara kvar tills Svenska Bostäder hittar en lösning. Antingen att vi får en annan lokal eller kan vara kvar i samma, säger Omar Sayed, kassör i församlingen.

I beslutet från stadsbyggnadsnämnden står det: ”Det är angeläget att moskén kan fortsätta bedriva sin verksamhet i centrala Husby. Staden har under året, utan framgång, arbetat med att hitta en ersättningslokal för moskén. För att inte riskera verksamheten beslutar därför den grönblå majoriteten att lyfta ut fastigheten Oslo 9 från godkännandet av planen.”

Förslaget till detaljplan för förtätning av Husby, som kritiserats hårt av föreningar i området, godkändes i övriga delar och överlämnas nu till kommunfullmäktige för beslut.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kulturhuset Husby söker ungdomar till referensgrupp

Kulturhuset Husby söker ungdomar i åldrarna 14-16 som vill vara med i en referensgrupp.

Stadsdelsnämnden kände inte till beslutet om utförsäljning

Under gårdagens sammanträde i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ställdes frågan: – Visste majoriteten att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut?

Skottlossning i Rinkeby igår kväll

Två män i en personbil blev beskjutna på en parkering i Rinkeby på söndagskvällen. Ingen av dem som satt i bilen har skadats, uppger polisen på sin hemsida.

Nyårskrönika: Tillsammans kan vi bygga något stort och viktigt

Vad har hänt under året som gått? I en nyårskrönika är det…