Imorgon, den 8 maj, inleds valet till Europaparlamentet. Abdukadir Salad Ali är den enda Järvabon som ställer upp som kandidat.
 – Jag ska ge utanförskapet ett ansikte, säger han.

Abdukadir Salad Ali är Liberalernas nummer 43 på listan till Europaparlamentet. Till synes utan en susning att ta sig in. Men han började sin valkampanj redan i februari och hittills har han besökt 19 städer; från Sundsvall till Linköping, från Gävle till Göteborg. Återstår 21 städer.
– Jag ska till Umeå och Skellefteå, och sedan söderut igen.

Han har rest land och rike runt på fredagar, lördagar och söndagar. Veckans andra dagar har han arbetat med sina ordinarie uppgifter inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Från den 3 maj tog han semester och kör på heltid fram till sista valdagen den 26 maj.

Jag har alltid sysslat med politik

Under många år som tjänsteman i Spånga-Tensta har han inte varit partipolitiskt organiserad.
 – Men jag har alltid sysslat med politik, på ett eller annat sätt. Jag har bara inte varit medlem i något parti.

Numera är Liberalerna är hans parti, något som kom oväntat för en del. 
 – Folk har varit på mig länge, redan före valet 2014 var det många som frågade varför inte jag stod på listorna. Varför ställer inte du upp, frågade de. Och sedan dess har jag funderat på att göra det. Jag har ett kolossalt nätverk.

Inför valet 2014 hade Ali, även känd som den långe, fullt upp. Han var chef för Sociala insatsgruppen, SIG, i Rinkeby-Kista. Det var han som byggde upp den verksamheten. Under fem år tog han och hans medarbetare hand om över 300 unga kriminella, de allra flesta män, och hjälpte dem tillbaka till ett vanligt liv.
 – Det har gått bra för 90 procent av de killarna, säger Ali.

När han blev bortmanövrerad av tidigare chefer inom förvaltningen orkade han inte längre. Föräldrar och anhöriga protesterade mot hur Ali behandlades och att SIG:s verksamhets förändrades. Men inte hjälpte det. Under drygt ett år var han sjukskriven.
 – Nu är jag tillbaka i tjänst, men inte som chef för sociala insatsgruppen. Jag arbetar för att förvaltningen ska vinna tillbaka förtroende från civilsamhället.

Vi får aldrig komma i närheten av SD

Han gick inte med i Liberalerna förrän strax före valet 2018. På grund av interna strider finns en risk att de inte alls kommer in i parlamentet i detta val?

Satsade du inte på fel parti?
 – Jag valde ett parti som sade nej till alliansen, det var avgörande för mig. Nu har vi ett politiskt klimat där man fiskar i grunt vatten. Men vi får aldrig komma i närheten av SD.

 – Jag vill ge utanförskapet ett ansikte. Jag vill jobba för utsatta områden och där bor många. Min kampanj riktar sig inte bara till somalier, om någon tror det. Nej, min kampanj är större än så.

Känner du ett stöd från ditt parti? Han tar god tid på sig innan han svarar.
 – Jag finansierar hela min kampanj själv och jag har stöd av dem som känner mig. Jag har inte tagit emot en krona från någon annan. Skriv det.

Det har varit tyst om dig i medierna?
 – Jag har mött hundratals människor under min kampanj och vi har haft möten i offentliga lokaler. Men det är bara ”etniska” medier som har uppmärksammat det.

Du flyger under radarn?
 – Ja, och det trivs jag med.

Vad vill du göra i Europaparlamentet egentligen?
 – Jag vill arbeta med frågor som rör minoriteter, flyktingpolitik och mänskliga rättigheter.

Men vad kan du påverka?
 – Kommer någon med min bakgrund in i parlamentet, så blir man uppmärksammad. Det ger mig möjlighet att prata om det som är viktigt, om rätten till asyl och om ett inkluderande samhälle. Jag ska försöka förändra diskussionen. Jag är en migrant som har bidragit till samhället.

Kommer du att acceptera styrelseposter, som din partikamrat Cecilia Wikström? Hon som tjänade 70 000 extra i månaden på att sitta i flera bolagsstyrelser.
 – Skulle inte tro det. Det är inte pengarna som driver mig.

Hur tror du att det kommer att gå?
 – Oavsett vad som händer så tror jag att det blir en framgång. De bortglömda förorterna har börjat rösta och ökat valdeltagandet. Det kommer att märkas, det är jag säker på.

Om du vinner, vad händer då?
 – Då blir det en jättefest på Spånga IP!

Och om du förlorar?
 – Då åker jag tillbaka till alla 40 städer och tackar dem för stödet. Det har jag lovat, så det gör jag.

Har du fått kritik från något håll?
 – De enda kritik jag fått är att jag borde ha kommit tidigare. Att jag är lite sent ute.

När vi går genom Rinkeby så stannar var och varannan vi möter och hälsar på Ali. Vi går till gatan där han har sin bil parkerad, han ska visa valaffischerna som ska sättas upp.

– Hej!
En ung man med sin lille son på axlarna kommer fram och hälsar. Han och en kompis till honom vill ta en bild tillsammans med Ali. 
– Det var Zakariya, förklarar Ali efteråt. Han var en av de första killarna som jag tog in i SIG. Han var riktigt illa ute, hans mamma trodde inte att han skulle fylla 25.

Men det gick bra för honom?
 – Ja, mycket bra. Han har inte gjort något sedan 2013, då han kom med i SIG. Idag har han fast jobb, egen familj och är en förebild för många unga här i orten. Jag är mycket stolt över honom.

En stund senare kommer en kvinna, som visar sig vara Zakariyas mamma. Hela familjen stödjer Ali i hans valkampanj. Mamman sade att hon skulle ”knacka på varenda dörr” för att få folk att rösta på honom. Ali tackar för stödet. Han plockar ut ännu en valaffisch från bakluckan, de ska sättas upp under kvällen i Rinkeby centrum.
– Vi bor i ett jättebra land, här finns alla möjligheter. Jag är en Sverigevän och blir förbannad när Jimmie Åkesson kallar sig det. Men jag är för den skull inte okritisk. Jag vet hur folk har det här och de har rätt till samma välstånd som alla andra. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En fitnesscoach och hans turbulenta resa genom livet

Fredrik Johansson med Instagramkontot Masterzfit är en fitnesscoach med många följare i Järva.  – Alla frågar hur jag orkar när jag har fyra barn och två arbeten, men det har jag träningen att tacka för. Träningen har blivit en nyttig drog som hjälper mig i min vardag.

”Förälskelse kan vara som ett gift”

Seluah Alsaati har skrivit sin första bok. ”Inte din baby” har precis kommit från tryckeriet. – Det är jätteroligt att boken äntligen kommer ut, säger hon.

Foodora-chauffören: ”De spelar inte rättvist”

När Mohamed från Tensta började köra åt Foodora blev det en dyr historia för honom. Han fick hem en faktura på drygt tjugo tusen kronor. – Man kan säga att jag betalade för att jobba på Foodora, säger han.

Hamza Mostafa på Tensta Träff

– De personer du kanske är rädd att bli dömd av idag, kanske du inte har i ditt liv imorgon, sade Hamza Mostafa under en inspirationskväll som anordnades av Blåa Akademiker i Tensta Träff.