Fariah Idle från Tensta har missbrukat tramadol under tio års tid. Nu vill hon varna andra för den dödliga drogen som blivit alltmer populär på senare år.
Den sociala entreprenören Fariah Idle, 27, har hjälpt flera unga i orten att ta sig ut ur kriminalitet. Själv har hon haft en hemlighet som hon endast delat med några få i sin omgivning. Hon har missbrukat det narkotikaklassade läkemedlet tramadol i tio år.
– Jag har mått väldigt dåligt under hela mitt liv. Det var inte förrän jag provade på tramadol som depressionen och ångesten försvann. Jag kände inget, dagarna rullade på. Inga tårar, ingen sorg. Från början var det underbart, men snart började jag åka in och ut på sjukhus. Då förstod jag att jag måste välja livet eller döden, säger Fariah Idle.
Jag har burit en fasad. Det var mycket dubbelt med mig
Fariah Idle är född i Göteborg och flyttade till Stockholm 2005. Hennes mamma var tvungen att arbeta mycket och var därför ofta frånvarande i hemmet, samtidigt som hennes pappa bodde hos familjen i perioder. Det resulterade i att Fariah Idle och togs hand om av barnflickor.
– Vi hade det bra ställt, jag fick det jag behövde. Jag var den enda somaliska flickan på lekgården som hade den nya cykeln som just då var inne. Men jag saknade mina föräldrar. Jag kommer ihåg hur min pappa kom och gick i omgångar. Det var långa perioder som han var borta ifrån mig, men här han väl var hemma fick jag väldigt mycket kärlek. Jag brukade sova med honom om nätterna när jag var jag runt sju-åtta år gammal, minns jag. Men ibland när jag vaknade på morgonen låg han inte kvar i sängen, och jag visste inte när han skulle komma hem nästa gång igen. Det påverkade mig väldigt mycket. Trots det har vi idag god kontakt.
– Jag har också länge haft en önskan om min mammas kärlek. Men hon behövde arbeta och jag är ändå tacksam över allt hon gett mig. Det är jag själv som haft problemen i mig. Det är ingen annans ansvar. För utåt sett har jag alltid visat att det inte är något fel på mig, jag har burit en fasad. Det var mycket dubbelt med mig, säger Fariah Idle.
Allt jag hatade hos mig själv mobbade jag andra för
Redan som barn mådde Fariah Idle dåligt. Hon var väldigt utåtagerande och det uppstod ofta bråk på skolgården.
– Redan när jag gick på förskola började det. Jag var väldigt självsäker utåt, men hade mycket smärta inom mig. Jag brukade gråta om nätterna, men jag visste inte vad som var fel på mig. I skolan gick det inte bra. Jag var hyperaktiv och en mobbare. Allt jag hatade hos mig själv mobbade jag andra för. Jag kände mig ofta ful, så då brukade jag trakassera någon tjej som jag också tyckte var ful. Det var min dåliga självkänsla som låg bakom. Men det visste jag inte då , säger Fariah Idle.
Hon blev introducerad för tramadol för första gången för tio år sedan av en bekant.
– ”Ta en tram, det hjälper mot värk i kroppen”, och jag tog en och fastnade direkt. Alla mina känslor försvann. Jag fick ett annat sorts lugn. Ingen märkte något och jag såg mig själv heller aldrig som knarkare. Jag hade sett folk röka gräs, men det var inget för mig. Bara tramadol gav mig självkänslan jag tidigare inte haft , säger Fariah Idle.
Man mår bra till en början men sen kommer paranoian och annat skit
Men det tog inte lång tid innan det härliga ruset som Fariah Idle fick av tramadol vände till något helt annat.
– Man mår bra till en början men sen kommer paranoian och annat skit, eftersom man hela tiden måste trappa upp dosering för att få effekt. Till slut hjälper inget och man hamnar lätt i en återvändsgränd.
– Under en period blev jag paranoid och trodde att alla var ute efter att utnyttja mig och ta mina pengar. Jag fick jättemycket ångest och insåg att det var på liv eller död. Jag insåg att jag höll på att förstöra mitt liv helt enkelt, och allt jag hade lyckats bygga upp, säger Fariah Idle.
Efter att lyssnat på flera av Moosa Assals föreläsningar om tro, fick Farhiya Idle motivationen att söka hjälp. Men men det skulle ta ett tag innan hon fick den hjälp hon behövde.
– Jag sökte hjälp flera gånger på beroendeakuten, men efter flera år hade jag råd med privat behandling och då lyckades jag bli ren. Gång på gång, år efter år blev jag besviken av vården.
– Det var svårt. Min kropp sa ifrån och jag åt inget. Jag låg i sjukhussängen i nästan två veckor, det var en tuff behandling. Tack vare min tro på gud tog jag mig igenom det, och nu vill jag kämpa för att andra inte ska behöva gå igenom samma sak. Jag vill att unga ska tänka till, tramadol förstör en helt, säger Fariah Idle.
Man kan få behandling utan att någon behöver veta något om det
Hon vill uppmana unga som tar tramadol att ta tag i sitt missbruk. Hon menar att det finns bra hjälp att få.
– Man kan få behandling utan att någon behöver veta något om det. Det är kämpigt såklart, men den vården jag får nu är dunder. Min läkare är en känd överläkare som har skrivit böcker om ADHD, något jag nu även utreds för. Så jag ser lite ljusare på livet, även om de gamla känslorna kommer tillbaka. Sorgen och ångesten sitter ju djupt inom mig, men de behöver bearbetas och det kommer jag att göra med en KBT-behandling och annat så småningom. Jag håller på att återhämta mig och det känns jättebra, säger Fariah Idle.
Krista Sirviö
Fotograf: Mattias Ramos/Sveriges Radio
Fakta om tramadol (Källa: Maria Ungdom):
Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är avsett att användas vid vissa typer av smärta. Det finns som verksam substans i flera olika läkemedel, som exempelvis Tradolan och Nobligan. Tramadol tillhör gruppen opioider och är nära besläktad med morfin och heroin. Tramadol och andra läkemedel kan framkalla beroende på samma sätt som andra beroendeframkallande droger. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel men finns även som brustablett eller i flytande form. Det köps oftast illegalt av lokala langare och på internet. När man använder ett läkemedel i fel dos eller utan recept för att berusa sig räknas det som skadligt bruk. Det är olagligt och klassas som narkotikabrott. Tramadol kallas ibland för ”tram” eller ”trad” och används ofta i kombination med cannabis eller andra droger.
Effekter av tramadol
Tramadol är speciellt eftersom det både har en aktiverande och en avslappnande effekt. Till en början är det uppiggande, men efter hand ger ruset samma effekter som andra opioider. Det kan handla om nedsatt medvetandegrad, dåsighet, eufori och ångestlindring. Eftersom både den smärtlindrande effekten och ruset kommer med viss fördröjning ökar risken för överdosering. Tramadol kan även orsaka yrsel, huvudvärk och illamående. Högre doser kan leda till dödsfall och livshotande tillstånd som krampanfall, hjärtproblem och andningssvårigheter. Vissa personer är extra känsliga vilket kan leda till kraftiga effekter redan vid låga doser, exempelvis har unga drabbats av krampanfall. Riskerna med tramadol ökar när det används i kombination med alkohol, cannabis eller andra droger.