Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.
Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

Dockan MiniAnne får sig en omgång hårda tryck över bröstet.
– Du trycker 30 gånger och blåser två. Och du trycker i snabb takt.
Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

Minns ni låten ”Stayin alive” med Bee Gees? Lyssna på den och då vet du i vilken takt du ska trycka ner bröstkorgen på en person som fått hjärtstopp.

– Inte för fort, men inte heller för långsamt, säger Muaad Hussien till ungdomarna som kommit till första träffen i Rinkeby Folkets Hus.

Muaad och Mohammed Munasar är två läkarstudenter som håller i kursen Första hjälpen för alla. Det är Röda korset som under hela våren utbildar ungdomar i hur man hjälper en person som fått hjärtstopp.

Till sin hjälp har de dockan MiniAnne, som de använder för att visa hur man bäst gör för att öppna andningsvägarna och hur man trycker på bröstkorgen för att få fart på hjärtverksamheten.

Muaad Hussien, som kommer från Finland, har varit aktiv i Röda korset/Röda halvmånen i flera år. 2016 började han sina studier på Karolinska Institutet och bor idag i studentskrapan i Tensta.

– Jag ville fortsätta att engagera mig i Röda korsets verksamhet, och göra något praktiskt. Först var jag med i läxhjälpen här, men sedan drog vi igång den här kursen.

Mohammed Munasar är född och uppvuxen i Tensta. Vid sidan om studierna på Karolinska Institutet arbetar han även i Tensta simhall och han har hållit liknande kurser där. Nu kommer han och Muaad att fortsätta Första hjälpen-kursen varje tisdag ända till i slutet av maj.

– Det gör inget om du missar en tisdag, det är bara att komma tillbaka, säger Mohammed Munasar. Varje gång fokuserar vi på något nytt, det finns mycket att lära sig.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Imorgon sänds båda nämndmötena direkt på webben

I morgon, torsdag, är det möte i stadsdelsnämnden både i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. I enlighet med de nya restriktioner kommer max åtta personer att närvara. Men båda mötena sänds direkt på webben.

Digitalt nämndmöte i Spånga-Tensta

Nästa vecka kommer allmänheten kunna följa politikernas möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på länk. Men detsamma gäller inte för Rinkeby-Kista, där stadsdelsförvaltningen resonerar annorlunda.

Ska Husbybadets rivas? I så fall varför?

År 1999 firade Husbyborna en av sina segrar. Efter tjugu år med namnlistor, uppvaktningar, möten och demonstrationer hade det badkar med skylten HUSBYBADET, som badhusgruppen ställt ut på tomten och som var en del av del av manifestationerna, ersatts med ett riktigt badhus.

Föreningslivet diskuterades när Järva röstar drog igång

Hur mår Järvas föreningsliv? Det var ämnet för första paneldebatten under eventet Järva röstar, som ägde rum under lördagen i Folkets Husby. – Föreningslivet mår som människorna mår, konstaterade Ari Karim, representant för föreningen Ort till Ort.