Fick du inte din lön? Riskerar du att bli vräkt? Varje tisdag, mellan 17 och 19, finns Socialt center utanför Folkets Husby eller inne i kaféet.
 – Kom hit, få hjälp och ta fajten tillsammans, säger Basar Gerecci från Rörelsejuristerna.

Socialt center i Husby drog igång redan i höstas. Verksamheten består av tre delar; bostadspolitik, fackliga frågor och juridiska spörsmål. Ort till ort tar hand om bostadsfrågorna, Husby arbetarcentrum ansvarar för problem på arbetsmarknaden och Rörelsejuristerna sköter juridiken.

Juridiken och politiken går hand i hand

 – Från början tänkte vi att Ort till ort och Arbetarcentrum skulle arbeta mer med kollektiva frågor och krav, och vi jurister med enskildas problem. Men frågorna går in i varandra, många gånger arbetar vi tillsammans. Juridiken och politiken går hand i hand, säger Basar Gerecci från Rörelsejuristerna.

I mars var Socialt center tvungna att stänga verksamheten i Folkets Husby på grund av pandemin. Då affischerade de runt om i stadsdelen och delade ut lappar med information att folk kunde ringa för att få hjälp med juridisk rådgivning.

Vi blev nedringda av folk som förlorat jobbet och var oroliga för att bli vräkta

 – Vi blev nedringda av folk som förlorat jobbet och var oroliga för att bli vräkta, säger Ilhan Kellecioğlu från organisationen Ort till ort.

Det är de som startat kampanjen Flagga gult, som ett sätt att få ett stopp på vräkningarna. De kräver av hyresvärdar och regeringen att de som drabbats av krisen under pandemin ska få tre hyresfria månader och att ingen ska vräkas. Kampanjen har spridit sig från Husby till andra stadsdelar och städer, bland annat till Göteborg, Uppsala, Visby och Nyköping. 
 – Vi försöker påverka politiken på högsta nivå. Regeringen hjälper företagare som inte kan betala hyran, varför ska inte vanliga hyresgäster få hjälp, säger Ilhan Kellecioğlu.

Många som söker upp Arbetarcentrum har inte fått någon lön

Arbetarcentrum, som består av SAC och andra fackligt aktiva, tar hand om dem som fått problem på jobbet. Många som söker upp Arbetarcentrum har inte fått någon lön. 
 – De kommer ofta från andra länder och många är inte fackanslutna alls. Men det spelar ingen roll, vi kan hjälpa dem ändå, säger Göran Kärrman, som själv hör till IF Metall.

Socialt center i Husby är som ett föreningsdrivet medborgarkontor. Basar Gerecci hoppas att verksamheten ska fylla en funktion, få folk att engagera sig och organisera sig, samtidigt som de kan få praktisk hjälp i vardagen.
 – Det är inte lätt att driva juridiska frågor på egen hand och det är dyrt att anlita jurister. Vi försöker se vad det finns för problem och hur folk kan agera i grupp.

Han berättar om den gången då sex arbetare, alla från något av länderna i Östeuropa, sökte upp Socialt center. Ingen av männen hade fått lön efter flera månaders arbete.

Arbetsköparna tror att de kan göra vad som helst mot den enskilde

 – Ibland tror arbetsköparna att de kan göra vad som helst mot den enskilde, bara för att han eller hon inte vet vilka rättigheter de har. Då kan det räcka med att vi skriver ett korrekt formulerat brev. Det gjorde vi och männen fick sina pengar. Det kändes bra.

Socialt center Husby har inte bara rådgivning, utan anordnar även seminarier i olika ämnen.
 – Det kan vara föreläsningar om vad som gäller på arbetsmarknaden och hyresmarknaden, om regler och lagstiftning. Vi vill sprida kunskap och göra mer, säger Basar Gerecci.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Kista bibliotek släpper podd

Kista bibliotek har producerat en podcast för stockholmarnas egenförfattade och tidigare opublicerade noveller. Men än finns det möjlighet att delta om man har en tidigare opublicerad novell och är folkbokförd i Stockholms län.

Tensta får nya övervakningskameror

Efter dödskjutningen i december placerar polisen nu ytterligare två övervakningskameror i Tensta. Sedan  en ny lag trädde i kraft vid årsskiftet 2019/2020 är det numera möjligt för polisen att sätta upp bevakningskameror utan att söka om tillstånd hos Datainspektionen. 

Tryggheten diskuterades när Stadsteatern kom på besök

Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.

”På tiden att Sluta skjut ska testas i Stockholm”

Projektet Sluta skjut, för att minska gängvåldet, ska nu testas även i Stockholm och drar igång i höst. – Äntligen! Det var på tiden, säger Carolina Sinisalo, mamman som länge argumenterat för att staden ska satsa på Sluta skjut.