Ilham Moalim är projektledare för Kompass, som ska motverkar extremism och rasism.

Nu drar Somaliska Riksförbundet i Sverige igång Kompass för att motverka våldsbejakande extremism och rasism.
– Kompass är ett treårigt projekt, finansierat av Arvsfonden, säger Ilham Moalim, projektledare för arbetet.

Under en helg i Kista samlades ungdomar från hela landet för att vara med vid uppstartskonferensen för Kompass. Syftet med Kompass är att motverka våldsbejakande extremism och rasism, och arbetet ska även bidra till att stärka det förebyggande arbetet mot extremism.

Ungdomarna fick två dagars utbildning till fredsambassadörer. De kommer sedan utbilda andra unga i sina lokalföreningar.

I projektet ska metoder tas fram för hur man kan prata med unga om psykisk ohälsa och trauma. Dessutom ska ungdomarna utbildas i källkritik, särskilt på internet.

Somaliska Riksförbundet i Sverige har i tre år arbetat med projektet Navigator, för att mobilisera och stimulera positiva krafter för att motverka att unga somalier rekryteras som soldater till konflikthärjade länder. Kompass är ett utvecklingsprojekt där man vänder sig till tonåringar och deras anhöriga för att ytterligare stärka det förebyggande arbetet mot extremism.

Halima Mohamed 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vackra väggar i Rinkeby centrum

På Rinkeby torg målas det med full fart just nu. Väggarna pryds av lokala järvabor med färger som livar upp torget i det gråmulna vädret. På väggarna ser vi Cherrie, Imenella och Mohammed Hagi Farah. 

Rinkeby Folkets Hus: Ombyggnad pågår!

 Efter två års planering har arbetet i Rinkeby Folkets Hus dragit igång.  – Stora salen kommer både renoveras och byggas om, säger Jörgen Strandberg, förre ordföranden i Rinkeby Folkets Hus och den som varit med i arbetet från början.

Järvabadet öppnas senare i år

Järvas nya utomhusbad är färdigbyggt men invigningen får vänta. För att minska risken för smittspridning skjuts öppningen upp. Kanske till senare i sommar.

En av tio stockholmare lever trångbott

Igår släppte Region Stockholm rapporten Hushållens tillgång till godtagbara bostäder i Stockholmsregionen. Rapporten visar att drygt en av tio stockholmare lever trångbott. – Trångboddhet leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet, säger Mohammed från Tensta.