– Sommarskolan startades 2017 för att jag ville ge min dotter en meningsfull sommar där lärande och lek ingick, sade Farton Hashi.
I år kallas sommarskolan för Sommarläger och hålls för första gången på Eggeby gård, Järva Folkets Park.

Det är tredje året som sommarskolan som vill uppmuntra till ett livslångt lärande anordnas.
 – Eftersom sommarskola var något som saknades tog jag tag i det och jag gick ut med idén till andra föräldrar och fick gehör, via sociala medier kan man nå ganska långt. Och lägret har varit fullbokat varje år, sade Farton Hashi, utbildare. 

Årets sommarläger är en av de verksamheter som det nystartade nätverket Skola4livet möjliggjort via sponsring från privatpersoner såväl som lokala företag och organisationer. 

 – Finns det inte något jag behöver så får man skapa det själv, något jag lärt av min mamma som hela mitt liv varit aktiv inom föreningslivet och har haft samarbeten med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, sade Farton Hashi.

Temat för sommarens läger var ”Verktyg för tuffa tider”.
 – Det har varit tuffa tider under våren och vi vet inte hur det blir framöver, alla tycks hålla andan. Jag ville få fram konkreta verktyg om hur man kan ta sig fram. Till exempel nu, när många har problem med privatekonomi under corona. Vi har även sett hur viktig naturen är, därför såg vi till att ha en kurs i hur man tar sig fram med hjälp av kartor.

Röda tråden i alla kurserna var att alla deltagare själva kan påverka sin livssituation även om livet kan se mörkt ut ibland.
 – Jag tror, att engagera sig i samhället gör en bra i själen, sade Farton Hashi.

Essens LC Lifecoach, Anna Shubeli, var en av föreläsarna och presenterade sina tankekartor. Det blev skrivande i form av en berättelse där de unga fick tänka ”Dagen då jag blev starkare”. Sedan kunde de som ville framföra sin berättelse.
– Misstag finns där för att du skall lära dig. Så om något är svårt så blir vi ofta starkare av det. Det jag önskar att de tar med sig från kursen är att nästa gång de står för svårigheter ska de tänka att detta ska jag lära mig något av.

 – De ska kunna ta sig an precis vad som helst. Samhället kan kanske vilja sätta dem i en viss box, det här förväntar vi oss av dig. Men de kan följa sina egna drömmar, sade Anna Shubeli.

Damir Radović från föreningen Det gror i betongen visade hur de unga kan knyta makrame och sätta jordgubbsplantor.
– För mig handlar det om att frigöra plats och ge tillgång till kunskap och resurser så att de barn som är intresserade själva kan lära sig att odla. Vi har gott om balkonger i orten. Det har varit roligt att se hur snabbt barnen som deltagit i Skola4livet har tagit till sig nya kunskaper, sade Damir Radovic.

Krista Sirviö
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till Spånga-Tenstas stadsdelsnämnds ordförande

I kväll har Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd sammanträde. Före pandemin hade allmänheten möjlighet att ställa frågor, men nu sker mötena bakom stängda dörrar. Därför har Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva Föräldraalliansen istället skrivit ett öppet brev till nämndens ordförande Annika Friberg, M.

Kan odling på Järvafältet inspireras av Göteborg?

 – Det är inte bara själva matproduktionen från odling som gynnar staden, man får även andra samhälleliga effekter, säger Martin Berg på fastighetskontoret i Göteborg.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Minns du demonstrationståget?

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.