Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.
Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

Dockan MiniAnne får sig en omgång hårda tryck över bröstet.
– Du trycker 30 gånger och blåser två. Och du trycker i snabb takt.
Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

Minns ni låten ”Stayin alive” med Bee Gees? Lyssna på den och då vet du i vilken takt du ska trycka ner bröstkorgen på en person som fått hjärtstopp.

– Inte för fort, men inte heller för långsamt, säger Muaad Hussien till ungdomarna som kommit till första träffen i Rinkeby Folkets Hus.

Muaad och Mohammed Munasar är två läkarstudenter som håller i kursen Första hjälpen för alla. Det är Röda korset som under hela våren utbildar ungdomar i hur man hjälper en person som fått hjärtstopp.

Till sin hjälp har de dockan MiniAnne, som de använder för att visa hur man bäst gör för att öppna andningsvägarna och hur man trycker på bröstkorgen för att få fart på hjärtverksamheten.

Muaad Hussien, som kommer från Finland, har varit aktiv i Röda korset/Röda halvmånen i flera år. 2016 började han sina studier på Karolinska Institutet och bor idag i studentskrapan i Tensta.

– Jag ville fortsätta att engagera mig i Röda korsets verksamhet, och göra något praktiskt. Först var jag med i läxhjälpen här, men sedan drog vi igång den här kursen.

Mohammed Munasar är född och uppvuxen i Tensta. Vid sidan om studierna på Karolinska Institutet arbetar han även i Tensta simhall och han har hållit liknande kurser där. Nu kommer han och Muaad att fortsätta Första hjälpen-kursen varje tisdag ända till i slutet av maj.

– Det gör inget om du missar en tisdag, det är bara att komma tillbaka, säger Mohammed Munasar. Varje gång fokuserar vi på något nytt, det finns mycket att lära sig.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Restriktionerna förlängs och lättnaderna dröjer

Restriktionerna för restauranger och affärer förlängs till den 3 maj och de väntade lättnaderna för kultur-, sport- och nöjesarrangemang dröjer. – Budskapet är det samma. Håll i, håll ut. Läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens igår.

Fryshuset prisar Womenisa-grundarna

Tidigare idag delade Fryshuset ut Anders Carlbergs minnespris. I år gick priset för Årets revanschist till entreprenörerna och grundarna bakom det Järvabaserade kvinnonätverket Womenisa,  Deqa Abukar och Amal Said.

Said Ali dömdes i tingsrätten

Idag föll domen. Said Ali dömdes till 1500 i böter för bilbältesförseelse av en enig tingsrätt. – Det var väntat, säger han.

Cherrie får Stockholms stads hederspris 2019

Cherrie, eller Sherihan Hersi, får ett av Stockholms stads hederspris 2019. Hon ”har en stämma som smeker betongen” heter det i prismotiveringen.