Två barn läser en barnbok om ramadan.

Mångsysslaren Ellika Selfjord från Kista ser fram emot ramadan, den muslimska fastemånaden, som börjar nästa vecka. Till vardags arbetar hon som veterinär och driver en webbshop som riktar sig till muslimska familjer.
 – Ramadan är årets bästa månad, men också mycket att tänka på, säger hon.

Ellika Selfjord bor i Kista och är gift och har tre barn. Hon arbetar som veterinär och driver webbshoppen Butik Selina där hon säljer traditionella muslimska kläder, leksaker, livsstilsprodukter och barnböcker. På webbshopen kan man även köpa Ellikas bok ”Maryam och nymånen – Ramadan är här!”. 

– Boken ska fungera som vägledning för barn att lära sig om ramadan. Man kan sitta och läsa tillsammans med hela familjen, säger Ellika Selfjord.

Hon driver också ett konto på Instagram där hon vägleder, ger tips och råd och hjälper människor som har ett eget företag eller vill starta ett. Genom Instagram-kontot blir hon ibland även anlitad att sköta följares hemsidor där hon tar bilder och hjälper till med marknadsföringen. 

 – Jag har lärt mig själv om hur man kan marknadsföra sig själv eller sitt företag på sociala medier, och jag ser att verksamheter online har vuxit enormt under pandemin. Många har börjat erbjuda tjänster som online-coachning eller släppt e-böcker. Och det finns många bra plattformar för det. Det finns en del människor som undervärderar webben, men det är där man kan utveckla och expandera enormt, säger Ellika Selfjord.

Det ska vårstädas, planeras in maträtter, och gåvor ska ges

Nästa vecka börjar ramadan, den muslimska fastemånaden. Ellika Selfjord har mycket att göra inför och under ramadan. Det ska vårstädas, planeras in maträtter, och gåvor ska ges.

– Jag är konvertit och har under mina unga år fått fasta själv, då min familj inte är muslimer. Min man är från Libyen och han har ingen annan familj här i Sverige. Så det är vår lilla familj som bryter fastan tillsammans.

– Man börjar med dadlar, vatten och mjölk. Och sedan äter man en rejäl måltid, kanske någon efterrätt och sedan äter man frukost före gryningen. Nu kan man ju tyvärr inte bjuda hem vänner eller gå till moskén för nattbönen, men annars kommer ramadan bli för det mesta som alla andra år.

Har man en community omkring sig som också fastar blir det lättare

Ellika säger att fastan innebär många timmar utan vatten och mat. Hon upplevde de första åren när hon fastade som tuffa, men menar att man så småningom vänjer sig både mentalt och fysiskt.

– Det är annorlunda när man fastar för sin religiösa övertygelse och tron på gud. Vi gör det för Allahs skull. Jag har en stark tro och vet att jag klarar det. Mina barn får prova på att fasta några timmar och ibland någon dag då och då. Sedan får de öva lite mer och mer för varje år.

– Har man en community omkring sig som också fastar blir det lättare. Det blir fokus på att lära sig mer om sin religion och läsa koranen mer. Att man vilar och samlar ihop sig andligen inför ramadan är också viktigt för att förstå vad ramadan innebär och varför vi fastar, säger Ellika Selfjord.

Krista Sirviö
Bilder: Ellika Selfjord

 

Lämna ett svar
You May Also Like

De som fattar besluten om Reactor har inte pratat med oss

Fatuma Yussuf är 20 år och var med när Reactor tvingades flytta från huset vid Kvarnbacka fotbollsplan till lokalen i Husby centrum. – De sade att de värnade oss tjejer, men de lyssnade inte alls på det vi sade.

Nu åker Doris till USA för att spela basket på college

Akropols basket-tjejer födda 2006 och 2009 kommer sakna sin tränare Doris Ruzima. Men Doris kommer inte ha tid att sakna sina tjejer, för nu åker Doris till USA där hon ska spela basketball på college.

”Det är ingen nackdel att komma från Rinkeby”

Louie Marti är skådis, byggare, kock och målare. Han har spelat med i såväl Beck-filmer som i en julkalender. Louie har haft en minst sagt brokig resa från Rinkeby. – Det Rinkeby där jag växte upp finns inte mer, säger han.

Kunskapslyftet vill höja utbildningsnivån i Järva

Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.