På verandan utanför Tensta konsthall samlas kvinnor tre dagar i veckan för att handarbeta och skapa tillsammans.
– Alla är välkomna! Vi lär oss olika tekniker av varandra, säger deltagaren Iman Abd.

Konstverandan är ett samarbete mellan Hemslöjden i Stockholms län och kvinnocaféet i Tensta konsthall. Carmen Rico-Blomstrand från hemslöjden berättar att verksamheten har funnits i flera år.
– Varje sommar har vi ett tema, i år arbetar vi med olika mönsterkulturer, säger hon.

Det är fullt runt det stora arbetsbordet, flinka fingrar syr och broderar vackra mönster och motiv på kvadrater av glansigt tyg. Tanken är att varje kvinnas kvadrat ska fogas samman till ett stort konstverk, som kommer att hängas upp i konsthallen.

Dagens yngsta deltagare Bibi, som är åtta år, syr konturerna av en katt på ett gult tyg.
– Min tråd gick av, hur ska jag göra nu, frågar hon och ser sig om efter Carmen.

Hon får hjälp och syr vidare.
Jag gillar att handarbeta. Oftast virkar jag fingerdockor, men här får jag lära mig annat också, säger Bibi.

Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden

Det skapas även annat här idag. Flera kvinnor binder korgar av tygtrasor och tunna rep. Iman Abd gör armband av pärlor och Wafaa Galib gör blommor av tygtremsor i granna färger.
– Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden, det är inspirerande och roligt att träffas här, säger Wafaa.
– Carmen har med sig materialet hit, och det finns symaskin att låna för den som behöver. Jag vill alltid skapa nya saker, mitt huvud är proppfullt av idéer, skrattar Iman.

Muna Alyaqoobi som är ledare på kvinnocaféet berättar att det är träffar flera gånger i veckan året runt.
– Efter 19 augusti flyttar vi in från verandan. På vintern samlas vi ibland och åker in till något museum eller kanske till någon garnaffär, säger hon.

Hon berättar vidare att alla är välkomna. 
– Man behöver inte ha någon vana att handarbeta. Det går bra att komma hit varje gång, eller bara någon gång ibland, ler Muna.

Annika Skarf

Konstverandan är öppen tisdag-torsdag 13-16 fram till och med 19 augusti. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Regnbågsbänk smygstartar Pride i Rinkeby-Kista

Den 2-8 augusti pågår Prideveckan i Stockholm, där Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning bjuder på ett omfattande program. För att uppmärksamma firandet har 21 feriearbetande ungdomar målat fyra parkbänkar i regnbågsfärger. Den första pridebänken invigdes av stadsdelsnämndsordförande Ole-Jörgen Persson nära Hindertorpsparken i Rinkeby på torsdagen.

Både barn och vuxna har roligt med Häxorna i Husby

Så hade Häxorna i Husby med Mittiprickteatern premiär på Husby gård. Regnet hade hängt i luften, men det höll uppe och en stor publik av både barn och vuxna mötte upp.

En annan bild av Bashir Aman Ali

Förre ordföranden i Al Azharstiftelsen sitter häktad sedan slutet av november 2018. Vem är han egentligen, Bashir Aman Ali?

Bland runstenar, baracker, brandlarm och akvareller

Mats Leander tog en promenad över Järvafältet till Eggeby gård och hittade både runstenar och konstutställning. Han skriver här en betraktelse på ett snart utdött språk – Ekensnack. Det är Stockholmsslang som det snackades för länge sedan.