Två barn läser en barnbok om ramadan.

Mångsysslaren Ellika Selfjord från Kista ser fram emot ramadan, den muslimska fastemånaden, som börjar nästa vecka. Till vardags arbetar hon som veterinär och driver en webbshop som riktar sig till muslimska familjer.
 – Ramadan är årets bästa månad, men också mycket att tänka på, säger hon.

Ellika Selfjord bor i Kista och är gift och har tre barn. Hon arbetar som veterinär och driver webbshoppen Butik Selina där hon säljer traditionella muslimska kläder, leksaker, livsstilsprodukter och barnböcker. På webbshopen kan man även köpa Ellikas bok ”Maryam och nymånen – Ramadan är här!”. 

– Boken ska fungera som vägledning för barn att lära sig om ramadan. Man kan sitta och läsa tillsammans med hela familjen, säger Ellika Selfjord.

Hon driver också ett konto på Instagram där hon vägleder, ger tips och råd och hjälper människor som har ett eget företag eller vill starta ett. Genom Instagram-kontot blir hon ibland även anlitad att sköta följares hemsidor där hon tar bilder och hjälper till med marknadsföringen. 

 – Jag har lärt mig själv om hur man kan marknadsföra sig själv eller sitt företag på sociala medier, och jag ser att verksamheter online har vuxit enormt under pandemin. Många har börjat erbjuda tjänster som online-coachning eller släppt e-böcker. Och det finns många bra plattformar för det. Det finns en del människor som undervärderar webben, men det är där man kan utveckla och expandera enormt, säger Ellika Selfjord.

Det ska vårstädas, planeras in maträtter, och gåvor ska ges

Nästa vecka börjar ramadan, den muslimska fastemånaden. Ellika Selfjord har mycket att göra inför och under ramadan. Det ska vårstädas, planeras in maträtter, och gåvor ska ges.

– Jag är konvertit och har under mina unga år fått fasta själv, då min familj inte är muslimer. Min man är från Libyen och han har ingen annan familj här i Sverige. Så det är vår lilla familj som bryter fastan tillsammans.

– Man börjar med dadlar, vatten och mjölk. Och sedan äter man en rejäl måltid, kanske någon efterrätt och sedan äter man frukost före gryningen. Nu kan man ju tyvärr inte bjuda hem vänner eller gå till moskén för nattbönen, men annars kommer ramadan bli för det mesta som alla andra år.

Har man en community omkring sig som också fastar blir det lättare

Ellika säger att fastan innebär många timmar utan vatten och mat. Hon upplevde de första åren när hon fastade som tuffa, men menar att man så småningom vänjer sig både mentalt och fysiskt.

– Det är annorlunda när man fastar för sin religiösa övertygelse och tron på gud. Vi gör det för Allahs skull. Jag har en stark tro och vet att jag klarar det. Mina barn får prova på att fasta några timmar och ibland någon dag då och då. Sedan får de öva lite mer och mer för varje år.

– Har man en community omkring sig som också fastar blir det lättare. Det blir fokus på att lära sig mer om sin religion och läsa koranen mer. Att man vilar och samlar ihop sig andligen inför ramadan är också viktigt för att förstå vad ramadan innebär och varför vi fastar, säger Ellika Selfjord.

Krista Sirviö
Bilder: Ellika Selfjord

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ulf Kristersson: ”Det dödliga våldet är inte ett jämlikhetsproblem”

I detta personporträtt talar Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, om det dödliga våldet. Hans syn på hårdare tag, på ett alltmer polariserat samhälle, om krigsretorik och om politiska spel.

Kvinnorna som sparkades från Hjulsta grundskola: ”Det handlar om rasism”

Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.

”På tiden att Sluta skjut ska testas i Stockholm”

Projektet Sluta skjut, för att minska gängvåldet, ska nu testas även i Stockholm och drar igång i höst. – Äntligen! Det var på tiden, säger Carolina Sinisalo, mamman som länge argumenterat för att staden ska satsa på Sluta skjut.

”Det går inte att säga att juridiken och lagen är objektiv”

I sommar blir det tredje året i rad som Akademin för Rörelsejurister genomför sitt årliga internat för juridikstuderande och unga jurister. Akademins initiativtagare är Husbybon Rami Al-Khamisi.