Framtiden för moskén i Husby är fortfarande oviss. Fastigheten ska rivas och Husby Islamiska Kulturcenter har inte fått några besked från vare sig politiker eller bostadsbolag.

Ordförande i Svenska bostäder, Dennis Wedin, M, bostads- och fastighetsborgarråd, låter meddela via sin pressekreterare att ”Svenska bostäder och moskén har en löpande diskussion över hur lokalfrågan ska lösas och man diskuterar flera olika alternativ med ambitionen att hitta en långsiktig lösning. För mer specifika frågor kring detta hänvisar jag dig vidare till Svenska Bostäder.”

Vice ordförande i Svenska bostäder, Clara Lindblom, V, oppositionsborgarråd, svarade att de ”har frågat Svenska bostäder och beskedet vi får är att de ska hitta en lösning som alla blir nöjda med. Moskén har ju besittningsrätt, så bolaget måste ju hitta andra och likvärdiga lokaler till dem. Både under ombyggnationen och på längre sikt.”

Emil Westerdahl, distriktschef för Svenska Bostäder i Järva svarade efter två veckor: ”Tack för ditt mail och jag ber om ursäkt för sent svar. Vi har en dialog med Moskén om var den ska vara i framtiden.”

Husby Islamiska Kulturcenter har skrivit till ansvariga politiker hur de ser på situationen. Läs deras Synpunkter kring detaljplaneförslag Husby

Med anledning av förslaget till detaljplan för Husby där man planerar att bygga bostäder på moskéns nuvarande plats, har styrelsens för Husby moské skrivit ett brev med synpunkter till Stadsbyggnadskontoret. De uppmanar andra att göra likadant. Sista dagen att yttra sig om förslaget till detaljplan är den 28 september.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Här hittar du formuläret där synpunkter kan skickas in till Stadsbyggnadskontoret.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Regeringen meddelar: Flera restriktioner förlängs

Regeringen meddelade igår att med anledning av spridningen av covid-19 förlängs flera av de restriktioner som infördes den 24 december 2020 och som skulle gälla till och med den 24 januari 2021.

En studie som ger en annan och nyanserad bild av Järva

En annan bild av orten framkommer i trygghetsundersökningen Utsatthet och gemenskap i Järva. – Här finns en stark gemenskap och en positiv bild av orten. Av det narrativ som annars presenteras är det lätt att tro att alla vill flytta härifrån, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.

Nämndmöte i Rinkeby-Kista ikväll

Av okänd anledning har nämndmötena, som tidigare alltid hölls sista torsdagen i varje månad, både ändrat vecka och veckodag. Därför är det möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ikväll i Folkets Husby.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar om bland annat vaccinationsintyg och telefonlinjen för bokning av vaccintid. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.