Bor du i Akalla, Husby, Kista, Hjulsta, Tensta eller Rinkeby? 
I så fall kan du vara med och delta i Folkets Husbys enkät som ska samla statistik om rasism, välmående och trygghet i Järva.
(Länk här) 
Folkets Husby genomför tillsammans med forskarna Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wolgast en pilotstudie tillsammans med ungdomar från Rinkeby-Kista för att dokumentera Järvabors erfarenhet av att till exempel möta polisen, bemötande på vårdcentral, bostadssituation och så vidare.
Varför gör ni den här studien?
– Folkets Husby arbetar för att alla människor ska ha jämlika livsvillkor och så ser det inte ut i Sverige idag. Vi tar del av erfarenheter kring hur rasism, misstänkliggörande och våld påverkar människors trygghet och psykiska hälsa. Samtidigt ser vi att det i enkäter från myndigheter ofta fokuseras på klotter eller ungdomshäng som faktorer för otrygghet, säger Hedvig Wiezell.
Kraften, kunskapen och lösningarna finns hos folket i våra områden
– Vi är övertygade om att kunskap om det faktiska läget för människor i ett visst område måste utgå ifrån dem som faktiskt bor där. Kraften, kunskapen och lösningarna finns hos folket i våra områden, säger processledare Faisal Muse.
Svaren samlas in på två sätt. Dels genom att unga och nyckelpersoner går ut på gator och torg där boende besvarar enkäten på ipads. Dels sprids länken på webben och genom sociala medier för att nå fler boende i Järva som kanske inte annars svarar på enkäter.
De Järvabor som vill hjälpa till att samla in svar kan göra det genom att sprida länken till grannar, vänner och familj. Unga kan sätta sig med äldre familjemedlemmar som inte är lika aktiva på sociala medier och hjälpa dem att svara på enkäten. Den gruppen har Folkets Husby svårare att nå.
Tänk bara på att använda en annan mobil/dator än den du själv använt för att svara på enkäten, eftersom varje enhet endast kan användas för ett enkätsvar.
Lämna ett svar
You May Also Like

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Fullt i Akalla by när kvinnors rättigheter diskuterades

Det var proppfullt när Healthy Women hade en föreläsning om kvinnors rättigheter i Akalla By i veckan.

Nykterhetsrörelsen organiserar sig i Järva

På kort tid har nykterhetsrörelsen, IOGT-NTO, startat flera föreningar i Järva. – Det finns många som är nyktra här, men vi arbetar inte bara för nykterhet, utan även för demokrati, säger Robert Lindh, från IOGT-NTO.

Viktigt att delta i klimatmarschen i Rinkeby!

Mitt under toppmötet i Madrid om klimatet kommer skolungdomarna i Fridays For Future (FFF) ordna en klimatmarsch i Rinkeby. Det är samling 12.00 i Norra Stadsparken, nära Rinkeby torg. Norra Järva Stadsdelsråd uppmanar alla Järvabor att delta.