I Rinkeby-Kista var det 13 föreningar, som sökte det extra föreningsstödet för corona-anpassade aktiviteter i december. Tre fick bidrag.
I Spånga-Tensta var det tio sökande föreningar och fem fick stöd.

Med anledning av covid-19 så utlystes ett extra föreningsbidrag i Stockholms stad i slutet av november. Föreningar kunde ansöka om maximalt 30.000 kronor för verksamhet, som antingen var genomförd under 2020 eller skulle genomföras under slutet av året.

Fyra helsidor med riktlinjer och kriterier

Kraven för om en förening skulle beviljas detta bidrag var omfattande. I ansökningshandlingarna fanns fyra helsidor med riktlinjer och kriterier. 

I ansökan skulle föreningen bifoga beslut över behörig firmatecknare, protokoll från senaste årsmötet, föreningens stadgar och senaste verksamhetsberättelse, senaste resultat- och balansräkning, senaste revisionsberättelse, föreningens organisationsnummer och föreningens plus- eller bankgironummer.

AIF Kista var en av de 13 föreningar som sökte bidrag för ledararvoden och materialkostnader i samband med information om covid-19. Men de fick avslag.
– Det är fjärde gången som förvaltningen avslagit AIF Kistas ansökan. Det är beklagligt att vi behandlas på det här viset, trots att vi gör stora insatser i området, säger Said Ali.

Akalla 4H-klubb ansökte om 12 000 kronor, för att kunna arbeta med mindre grupper och ha fler organiserade utomhusaktiviteter.
– Vi sökte bidrag till filtar, partytält, bord, regnkläder och extra hygienmaterial, för att kunna ha verksamhet utomhus under jullovet, säger Christina Spanó, verksamhetsledare för 4H-gården i Akalla by.

Men föreningen fick avslag med motiveringen att de fått 700.000 av Idrottsförvaltningen.

Det känns som om de inte ens har läst vår ansökan

– 4H-Gårdarna i Stockholm går under ”Offentlig förevisning av djur” likt djurparksreglerna. För att visa djur för allmänheten och hålla djur på gård krävs det att personal finns på plats all den tid då djuren är ute i sina hagar, alltså 8 timmar per dag 365 dagar om året, vilket detta bidrag går till.

Dessutom skrev förvaltningen i sitt svar att Akalla 4H ”inte har redogjort för hur de avser att anpassa verksamheten efter Folkhälsomyndighetens råd från den 22 oktober 2020”.
– Det känns som om de inte ens har läst vår ansökan, säger Christina Spanó.

Av de 13 föreningar som sökte, var det tre föreningar som fick bidrag. Det var Kista SC KFUM, Röda Korset och Pysselakuten på Rinkeby Folkets Hus.

I Spånga-Tensta var det fler föreningar som fick extra corona-bidrag. Tio föreningar sökte och fem beviljades anslag. De föreningar som fick pengar var Föreningen Kalkaal, Spånga Pensionärsförening, Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen, Somaliska kultur- och författarföreningen och Tensta familjer och ungdom.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Löparakademin är igång igen

Löparakademin i Tensta samlas två gånger i veckan i Blå huset och tränar i området. – Alla är välkomna hos oss. Sist på träningen var vi ungefär 20 personer, men vi brukar bli upp till 30 personer, säger Senhit Berhane, en av Löparakademins nya ledare.

Föreningar i Rinkeby-Kista kan få bidrag

Nu kan du som driver en ideell förening med verksamhet riktad till invånarna i Rinkeby-Kista stadsdelsområde ansöka om föreningbidrag för 2020. Ansökningperioden startade för en vecka sedan den 20 december och pågår till och med den 31 januari.

Ny mosaik ska få tenstabor att återvinna mer

I lördags var det invigning av konsten på Tisslingeplans miljöstuga i Tensta. Tio konstintresserade ungdomar fick som sommarjobb att skapa mosaikbilder av återvunnet material med hjälp och handledning av Remakebolaget.

Enbacksskolans bibliotekarie får fint pris

Cilla Dalén tilldelas Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor för sitt engagerade arbete med att öka elevers läsintresse, läsutveckling och informationskompetens. Cilla Dalén arbetar på Enbacksskolan i Tensta och är även författare till lättlästa biografier.