Atusa Rezai är uppvuxen i Norra Järva och har spenderat nästan hela sitt liv där. Redan som tonåring var Atusa involverad i många olika slags föreningar och det är hon fortfarande.
 – För mig är Järva mitt hjärta, säger hon.

Atusa Rezai är utbildad socionom och arbetade tidigare för Rädda Barnen med främst fokus på Järva. Men för snart tre år sedan fick hon nytt arbete. Sedan dess har hon hunnit arbeta kommunalt i Upplands-Bro, Botkyrka och Sundbyberg. Detta gav henne många erfarenheter och kunskaper som hon tänker ta med sig tillbaka till Husby.

– Det är framför allt att förstå vår demokrati och det kommunala arbetet, om hur det är att jobba i en politiskt styrd organisation. Det är liksom en hel kedja från att gå från en idé till en förändring.

– Det jag kommer bidra med till Folkets Husby är kunskaper om offentlig förvaltning och att när vi har en idé, eller om föreningarna har en idé, så finns det smarta och effektiva sätt för att knyta partnerskap och påverka makthavare och beslutsfattare, för att få igenom det som vi önskar.

Kan du berätta lite kort om dig själv?

– Jag har alltid velat ge tillbaka och göra skillnad för människor här i området. I årskurs 4 så bytte jag till en skola inne i stan. Mina föräldrar tyckte att det skulle ge mig bättre förutsättningar att klara skolan. Detta väckte frågor hos mig, jag växte upp med att ställa massa frågor om identitet, kultur och kön.

– Jag kände av ojämlikheten ganska tidigt. Jag har en pappa som var politiskt aktiv och gav mig en politisk analys och förståelse för hur makt, segregation, diskriminering och rasism visar sig i vardagen. Människor som bor i våra områden har sämre levnadsvillkor, det visar forskningen och det ser vi historiskt.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns magiskt, precis som en dröm. Jag har varit borta i nästan tre år. Under den tiden jag jobbade för Rädda Barnen jobbade jag väldigt nära ungdomar, föreningar, fritidsgårdar och Folkets Hus.

– Vi var många som jobbade hårt för att skapa bättre förutsättningar och bättre levnadsvillkor. Vi jobbade med opinionsbildning, vi skrev artiklar, vi bjöd in politiker, tillsammans med olika aktörer försökte vi lösa problem och med hjälp av media försökte vi väcka viktiga samhällsfrågor.

Hon har snart jobbat här i en vecka och sakta börjat träffa och ha möten med olika personer och föreningar för att komma in och höra lite vad som har hänt de senaste åren.

Vad har förändrats under tiden du var borta?

– Det har hänt mycket här i Husby när jag var borta, men jag har inte varit helt bortkopplad, säger Atusa.

Hon höll sig alltid uppdaterat genom att läsa lokala tidningar som Nyhetsbyrån Järva. Dessutom höll hennes vänner henne uppdaterad om läget.

Vad är din vision?

– Min vision är att den här typen av mötesplatser finns kvar för alltid och att jag som gammal kan komma hit och känna att jag är lika välkommen som jag är nu.

– Min förhoppning är att människor ska känna att Folkets Husby är en plats att vara på. En mötesplats där man kan uppfylla sina drömmar och träffa människor som kan inspirera en, som kan stötta och stärka en.

– Vi vill bidra till att alla människor i det här området ska få bättre levnadsvillkor, så att inget barn ska leva i fattigdom. Alla människor ska ha rätt till bra utbildning och arbete, så att man känner trygghet och kan försörja sig själv och sin familj. Min förhoppning är att skapa jämlika levnadsvillkor för alla människor.

Vad fick dig att komma tillbaka till Järva?

– Längtan efter att komma tillbaka till Järva var stark. Jag ville hem och på den vägen blev det. Jag har tidigare varit ordförande för Folkets Husby, nu ser jag fram emot att jobba i huset. Jag kommer att vara här på halvtid och tillsammans med de andra här på Folkets Husby vara med och skapa förändring.

Vad ska du göra på Folkets Husby?

– Under alla år har människor i Järva uttryckt ett behov av strukturer för inflytande samtidigt som viljan och engagemanget att påverka området alltid har varit stark. I höst kommer arbetet med att starta ett boenderåd i Husby att ta fart. Jag kommer att bidra till det utvecklingsarbetet och ser fram emot att återuppta kontakten med olika aktörer, föreningar och privatpersoner!

Text och bild: Najma Abdi och Niso Yakubova
Lämna ett svar
You May Also Like

”Polisen har ofta helt legala skäl att ingripa”

Niclas Andersson är lokalpolisområdeschef i Järva, eller enklare uttryckt, han är polischef. I 26 år har han varit polis och sedan nästan sju år tillbaka är han den högst ansvarige inom polisen i Järva.

Mizeria får uppföljaren Lowkey

Melody Farshin som är uppvuxen i Husby släppte sin debutroman Mizeria för två år sedan. Imorgon kommer uppföljaren Lowkey. – Båda böckerna består av företeelser och händelser som är vanligt förekommande i miljonprogrammen. Sådant som många av oss inte pratar högt om, säger hon i en intervju med Nyhetsbyrån Järva.

Från orten till ELLE – Det här är Leyglow!

Tenstas inhemska Leyla Aksoy driver det populära hudvårdskontot Leyglow på Instagram. Vi tog ett snack med henne för att prata sociala medier, klass, konsumtionshets, barns drömmar i orten och givetvis inte minst hudvård.

Läkaren ser strukturer och politik bakom pandemin

Läkaren Roya Hakimnia befann sig mitt i coronapandemins första våg när den sköljde in över Järva och fick ambulanserna att gå i skytteltrafik. – Vi ska inte vara nöjda, jag tycker att det här är en skandal i modern tid och de ansvariga bör ställas till svars.