De flesta i orten har inte möjlighet att vända sig till en advokatbyrå för kvalificerad juridisk rådgivning, konstaterar Nadia Sultana.
– Jag vet att det är många här som inte har möjlighet att gå någonstans där det kostar pengar och situationen är svårare nu i coronatider. 

Nadia Sultana har bott nästan hela sitt liv i Järva. Hon är utbildad jurist och arbetar på en advokatbyrå inne i stan dit många vänder sig för att få råd i olika juridiska frågor.
– Ringer man till en advokatbyrå och ber om hjälp är svaret ”javisst, vi bokar in ett möte”, men det kostar. Det ska det ju göra också, det är inte en orimlig summa pengar för den som har råd, men står man och jämför priser mellan mjölken på ICA och mjölken på Lidl, då är det för mycket pengar.

De flesta i orten har inte möjlighet att vända sig till en advokatbyrå för kvalificerad juridisk rådgivning, konstaterar Nadia Sultana. Därför har hon börjat avsätta ett par timmar om dagen för att svara på frågor över mejl eller telefon, helt gratis.
– Blir det ett ärende kommer jag att ta betalt, men den primära rådgivningen kostar ingenting och det kan betyda oerhört mycket.

Ungdomar kan ringa få vägledning och ställa frågor om kriminalitet

– Det kan vara frågor om allt från uppehållstillstånd till vad som händer när någon dör, eller rådgivning i en vårdnadstvist. Ungdomar som är oroliga för en kompis kan ringa för att få vägledning och ställa frågor om kriminalitet. Jag vill försöka förebygga och kanske få någon att tänka om innan den tar fel beslut.

Både biblioteken och Folkets Husby har haft öppna möten dit det går att komma för gratis juridisk rådgivning, men den pågående pandemin har gjort att mycket är inställt just nu.  Rådgivningen som Nadia Sultana erbjuder är på distans så vem som helst kan höra av sig, men hon vänder sig särskilt till boende i Järvaområdet.

– Jag vet att det är många här som inte har möjlighet att gå någonstans där det kostar pengar och situationen är svårare nu i coronatider. Många vet inte vart de ska vända sig, det är mycket stress kring sådant som ekonomi eller uppehållstillstånd och våldet i hemmen ökar. Vi får samtal från oroliga grannar och utsatta kvinnor, det är en våg av våld i nära relationer.

En generell upptrappning av våld i hemmen kopplat till corona

Nadia Sultana talar om den generella upptrappning av våld i hemmen kopplat till corona som bekräftats av såväl statistiska rapporter som vittnesmål från kvinnojourer runt om i landet. Inget område utmärker sig här, samma sak händer i Järva som på Östermalm men med några skillnader.

– I vissa hem finns det droger och alkohol med i bilden som bidrar till våldet, är det så spelar det ingen roll var du bor. I andra fall finns en kulturell aspekt, kanske mannen tycker att han har rätt att slå sin fru av någon anledning. Men det finns också ekonomiska faktorer och de ökar mest i områden som redan är socialt utsatta. Många har förlorat jobbet eller är rädda för att göra det, det är en konstant ekonomisk stress som man tar med sig hem.

På sin arbetsplats jobbar Nadia Sultana främst med fall inom migrationsrätt, brottmål och familjerätt, men till hennes ideella rådgivning är alla typer av frågor välkomna. Det går bra att skriva på svenska, engelska, bengali, hindi eller urdu. Hennes målsättning är att besvara alla mejl inom 24 timmar men blir trycket för stort kan det komma att ändras.

Det har krävts fyra och ett halvt års utbildning för att jag ska förstå vad lagen säger

Att Nadia Sultana skulle bli jurist var inte helt självklart.
– Jag hade lika gärna kunnat bli läkare, jag var mer intresserad av de naturvetenskapliga ämnena i skolan. Men min pappa är advokat från hemlandet och jag har alltid haft ett intresse för juridik. Mina föräldrar har aldrig sagt till mig vad jag ska göra, men efter gymnasiet visste jag inte vad jag ville göra, jag sökte juridik på prov och blev fast.

Det märks att Nadia Sultana har ett starkt engagemang i det hon gör, det finns en rättviseaspekt och en tanke om att utjämna skillnaderna mellan olika människor och deras förutsättningar.
– Ibland handlar det bara om att tolka den juridiska texten. Ofta finns informationen tillgänglig, till exempel på Migrationsverkets hemsida, men den går inte att förstå för någon som inte är insatt. Det har krävts fyra och ett halvt års utbildning för att jag ska förstå vad lagen säger.

Den som vill kontakta Nadia Sultana med juridiska frågor kan leta upp något av hennes konton på sociala medier.

Anna Nygård

 

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby Folkets Hus nya mural är snart färdig

Ännu en muralmålning är under konstruktion i Järva. Den här gången är det Rinkeby Folkets Hus som smyckas med konstformen. 

”Jag har mitt hjärta i Rinkeby”

Krista Sirviö har berättat om sin uppväxt i Rinkeby och nu har hon fått kontakt med en klasskamrat från den tiden. Susanna Kyriakou, som hette Wiman som flicka, bor sedan 25 år på Cypern. – Jag har många fina minnen med mina bästa vänner från Rinkeby och den samhörighet vi kände.

”Jag var ensam med tre barn när jag startade mitt företag”

Nu ansluter Kowsar Aden till Womenisa i Järva. – Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga. Nu är jag en del av gänget och det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Kowsar Aden.

”Jag kom direkt till Tensta och här har jag stannat”

Det är en av de där riktigt heta sommardagarna. Fahyma Alnablsi drar sin dramaten från sin arbetsplats på Tensta konsthall, ner genom Nydalsparken och under motorlederna ut på Järvafältet. – Där nere ligger Tensta fritidsträdgårdar sedan mer än 40 år tillbaka. Dit ska vi.