Bild på Nooshi Dagdgostar och pristagarna av Abdipriset 2020.

Abdipriset 2020 gick till BB-ockupanterna i Sollefteå och Black Lives Matter Sverige.
– Det känns väldigt bra att få ge det här priset till två organisationer som satt ljuset på frågor som berör människors vardag och känns inpå bara huden, sade Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, vid prisutdelningen igår. 

Abdipriset delas ut till minne av Abdirahim ”Abdi” Hassan från Husby, som sköts till döds i Somalia 2013. Själva prisceremonin genomfördes digitalt och Nooshi Dadgostar var den som delade ut priset till Cicci Markström från BB-ockupanterna och Arsema Kugelberg från BLM Sweden.

Ur prismotiveringen, BLM Sweden: ”På kort tid har de organiserat en lång rad verksamheter för svartas rättigheter, med allt från livesända samtal till digitala demonstrationer och insamlingar. Black Lives Matter Sweden har gett människor trygga rum för att dela sina erfarenheter av rasism och samlas i handling. /…/ Black Lives Matter Sweden har visat både praktisk klokskap och initiativrikedom i sitt sätt att knyta ihop människor till en målmedveten kraft för förändring.”

 Ur prismotiveringen, BB-ockupanterna: ”Sollefteå BB är en av flera förlossningskliniker i Sverige som har lagts ner på senare år, trots att det föds fler barn. Det som skiljer ut Sollefteå är den enorma kreativitet och handlingskraft människor svarade med./…/BB-ockupationsföreningen har visat vilken sprängkraft det finns i att samla människor i handling för det enkla och uppenbara, som att varje förlossning ska vara en trygg och säker förlossning.”

Prissumman på 20 000 kronor kommer från den fond till Abdirahim Hassans minne som instiftats av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm.

Källa: Vänsterpartiet
Bild: Instagram

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stockholms stad säljer ut fastigheter för miljarder

Stockholms stad säljer ut servicehus, skolor, sporthallar och kommunala föreningslokaler. Vår gemensamma egendom. Sedan 2018 har staden sålt fastigheter för 1 248 733 000 kronor, alltså en och en kvarts miljard, enbart till Landia AB. Fristads servicehus var en av fastigheterna som såldes, och är nu en lönsam affär för privata företag.

Ismahan är nominerad till årets Blåslampa

Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön ut Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris. Bland årets finalister finns Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci.

Fridays For Future till Rinkeby

I Rinkeby Folkets Hus igår kväll planerades inför den kommande klimatdemonstrationen i Rinkeby. Fridays For Future bjuder in till Norra stadsparken fredagen den 6 december klockan 12.

Gunilla skriver boken när Rinkeby fyller 50 år

Nästa år är det 50 år sedan Rinkeby torg invigdes. Lika länge har Gunilla Lundgren arbetat i Rinkeby och det är hon som, tillsammans med många rinkebybor, skriver boken om Rinkebys jubileum. – Det var Rinkeby som gjorde mig till författare.