Efter ett kvarts sekel i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings tjänst slutar han. Långe Ali går i pension.
 – Efter omständigheterna så känns det bra, säger han.

Ali, eller Abdukadir Salad Ali, väljer att sluta i tysthet. Han går vid 63 års ålder och vill inte bli avtackad av sina arbetskamrater.
 – En av anledningarna är att det inte finns många av mina forna kolleger som jobbar kvar. Och jag gillar inte att lyssna på tacktal, är inte den typen.

En förebild för unga män som ville lämna kriminaliteten

Ali, också känd som den långe, eller loonge, som han själv stavar med ”somaliskt stuk”, var under åren 2013 till 2017 först projektledare och sedan enhetschef för Sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta. Där blev han en förebild för många unga män som ville få hjälp att lämna kriminalitet och starta ett nytt liv. 

Sociala insatsgruppen, SIG, låg först direkt under dåvarande stadsdelsdirektören, men hamnade sedan organisatoriskt i avdelningen Stadsdelsutveckling. En avdelning som då leddes av en chef, som kritiserades hårt av det lokala föreningslivet.

Sociala insatsgruppen blev när den startade snart populär hos målgruppen. Inom kort var väntelistan för att få delta så lång att personalen tvingades säga nej till en del av dem som ville anmäla sig. 

Projektets stora och unika tillgång är projektledaren

I rollen som enhetschef för Sociala insatsgruppen blev Ali och hans kolleger granskade av ett forskarteam från Stockholms universitet ledda av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. I slutrapporten skriver Jerzy Sarnecki: ”Projektets stora och unika tillgång är den, i den lokala miljön, väl förankrade projektledaren.”
Jerzy Sarneckis rekommendation var att projektet borde fortsätta, vilket också skedde. 

Efter lång tid med tung arbetsbörda, i kombination med interna konflikter, var Ali sjukskriven under 2018 och Sociala insatsgruppen fick ny enhetschef.

I augusti 2018 angreps SIG:s lokal på Tisslingeplan. Dörren besköts en natt när lokalerna var tomma. Dåvarande stadsdelsdirektör Per Kjellander valde att stänga lokalen helt och flytta verksamheten till förvaltningen på Fagerstagatan 15 i Lunda. Detta beslut ledde till hård kritik från medborgare som skrev protestbrev för att få tillbaka Sociala insatsgruppen i sin tidigare form. 

 SIG drivs fortfarande, men i andra former än under Alis tid

SIG drivs fortfarande, men nu i delvis andra former än under Alis tid. Sociala insatsgruppen är fortfarande placerad i Lunda och verksamheten har kritiserats hårt av lokalsamhället.

När Ali kom tillbaka i januari 2019 hade han kvar sin chefstjänst, men var utan enhet. Han blev istället ansvarig för kontakter mot civilsamhället direkt under nya stadsdelsdirektören Fredrik Jurdell. 

Kandiderade för Liberalerna till Europaparlamentet

Efter bara några månader tillbaka i tjänst tog Ali tjänstledigt och kandiderade för Liberalernas räkning till Europaparlamentet som nummer 46 på listan. Han slutade efter en framgångsrik valkampanj som nummer 6, men blev utan en plats i Strasbourg. 

Och nu går Ali Abdukadir i pension. Han är inte särskilt sentimental och på frågan hur det känns att sluta efter nästan 25 år, säger han bara:
 – När jag går kan jag gå med rak rygg och jag kan se mig själv i spegeln. Jag kan se Järvaborna i ögonen, det är kvittot på det arbete jag har gjort i området.

Vad ska du göra nu? 
 – Ta hand om mina nära och kära. Kanske skriver jag en bok om åren i stadens tjänst. Vi får se.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Svensksomalier i vården startar nytt nätverk i Järva

Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 22. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Järvaveckans Ahmed Abdirahman får hederspris

Ahmed Abdirahman har tilldelats 2021 års Hederspris av Raoul Wallenberg Academy. I sitt tacktal vände han sig till förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta. – För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

”Det är viktigt att polisen inte missbrukar sina rättigheter”

– Polisen har för stort utrymme att använda våld utan att det betraktas som övervåld. Domstolarna har ett ansvar att visa att det finns en gräns även för poliser. Linton Kennegard är jurist och en av grundarna till sidan snutkoll.se.