Idag, söndagen den 24 maj, firas eid al-fitr med massor gott att äta. Nawaal Ali Salad från Tensta, med kontot @cookingwithnawaal, tipsar hur man bakar en hemmagjord tårtbotten som kan dekoreras på valfritt sätt.
– Det är väldigt kul att eid är här igen och att man får uppleva det ett ytterligare år, säger Nawaal Ali Salad.
Det är dock ett annorlunda firande i år, det blir ingen gemensam bön på grund av rådande omständigheter.
– För mig och många andra är den gemensamma bönen höjdpunkten och det man ser allra mest framemot. Nu kommer vi att få be hemma istället- Vi firar genom att äta en god brunch där jag bjuder min familj på mina amerikanska pannkakor och den goda tårtan som ni ser på bilden.
– Vi kommer att försöka fira eid så gott det går och barnen lär få sina presenter som vanligt, säger Nawaal Ali Salad.
Tårtbotten till en lyxig eid-tårta.
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl potatismjöl (80 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Börja med att sätta ugnen på cirka 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp i cirka 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan separat bunke.
Sikta ner mjölblandningen i ägg och socker blandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Fyll och dekorera tårtbottnen på valfritt sätt.
Amerikanska pannkakor.
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk socker
2 st ägg
5 dl mjölk
4 msk smält smör
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
Använd en stekpanna eller annan typ av panna och grädda varje pannkaka i cirka 1.5 minut på varje sida, tills det börjar bildas bubblor. Avsluta när en gyllene brun färg har uppnåtts.
Servera med valfria bär och glass.
– Bismillah och smaklig måltid, önskar Nawaal Ali Salad.