På verandan utanför Tensta konsthall samlas kvinnor tre dagar i veckan för att handarbeta och skapa tillsammans.
– Alla är välkomna! Vi lär oss olika tekniker av varandra, säger deltagaren Iman Abd.

Konstverandan är ett samarbete mellan Hemslöjden i Stockholms län och kvinnocaféet i Tensta konsthall. Carmen Rico-Blomstrand från hemslöjden berättar att verksamheten har funnits i flera år.
– Varje sommar har vi ett tema, i år arbetar vi med olika mönsterkulturer, säger hon.

Det är fullt runt det stora arbetsbordet, flinka fingrar syr och broderar vackra mönster och motiv på kvadrater av glansigt tyg. Tanken är att varje kvinnas kvadrat ska fogas samman till ett stort konstverk, som kommer att hängas upp i konsthallen.

Dagens yngsta deltagare Bibi, som är åtta år, syr konturerna av en katt på ett gult tyg.
– Min tråd gick av, hur ska jag göra nu, frågar hon och ser sig om efter Carmen.

Hon får hjälp och syr vidare.
Jag gillar att handarbeta. Oftast virkar jag fingerdockor, men här får jag lära mig annat också, säger Bibi.

Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden

Det skapas även annat här idag. Flera kvinnor binder korgar av tygtrasor och tunna rep. Iman Abd gör armband av pärlor och Wafaa Galib gör blommor av tygtremsor i granna färger.
– Vi har alla massor av  kunskap och vi lär av varandra hela tiden, det är inspirerande och roligt att träffas här, säger Wafaa.
– Carmen har med sig materialet hit, och det finns symaskin att låna för den som behöver. Jag vill alltid skapa nya saker, mitt huvud är proppfullt av idéer, skrattar Iman.

Muna Alyaqoobi som är ledare på kvinnocaféet berättar att det är träffar flera gånger i veckan året runt.
– Efter 19 augusti flyttar vi in från verandan. På vintern samlas vi ibland och åker in till något museum eller kanske till någon garnaffär, säger hon.

Hon berättar vidare att alla är välkomna. 
– Man behöver inte ha någon vana att handarbeta. Det går bra att komma hit varje gång, eller bara någon gång ibland, ler Muna.

Annika Skarf

Konstverandan är öppen tisdag-torsdag 13-16 fram till och med 19 augusti. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Lokaljournalistik och hockey blir humor i ny bok

Nina Hampusson har bott 20 år i Stockholm varav de allra flesta i Rinkeby och Kista, men från början är hon från Umeåtrakten. Dit har hon nu återvänt i en nyskriven bok, den humoristiska romanen Slutspel som släpptes som följetong på Storytel för en månad sedan.

Push visar att motstånd är möjligt

”När vintagebutikerna börjar dyka upp och det coola folket flyttar in, då är det kört.” Ungefär så sammanfattar kyparen i Berlin läget när ”vanliga” bostadsområden blir hippa och svindyra. Kyparen inleder Fredrik Gerttens film Push, som visades i Folkets Husby i helgen.

Mizeria, del 28: Två meter under jord

Han visar att han vill sitta kvar bredvid hålet i marken så att han kan se varje ros från varje person som haft en betydelse i Osmans liv. Kiosk-amo går fram och sätter sig bredvid honom i tystnad. Samma man som hotat oss med basebollträ för att vi baxade tuggummin sitter nu och sörjer sin yngsta snattare. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Galdem A Talk: Unpopular opinions

Opopulära åsikter är temat i senaste avsnittet av Galdem A Talk. Det blir många roliga åsikter, en hel del skumma åsikter och som vanligt en skön diskussion med både skratt och tjafs.