På verandan utanför Tensta konsthall samlas kvinnor tre dagar i veckan för att handarbeta och skapa tillsammans.
– Alla är välkomna! Vi lär oss olika tekniker av varandra, säger deltagaren Iman Abd.

Konstverandan är ett samarbete mellan Hemslöjden i Stockholms län och kvinnocaféet i Tensta konsthall. Carmen Rico-Blomstrand från hemslöjden berättar att verksamheten har funnits i flera år.
– Varje sommar har vi ett tema, i år arbetar vi med olika mönsterkulturer, säger hon.

Det är fullt runt det stora arbetsbordet, flinka fingrar syr och broderar vackra mönster och motiv på kvadrater av glansigt tyg. Tanken är att varje kvinnas kvadrat ska fogas samman till ett stort konstverk, som kommer att hängas upp i konsthallen.

Dagens yngsta deltagare Bibi, som är åtta år, syr konturerna av en katt på ett gult tyg.
– Min tråd gick av, hur ska jag göra nu, frågar hon och ser sig om efter Carmen.

Hon får hjälp och syr vidare.
Jag gillar att handarbeta. Oftast virkar jag fingerdockor, men här får jag lära mig annat också, säger Bibi.

Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden

Det skapas även annat här idag. Flera kvinnor binder korgar av tygtrasor och tunna rep. Iman Abd gör armband av pärlor och Wafaa Galib gör blommor av tygtremsor i granna färger.
– Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden, det är inspirerande och roligt att träffas här, säger Wafaa.
– Carmen har med sig materialet hit, och det finns symaskin att låna för den som behöver. Jag vill alltid skapa nya saker, mitt huvud är proppfullt av idéer, skrattar Iman.

Muna Alyaqoobi som är ledare på kvinnocaféet berättar att det är träffar flera gånger i veckan året runt.
– Efter 19 augusti flyttar vi in från verandan. På vintern samlas vi ibland och åker in till något museum eller kanske till någon garnaffär, säger hon.

Hon berättar vidare att alla är välkomna. 
– Man behöver inte ha någon vana att handarbeta. Det går bra att komma hit varje gång, eller bara någon gång ibland, ler Muna.

Annika Skarf

Konstverandan är öppen tisdag-torsdag 13-16 fram till och med 19 augusti. 

Lämna ett svar
You May Also Like

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Alexander Mahmoud besökte kursen i lokaljournalistik

Varje år bjuds föreläsare in som är, eller har varit, aktiva som journalister eller fotografer för att träffa deltagarna i grundkursen i journalistik. Årets första föreläsare var ingen mindre än DN-journalisten och fotografen Alexander Mahmoud.

När orten tar plats i litteraturen

Om platsens betydelse i litteraturen handlade samtalet på Eggeby gård mellan författarna Gunilla Lundgren, Seluah Alsaati och Melody Farshin. De har alla skrivit böcker där Järva spelar en väsentlig roll.

Hon kallades för Sveriges Martin Luther King

Katarina Taikon var författare, skådespelare, samhällsdebattör och rom. Genom sin kamp för mänskliga rättigheter lyckades hon förändra romernas livssituation i Sverige.